Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

UMAX ActionBook 575T-Combo

17.4.2003, Štěpán Mrázek, recenze
UMAX ActionBook 575T-Combo
Jako čtvrtý v našem Megatestu notebooků se objevil model od společnosti UMAX, který přináší procesor Celeron na frekvenci 2 GHz. Přestože se jedná o levný notebook…
Kapitoly článku:
  1. UMAX ActionBook 575T-Combo
  2. Software, příslušenství a detaily
  3. Testy a závěrečné hodnocení

Software



Jako prvně se samozřejmě podíváme na operační systém. Zde však nečekejte žádné rozdíly, notebook dostanete klasicky s Windows XP Home Edition (samozřejmě včetně instalačního CD). Malou perličkou je skutečnost, že se ActionBook 575T dá koupit i bez operačního systému. Mezi další software výbavu patří také programy WinDVD ve verzi 4, Easy CD Creator ve verzi 5 a třetí CD obsahuje ovladače a utility.


Příslušenství



Součástí příslušenství notebooku je pouze několik drobností. Mimo nezbytného AC adaptéru a příslušného kabelu (mimochodem je stejně nestandardní jako u Aceru) dostanete už jen telefonní kabel a audio redukci. Všechno si můžete prohlédnout na následujících obrázcích:


Obr. 3 - Napájecí adaptér
klikněte pro zvětšení



Obr. 4 - RJ-11 kabel
klikněte pro zvětšení



Obr. 5 - Audio redukce
klikněte pro zvětšení

Poslední součástí příslušenství je anglický manuál (poměrně značně rozsáhlý - cca několik desítek až zhruba stovka) a jeho český ekvivalent v rozsahu tří oboustranně potištěných stránek formátu A4. Dále pak dostanete kopii homologačního rozhodnutí a samozřejmě stručný manuál k operačnímu systému.

Co si ovšem zaslouží pochvalu, je dodávaná taška v ceně notebooku. UMAX zde opravdu zabodoval, nejedná se samozřejmě o manažerský kožený model, ale rozhodně je plně funkční a zákazník tak ušetří minimálně 1000 Kč, které by ho stála brašna.


Podrobnější pohled na notebook



Co se týká popisu notebooku pak tentokráte vynecháme přední panel, na kterém se nenachází žádné ovládací prvky či komunikační porty. Na pravém boku pak naleznete kombinovanou mechaniku DVD/CD-RW, blíže již viz foto:


Obr. 6 - DVD/CD-RW mechanika
klikněte pro zvětšení

Na levém boku notebooku naleznete disketovou mechaniku, FIR (fast infra red) port, dva 3,5 mm audio konektory (audio-in, audio-out) a nakonec jeden slot PCMCIA Type II. Všechny zmíněné konektory a slot PCMCIA si můžete prohlédnout na obrázcích sedm a osm.


Obr. 7 - Disketová mechanika
klikněte pro zvětšení



Obr. 8 - Audio konektory, PCMCIA a FIR
klikněte pro zvětšení

Nejvíce slibný je tradičně samozřejmě zadní panel notebooku, kde naleznete většinu dostupných portů. Na levé polovině (opět ráno z pohledu při práci s notebookem) se nacházejí dva porty USB 1.1, TV-out, port FireWire 400 (IEEE1394a), VGA konektor a port RJ-45 pro připojení do počítačové sítě…


Obr. 9 - Komunikační porty
klikněte pro zvětšení

Na druhé straně pak nejdete paralelní port, port PS/2 a nakonec port RJ-11 pro připojení do telefonní sítě. Opět více napoví obrázek:


Obr. 10 - LPT, PS/2 a RJ-11
klikněte pro zvětšení

Na závěr ještě fotografie touchpadu a vnitřníh ovládacích tlačítek:


Obr. 11 - Touchpad
klikněte pro zvětšení


Obr. 12 - Vnitřní ovládací tlačítka
klikněte pro zvětšení

Pozn.: Na další stránce naleznete výsledky provedených testů a závěrečné hodnocení.