Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

UMAX EL725 a EL730 LUMI - dvě podsvícené klávesnice

6.3.2008, Jan Vítek, recenze
UMAX EL725 a EL730 LUMI - dvě podsvícené klávesnice
Společnost UMAX se v našich testech představila již jednou podsvícenou klávesnicí, konkrétně modelem EL715 LUMI. Dnes to budou další dva modely vyšší kategorie - EL725 a EL730 LUMI, jejichž společným znakem jsou nízkozdvihové klávesy, kompaktní rozměry a především podsvícení.
Kapitoly článku:
  1. UMAX EL725 a EL730 LUMI - dvě podsvícené klávesnice
  2. UMAX EL730 LUMI
  3. Podsvícení, zkušenosti a závěrečné hodnocení
Klávesnice s podsvícenými, či prosvícenými klávesami se nám v nabídce výrobců pomalu ale jistě rozmáhají, a tak si můžeme vyzkoušet další dva modely od společnosti UMAX, jejíž EL715 LUMI se již jednou představila. Podsvícené klávesnice mají obyčejně tu výhodu, že prostým stisknutím jedné klávesy či tlačítka si uživatel v šeru nebo tmě může zapnout LED či jiné osvětlení pod klávesami, jež umožní snadnou orientaci. Nevýhodou však bývá, že za světla mají popisky kláves o poznání horší kontrast, protože ať už ty, nebo samotné klávesy musí být průsvitné. Pokud tedy srovnáme normální klávesnici a podsvícenou klávesnici při provozu za šera, obyčejně z toho vyjde daleko lépe obyčejná a ta druhá již potřebuje světlo, pokud tedy není zpracována jinak.

Kapitolou samou o sobě je také kvalita podsvícení. U klávesnic se zářícími popisky bývá ta potíž, že svítí nerovnoměrným jasem, kvůli čemuž se některé malé popisky místy i ztrácejí. A klávesnice, které využívají opačný přístup a mají prosvícené celé klávesy s černými popisky, mohou naopak svým světlem být až rušivé. Hodí se tedy, pokud si můžeme regulovat intenzitu svitu, ale pokud to nějaký model podporuje, obyčejně pouze v několika málo krocích a ne analogově. A nakonec tu jsou specialitky nabízející barvu podsvícení kombinováním různě barevných světelných diod.

Podívejme se ale už na to, co nám nabídnou modely EL725 LUMI a EL730 LUMI.


UMAX EL725 LUMI


Prvním překvapením u tohoto modelu je počeštěný obal, což nebývá u PC hardware zrovna zvykem. Na něm si můžeme dobře prohlédnout její design a na zadní stránce zase přečíst její specifikace a podívat se na další vlastnosti.



Model
EL730 LUMI
Rozměry
412 x 175 x 20 mm
Hmotnost
596 +/- 20 g
Délka kabelu
1,5 m
Rozhraní
USB 1.1
Počet kláves
104
Barva podsvícení
safírová

Uvnitř krabice klávesnici chrání igelitový obal a papírové výplně. Zevnitř vyjmeme pouze klávesnici, k níž již není přibaleno žádné příslušenství, tedy ani redukce z USB na port PS/2. Klávesnice samotná je vyrobena výhradně z plastů a pokud mohu soudit, mohly by rozhodně být pevnější. Pokud klávesnici uchopíme oběma rukama za její konce, pak se i pod mírnějším tlakem začne celkem ochotně kroutit. První dojem při posouzení kvality tohoto modelu tedy není zrovna nejlepší a tomu nepřidá ani když zjistíme, že klávesnice není výškově nastavitelná - nemá žádné výklopné nožky. Zato je ale ze spodní strany vybavena čtyřmi gumovými podstavci, díky nimž po hladkém povrchu neklouže.


- klikněte pro zvětšení -

Pokud se podíváme na nabídku kláves, pak ihned zjistíme, že jde o tzv. multimediální klávesnici s vyhrazenými tlačítky pro ovládání multimédií a snadné spouštění často používaných aplikací. A dle vzhledu hlavních kláves a jejich rozložení je také jasné, že se tento model bude hodit především majitelům notebooků, kterým nebude příliš vadit, že klávesy jsou na sebe namačkány a kteří uvítají nízký zdvih kláves a jejich velkou plochu.



Hlavní klávesy jsou vyrobeny z bílého průsvitného plastu a mají na sobě černé potisky. Světlo tedy bude prosvítat skrz celé klávesy. Okolo nich máme tmavě stříbrný plast, který nahoře doplňuje podlouhlá lišta z černého plastu a ta je zčásti tvořena tlačítky. A dále má ve svém středu stříbrné pole multimediálních kláves.



Pokud začneme vlevo nahoře, pak nejdříve uvidíme tlačítka pro účely práce s Internetem. Ovládat můžeme přechod na stránku dozadu a dopředu, načtení domovské stránky, zastavit načítání, aktualizovat (tedy ekvivalent F5), otevřít oblíbené položky, otevřít e-mailového klienta a hledat.



Pak již následují multimediální tlačítka ve stříbrném provedení. Máme tu možnosti pro vypnutí zvuku, úpravu hlasitosti a tlačítka pro přehrávání/pauzu, skok dozadu či dopředu a stop. A nakonec v liště zbývají tři tlačítka, jež obyčejně najdeme i na jednodušších modelech - uspání počítače, zotavení z režimu spánku a vypnutí. Všechna tato tlačítka mají měkký dosed a dají se pohodlně stisknout, i když se zrovna netrefíte do jejich středu.



Hlavní pole s 104 klávesami má tedy i numerickou část, jež je oddělena úzkou přepážkou. Rozložení numerických kláves je zcela standardní, ale řada jiných již nemá svou obvyklou polohu jako u klasických desktopových klávesnic vycházejících z modelu IBM. Klávesy Home, End, atp. jsou k ostatním 'přilepeny' zprava a zespoda jsou pak vklíněny čtyři směrové klávesy. Potěšeni budou příznivci dlouhé klávesy Backspace a levého Shift, ale na druhou stranu zde máme pouze jednořádkový Enter a krátký pravý Shift. U takovéhoto designu se jednoduše nějaké ústupky udělat musí. A pokud jste doposud nenašli způsob zapínání a vypínání podsvícení, pak to zajišťuje klávesa v pravém horním rohu.


- klikněte pro zvětšení -

Klávesnice je také vybavena světelnými diodami pro indikaci zapnutí Caps Lock, Scroll Lock a Num Lock. Máme je umístěny klasicky nad numerickou částí pod tmavou lištou. Jejich modré světlo je při přímém pohledu poměrně ostré a bylo by jistě lepší, kdyby plastový proužek nad nimi nebyl tak dobře průsvitný.