Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

UMAX EL725 a EL730 LUMI - dvě podsvícené klávesnice

6.3.2008, Jan Vítek, recenze
UMAX EL725 a EL730 LUMI - dvě podsvícené klávesnice
Společnost UMAX se v našich testech představila již jednou podsvícenou klávesnicí, konkrétně modelem EL715 LUMI. Dnes to budou další dva modely vyšší kategorie - EL725 a EL730 LUMI, jejichž společným znakem jsou nízkozdvihové klávesy, kompaktní rozměry a především podsvícení.

UMAX EL730 LUMI


Verze EL730 LUMI se dodává v krabici, která je o poznání menší. Jinak je ale tato klávesnice zabalena zcela stejně a také bez jakéhokoliv příslušenství. Pouze z balení vytáhneme jednoduchý anglický manuál, z nějž se dozvíme pouze jednu užitečnou věc, že k funkcím End, Page Down a Insert se dostaneme v kombinaci s klávesou Fn, již dobře známe z notebookových klávesnic.


Model
EL730 LUMI
Rozměry
397 x 163 x 25,3 mm
Hmotnost
700 g
Délka kabelu
1,5 m
Rozhraní
USB 1.1
Počet kláves
103
Barva podsvícení
safírová

EL730 LUMI má velmi podobné rozměry jako předchozí model, pouze je asi o 1,5 cm užší. Kvalitativně však tato klávesnice působí daleko lépe. Vyrobena je z černých plastů, kde kombinuje matný a na dotek drsnější povrch s horním hladkým pruhem, v němž máme zasazena tlačítka pro ovládání Internetu a vpravo pak stavové LED k funkcím Num Lock, Caps Lock a Scroll Lock. Po stranách pak můžeme vidět zasazené proužky z oranžové gumy, jejichž praktický účel mi není příliš jasný. Zcela jiště ale zabrání sklouznutí klávesnice, pokud ji někde postavíme na hranu, ale zda to byl záměr tvůrců, to si vůbec nejsem jistý.


- klikněte pro zvětšení -

Tento model se také liší v tom, že pole kláves je prohnuté, takže i když nepoužijete výklopné nožky, tak se výše umístěné klávesy i tak zvedají. Co se týče celkového zpracování, pak plasty působí daleko více pevněji než u EL725 LUMI a klávesnice celkově budí dojem vyšší třídy. Pro mě bylo také nezvyklé to, že samotné klávesy jsou vyrobeny z plastu s drsným povrchem, což působí v kontrastu s běžnými klávesnicemi s hladkými klávesami poněkud zvláštně, ale rozhodně ne špatně. Jde zkrátka pouze o trochu jiný pocit z kontaktu s klávesnicí.



Co se mi však již od začátku nelíbilo, byla numerická část, která je na hlavní pole kláves v dolní části doslova nalepena, a to velmi ztěžuje intuitivní nahmatání směrových šipek, na což se v praxi dost často spoléhám. Jiní uživatelé v rozložení klávesnice zcela jistě najdou i jiné nedostatky plynoucí z nahuštění kláves - například funkční F klávesy jsou sice rozděleny do klasických bloků po čtyřech, ale rozestupy mezi nimi nejsou zrovna velké. Je to prostě daň za klávesnici, která by se díky svým rozměrům i s numerickým blokem téměř vešla na plochu 15,4" notebooku a co se týče hlavní části, pak ta v podstatě kopíruje rozměry klávesnice mého Lenovo N200.



Přesto se zde ale dočkáme komfortu, který nám nabídne opravdu rozlehlá klávesa Enter, dlouhý Backspace a dlouhý pravý Shift. Levý Shift je ale už kratší, ale s tím se již musí vzhledem k nahuštění kláves počítat.



Dodatečných tlačítek pro ovládání Internetu je zde celkem pět a všechna jsou úzká a stříbrná. Díky nim si můžeme snadno a rychle otevřít domovskou stránku, poštovního klienta, začít vyhledávat, otevřit oblíbené položky a spustit multimediální přehrávač.



A pak tu máme nad numerickou částí tlačítko pro zapnutí a vypnutí podsvícení, LED indikátory zapnutých přepínačů, které svítí příjemně mdlým modrým světlem a také tři tlačítka, které sdílí šest funkcí, které se přepínají pomocí klávesy Fn vedle směrových šipek.


- klikněte pro zvětšení -

Zcela nakonec si ukážeme možnosti naklonění klávesnice, což se děle pomocí výklopných plastových nožek. Jak jsem již říkal, i bez jejich použití mají horní klávesy nějaký sklon, jenž se díky nožkám ještě umocní. Osobně mi však klávesnice vyhovovala tak, jak je, tedy bez dalšího náklonu.