Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

UMAX EL725 a EL730 LUMI - dvě podsvícené klávesnice

6.3.2008, Jan Vítek, recenze
UMAX EL725 a EL730 LUMI - dvě podsvícené klávesnice
Společnost UMAX se v našich testech představila již jednou podsvícenou klávesnicí, konkrétně modelem EL715 LUMI. Dnes to budou další dva modely vyšší kategorie - EL725 a EL730 LUMI, jejichž společným znakem jsou nízkozdvihové klávesy, kompaktní rozměry a především podsvícení.
Kapitoly článku:
  1. UMAX EL725 a EL730 LUMI - dvě podsvícené klávesnice
  2. UMAX EL730 LUMI
  3. Podsvícení, zkušenosti a závěrečné hodnocení

Podsvícení a zkušenosti z provozu


Bohužel, jak jsem se mohl osobně přesvědčit, zkušenosti uživatelů s EL technologií, kterou UMAX využívá, říkají vesměs pravdu. Při zapnutí osvětlení totiž obě klávesnice velmi vysokým tónem pískají, což pro mě bylo natolik nepříjemné, že bych je nemohl používat. Zvláště u modelu EL730 jde o zvuk, který je v místnosti se zapnutým mrazákem slyšet i na pět metrů a to je zkrátka neuspokojivé. Snad jen lidé starší generace, kteří vysoké tóny už tolik nevnímají, by si v tomto směru nemuseli stěžovat, ale mladší uživatelé rozhodně nadšeni nebudou.


- klikněte pro zvětšení -

Další otázkou je samotná kvalita podsvícení. Klávesnice EL730 využívá prosvícení popisků kláves, a to s sebou nese již jistá omezení. V porovnání s normální klávesnicí totiž popisky za běžného denního světla nejsou ani zdaleka tak kontrastní. To nás nutí zapínat podsvícení i ve světle, ve kterém bychom mohli s normální klávesnicí ještě pohodlně pracovat. A pak je tu u tohoto modelu otázka rovnoměrnosti podsvícení. Zvláště zcela horní řada kláves tím dost trpí a některé části popisků se ztrácejí. Na druhou stranu, pro orientaci na klávesnici toto zcela postačuje a hlavní klávesy jsou prosvíceny celkem dobře. Přesto by ale bylo dobré, kdyby všechna tlačítka zářila rovnoměrně.



EL725 využívá opačného systému - svítí celé klávesy, které mají černé popisky. Díky tomu je tento model dobře čitelný i za šera, ale po zapnutí světla se někomu nemusí líbit, že září celá klávesnice. Jde tedy o osobní preference a mé jsou takové, že v tomto ohledu se lépe pracuje s klávesnicí EL725, zvláště díky tomu, že je i nepodsvícená dobře přehledná a její měkké, světle modré světlo není až tak obtěžující.


- klikněte pro zvětšení -

Co se týče praktického užití, pak zde mě na obou klávesnicích zaujala klávesa pro znaky '|' a '', která je zde dvakrát - jednou nalevo od mezerníku a pak nad či pod Enterem. Na notebookových klávesnicích máme obyčejně také dvě tyto klávesy, ale zde je jedna vyhrazena právě pro tyto znaky a to nijak nezmění ani přepnutí z anglické klávesnice na českou. Dále je zde záležitost s EL730 a její Fn klávesou, kterou musíme použít pro funkce End, Page Down a Insert. Pokud jste tedy zvyklí používat například kombinace kláves Ctrl + Insert a Shift + Insert (ekvivalent k Ctrl + C a Ctrl + V), budete muset používat trojkombinace Ctrl + Fn + Insert, atp. To vás nejspíš dožene k využívání alternativních kombinací, nebo peprných nadávek. Jistou výhodou ale je, že klávesa Fn je ihned vedle Ctrl i pravého Shiftu.



A na konec jsem si nechal pár poznámek k psaní na těchto klávesnicích. Pokud zapomenu na Fn, pak vyšší komfort dle mě poskytuje model EL730, u nějž jsem měl pocit, že používám kvalitní notebookovou klávesnici a ne jako u EL725, že ťukám do poloprázdné plastové schránky, jejíž tlačítka mají chabou hmatovou odezvu. V komfortu psaní tedy jednoznačně vede EL730, ale vzhledem k tomu, že jde o podsvětlené klávesnice a obě při zapnutém světle slyšitelně pískají, nedá se z mé strany o komfortním užívání mluvit, leda bychom pískot klávesnic něčím přehlušili.


Závěrečné hodnocení


Klávesnice EL725 LUMI tedy nevyniká příliš dobrým zpracováním, což se odráží na komfortu psaní, jenž dle mě nedosáhl úrovně modelu EL730. Využívá podsvícení celého pole kláves, díky čemuž jsou jejich černé popisky dostatečně viditelné i za šera. Škoda však je, že četné multimediální a ostatní speciální tlačítka podsvícená nejsou vůbec a zvláště ta černá pak nejsou ve tmě dobře vidět. A nakonec u této klávesnice budou leckomu chybět výklopné nožky pro nastavení sklonu.



EL730 LUMI vyniká právě dobrým zpracováním, díky čemuž se na této klávesnici také velmi dobře píše. Nevýhodou pro někoho může být podsvícení, které je v některých částech nerovnoměrné, špatná čitelnost popisků bez podsvícení a nutnost využívat klávesu Fn pro funkce End, Page Down a Insert. A nakonec je tu problém obou klávesnic - znatelný pískot při zapnutém podsvícení, což osobně považuji za největší mínus.



Za poskytnutí klávesnic UMAX EL725 LUMI A EL730 LUMI děkujeme firmě UMAX Czech a.s.

---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

EL725 LUMI keyboard is certainly not without flaws, which is reflected in the comfort of use. When I compare it with the other model (EL730), I found that it is much more comfortable to write on it thanks to its firm body and good response of its keys. EL725 further uses illumination of the whole field of keys and thanks to their good contrast it is possible to use the keyboard without illumination even in the gloom. On the other hand, upper multimedia and other special keys are not illuminated at all. And finally, some users certainly will not be happy when they find out that there are no stands to set the angle of the keyboard.

EL730 LUMI is well manufactured keyboard with firm body and I enjoyed writing on it. Someone may find disadvantage in the illumination which is in some parts not even, also the keys are not contrasting without illumination and we also have to use the key Fn to press End, Page Down and Insert. And finally, there is the problem which is common for both models - beeping noise that appears when you turn on the light. This is my personal negative point number 1.