Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Útok dvaadvacítek pokračuje - ViewSonic VX2240w

30.1.2008, Pavel Kovač, recenze
Útok dvaadvacítek pokračuje - ViewSonic VX2240w
Podívejme se na další 22" LCD monitor, tentokrát se v naší redakci ukázal ViewSonic VX2240w s technologií TN. Tento na pohled jednoduchý LCD monitor v sobě nese velmi dobré železo. Papírová odezva je 2 ms, dynamický kontrast 4000:1 a rozlišení 1680x1050. Uvidíme, jak si poradí s našimi testy.

Odchylka dE


Při prvním pohledu na monitor si řeknete, že není vše v pořádku. Barvy jsou znatelně jiné než ty reálné. Pokud si však začneme hrát v OSD menu, tak i jednoduchým nastavením hodnot R=31, G=20, B=9 získáte solidní barevné podání. Pokud si ještě zavedete barevný profil, tak se dostanete na velmi příjemné barvy. Průměrná odchylka nekalibrovaných barev je 6,6. Kalibrovaných jen přes OSD menu to je 2,57 a při kalibraci pomocí optické sondy krásných 0,97.


Odchylka dE

Samotné nekalibrované barvy monitoru pokulhávají hlavně v tmavě zelené a červené barvě. Naopak dost často nepříjemná modrá barva je vyobrazena slušně.


Odchylka dE

Předchozí graf ukazuje, jak velký je rozdíl při kalibraci přes OSD menu a poté kalibrace se zavedeným .icc profilem. Profil pomohl hodně u šedé, šedozelené a zelené barvě. Modré sice naopak trošičku ubral, ale v průměru jsou hodnoty odchylek dE lepší.


Barevný gamut


Monitor se ukázal jako hrdý zastánce sRGB barevného prostoru. V podstatě jej přesně kopíruje a nikde nic nepřesahuje ani nechybí. Na CIE 1931 diagramu (v tomto rozlišení a velikosti) se trojúhelníky sRGB barevného prostoru a ViewSonicu VX2240w zcela překrývají. Zkrátka monitor představuje takovou zlatou střední cestu.


Gamut v Adobe RGB režimu

Nyní se podíváme na to, jak velký rozdíl je ve kalibrovaném a nekalibrovaném monitoru.



Porovnání obrazů před (nahoře) a po (vespod) kalibraci


Na předchozích dvou fotografiích si můžete všimnout, co udělá kalibrace přes .icc profil se samotnými barvami. Znatelně je změněna šedá barva, také na zelené barvě to je hodně vidět. Červená složka je však změněna jen lehce.

Jak si tedy monitor vede v barvách? Pokud nezkalibrujete monitor přes OSD menu, tak jsou barvy značně zkreslené. Naštěstí při kalibraci přes OSD se lze dopracovat k velmi dobrým výsledkům. Zavedení .icc profilu je již jen dotvoření k velmi kvalitním barvám.

Přikládám zde archív s .icc profily, avšak ještě jednou připomínám, že .icc profil je vytvořen přímo pro testovaný kus a na vašem, i když stejném modelu, nemusí tento .icc profil příliš pomoci.