Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Útok dvaadvacítek pokračuje - ViewSonic VX2240w

30.1.2008, Pavel Kovač, recenze
Útok dvaadvacítek pokračuje - ViewSonic VX2240w
Podívejme se na další 22" LCD monitor, tentokrát se v naší redakci ukázal ViewSonic VX2240w s technologií TN. Tento na pohled jednoduchý LCD monitor v sobě nese velmi dobré železo. Papírová odezva je 2 ms, dynamický kontrast 4000:1 a rozlišení 1680x1050. Uvidíme, jak si poradí s našimi testy.

Celkové hodnocení


A jaký tedy ve výsledku monitor je? Taková zlatá střední cesta. Je sice pravda, že barevně není před kalibrací nic moc, ale pokud si pohrajete s OSD menu, tak získáte velmi solidní výsledky, a budete jistě spokojeni. Samozřejmě nelze očekávat tak kvalitní barvy jako u VA a IPS monitorů, ale vzhledem k technologii TN není co vytknout. V odezvě se objevují schody, ale na druhou stranu odezva není v praxi téměř vidět. Při hraní her s vyšším FPS musíte počítat s lehkou degradací barev vlivem schodů v odezvě.



Ve výsledku jde o celkem průměrný monitor, který však dokáže zaujmout hlavně designem, cenou a velmi kvalitními barvami po kalibraci. Metodika je však nastavená takto, a proto si ve výsledku odnáší jen 37,6 %. Do tohoto výsledku si však musíte promítnout cenu, avšak to nechám na vás. Proč? Za prvné ceny se v různých obchodech velmi liší a za druhé, každý hledá trošku jiný monitor a jsou pro něj jiné priority.




Opět zde dávám odkaz na přehled výsledků námi testovaných LCD panelů. Do tohoto přehledu jsou zařazeny pouze monitory testované s metodikou pomocí osciloskopu.


Dobré tovární zpracování
Před kalibrací slabší barvy
Slušná odezva
Horší ergonomie
Po kalibraci dobré barvy
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena viz graf níže

Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu VIEWSONIC VX2240w 22'' black, 3000:1, DVI, 2ms poskytuje server Heureka.cz


Za zapůjčení LCD panelu ViewSonic VX2240w děkujeme českému zastoupení společnosti ViewSonic.


Za poskytnutí digitálního osciloskopu M523 děkujeme firmě ETC s.r.o.,
která se zabývá výrobou a zároveň i prodejem svých měřicích přístrojů.