Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Velká recenze: Clié PEG-S360 - nejmenší z rodu SONY pod lupou

12.3.2002, Tomáš Bobek, recenze
Velká recenze: Clié PEG-S360 - nejmenší z rodu SONY pod lupou
Na „klijáky“ od SONY jsem měl už dlouho spadeno. Když jsem dostal nabídku strávit několik dní ve společnosti hned dvou Clié, neváhal jsem proto ani minutu. První šla na paškál „třistašedesátka“ – tedy to nejlevnější, co SONY momentálně nabízí. O kladech i záludnostech tohoto strojku a také o tom, že nejlevnější nemusí vždy znamenat i nejhorší, se můžete dočíst v podrobné recenzi.
Kapitoly článku:
  1. Velká recenze: Clié PEG-S360 - nejmenší z rodu SONY pod lupou
  2. 1. pokračování
Zelená lepenková krabice bez kolébky

Nevím jak vám, ale mně se už docela dost zajídá ten mor mnoha „seriálových“ recenzí, kdy je celý první díl plný blábolů typu „já vím že je to o ničem, ale pojďme přece jen zkouknout, co je v krabici“.



Podívejte - ta krabice je zelená, jsou v ní nějaké sešitky, kabely a Clié. Důležité je spíš to, co v krabici není: kolébka a paměťová karta MemoryStick. Proč? Dala se díky tomu srazit cena, milý Watsone - a o tom se ještě pobavíme na konci článku.

Jak rychle to jede a co to „žere”

Než se vrhnu do detailního popisu barvy, tvaru a chuti spodního dílu stylusu :-) zopakuji technické parametry tohoto přístroje nižší střední třídy a zároveň nejslabšího Clié, který je v současnosti na trhu k dostání:

Procesor DragonBall VZ 33MHz prohání celkem 16MB dat v RAM a 4MB flash ROM s Palm OS 4.0, výsledky svého snažení zobrazuje na standardním černobílém displeji 160x160 bodů. Šťávu si bere z dobíjitelného Li-Ion akumulátoru, s okolím komunikuje pomocí IR portu, USB datového kabelu a rozšiřitelný je pomocí slotu pro MemoryStick karty. S rozměry 118x74mm a výškou 15 mm je tedy o Clié něco „baňatější“, než jsem z fotek čekal.

Celkový vzhled přístroje

Střízlivý design, nepostrádající slušnou dávku elegance rozhodně nebude dělat ve společnosti ostudu. Půdorysem strojku je téměř pravidelný obdélník se zaoblenými hranami, které jsou směrem ke spodku pláště zkosené.



Díky tomu se celá tahle stříbrná polorakvička dobře drží v ruce. Na horní hraně jsou umístěny zleva doprava IR port, MemoryStick slot s kontrolní oranžovou LEDkou (ta je také bohužel jediná na celém stroji), tlačítko „power“ a šachta pro stylus. Mezi tím vším jsou navíc „zacvaknuty” dvě subtilní umělohmotné „packy”, kterými je přichycen černý kožený kryt displeje, který se odklápí nahoru (vypadá jako vršek plácačky na mouchy). Kryt je „festovní” a tuhý a navíc má hrbolky, díky kterým nemůže dojít k náhodnému promáčknutí hardwarových tlačítek.



Hardwarová tlačítka jsou vyvedena rovněž velmi solidně a - ač zapuštěná - dobře se mačkají (díky prohlubeninkám i stylusem). Už méně to platí i pro tlačítka Up/Down, mající podobu pánského motýlka pootočeného o 90 stupňů, které se - přes to, že opět mají prohlubeninky - mačkají o poznání hůř (to je ale problém téměř všech Clié - pozn. red.) Nad tlačítky je lesklý štítek s logem “Clié”, který dodává celém strojku šmrnc.


Na spodní straně přístroje nalezneme konektor pro hotsync/napájení hezky zapuštěný dovnitř, takže dobře chráněný - na rozdíl třeba od Palmů řady III a V. A nakonec tu máme spodek s resetovacím otvůrkem jako poslední pomoc - „obsluhuje se” samozřejmě trnem z rozebíracího stylusu .

Jog, stylus, power a kontrast

Na levé horní straně je tzv. „jog-dial“– otočné kolečko/tlačítko s přiměřeně tuhým chodem, rafinovaně zapuštěné do pláště, takže nepřesahuje půdorys strojku a nehrozí jeho náhodné posunutí nebo stlačení. Ergonomicky vše vyřešeno na jedničku, protože palec levé ruky (leváci mají smůlu) si na jog velmi rychle zvykne a doslova se k němu přisaje. Po několika hodinách používání jogu si už bez něj nedovedu představit listování v Avanto Go nebo čtení knih v iSilu. Paráda, jednička s hvězdičkou. Takto lebedit si už nemůžu u miniaturního tlačítka „power”, které je vyřešeno dost nešťastně a je třeba si na jeho nízký zdvih a tuhost zvykat. Troufám si říci, že je to nejhorší tlačítko, se kterým jsem se doposud u Palmů setkal, nicméně dá se to přežít.




Smíšené pocity mám také u poměrně tenkého stylusu. Tím je kovová trojdílná klasika se šroubovacím hrotem a vrškem, který v sobě skrývá resetovací trn. Stylus je do šachty vkládán volně, bez „zalupnutí” na jaké jsem byl zvyklý u originálních Palmů. I přesto nemá tendenci vypadávat a vcelku dobře se tasí ven, protože jeho vršek má jakési vroubkované „brko” nebo „letku”, za kterou se dá bez lámání nehtů vytáhnout. A nakonec - kontrast displeje: tlačítko pro jeho regulaci chybí zcela a je (jak je u Clií běžné) nahrazeno ikonkou v levém dolním rohu graffity plošky. Nic moc, zde může dojít ke konfliktu s jinými aplikacemi, například takový DA launcher se do této oblasti také rád trefuje.