Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Velká recenze: Clié PEG-S360 - nejmenší z rodu SONY pod lupou

12.3.2002, Tomáš Bobek, recenze
Velká recenze: Clié PEG-S360 - nejmenší z rodu SONY pod lupou
Na „klijáky“ od SONY jsem měl už dlouho spadeno. Když jsem dostal nabídku strávit několik dní ve společnosti hned dvou Clié, neváhal jsem proto ani minutu. První šla na paškál „třistašedesátka“ – tedy to nejlevnější, co SONY momentálně nabízí. O kladech i záludnostech tohoto strojku a také o tom, že nejlevnější nemusí vždy znamenat i nejhorší, se můžete dočíst v podrobné recenzi.
Konektory, ach ty konektory

Jak už bylo uvedeno, třistašedesátka nemá svou vlastní kolébku, výrobce se snažil srazit cenu a nahradil kolébku standardním cestovním kitem v podobě dvou kabelů: jeden pro USB hotsync a druhý pro napájení, přičemž vždy můžete zapojit jen jeden (napájení z USB se rovněž nekoná). Nevím kolik dolarů se tímto řešením podařilo ušetřit, považuji je za dost nešikovné. Jednak vám na stole překážejí dva konektory - „kliják” musí zůstat ležet a přehazování kabelů tam a zpět a to prostě není ono, jako když ho strčíte do kolébky a dobíjíte a synchronizujete zároveň.



Konektor pro hotsync leze do „klijáka” s malinkým skřípěním a musíte si dávat pozor, zda jste jej zastrčili správně – žádná LEDka vám to neřekne, protože tu prostě není. Hotsyncovat pak musíte pomocí aplikace – znamená to opět operaci navíc, kdy ji musíte vylovit na displeji stylusem nebo jogem a odkliknout. Podobně nabíjení není pohodové, opět chybí LEDka, která by „bonzovala” že je kabel správně zastrčený a probíhá dobíjení či je nabito - všechno si musíte sami vyčíst z displeje Clié.



Kabelový marasmus má (kromě ceny) jednu výhodu: nabíjecí i synchro kabel jsou ve skutečnosti cestovním kitem v ceně 60 USD, což se může zamlouvat nejednomu mobilnímu uživateli. Ale řeknu vám: mít hotsync kabel vlastní tlačítko pro synchronizaci a dobíjení z USB a mít dobíjecí kabel naopak signalizační LEDku (to vše za pár centů / korun), byl by život s tímto kitem mnohem růžovější.

Je toho 15,7 Mega - můžu to tak nechat?

16MB RAM je v této kategorii velmi, velmi slušných a určitě svému majiteli udělají radost, byť je těch mega o pár set kilo méně. Proč tomu tak je, nevím, SONY usilovně tapetuje web, krabici i přístroj samotný nálepkami „16MB“ a ten chudák mi ukazuje 15,7MB free ať hardresetuji jak chci. V každém případě hodnota je to velmi dobrá a bude hrát důležitou roli v závěrečném hodnocení. Paměť lze rozšířit pomocí MemoryStick karet o kapacitě 8, 16, 32, 64 a 128MB, bohužel s přístrojem se žádná karta „zdarma” nedodává - možná později.

Displej v pohodě, reproduktor reprodukuje

Displej je klasika, kdo nečeká žádné zázraky od standardního lišení 160x160 bodů v šestnácti odstínech šedé, bude spokojen. Aktivní úhlopříčka 73 mm, slušná viditelnost v interiérech, velmi dobrá na přímém slunci.




Barva podkladu tmavozelená (no, možná trochu víc tmavo- než by musela být), podsvícení je neinverzní, takže černá je stále černá a svítí samotný podklad. Někomu toto schéma vyhovuje, jinému ne, názory se různí a pak není nic jednoduššího než pomocí shortcutu .8 způsob podsvícení změnit na inverzní. Co se zvuků týče - opět normálka: žádné polyfonní extrémy nečekejte, nicméně repráček není žádný „chcípáček” a je vcelku slyšet.

Slušný software, „odfláknutá” dokumentace

Operační systém je Palm OS 4.0 s Palm Desktopem ve verzi 4.01. Přibaleny jsou utility pro práci s MemorySticky, PictureGear a gMovie pro prohlížení obrázků a videa, Documents To Go, Avant Go, hromádka sharewarových utilit a her, radost může udělat i IntelliSync Lite pro propojení Clié s Outlookem. Tohle není vůbec špatný seznam.

Soubor pomůcek pro snadnou práci s paměťovou kartou Memory Stick zahrnuje Card Info, jehož pomocí zjistíme různé informace o vložené kartě, aplikace MS Backup slouží k jednoduchému zálohování dat z vnitřní paměti handheldu, MS Gate nám umožní manipulovat s aplikacemi a databázemi na kartě a přesouvat je mezi kartou a vnitřní pamětí, s MS Autorun vyrobíme „samospouštěcí“ kartu a konečně MS Import zajišťuje výměnu dat mezi kartou a stolním počítačem. Po nainstalování patřičných ovladačů z přiloženého CD se v případě, že je handheld v synchronizační kolébce, připojí po spuštění aplikace MS Import paměťová karta jako výměnný disk, se kterým můžeme pracovat jako s každým jiným výměnným diskem.

K prohlížení obrázků poslouží PG Pocket - a to jak obrázků uložených ve vnitřní paměti, tak i na kartě MS. Umí zobrazit náhledy snímků pořízených digitálním fotoaparátem a uložených na MS kartě pomocí standardu DCF. K aplikaci PG Pocket patří také utilitka PhotoStand, která postupně zobrazuje zvolené fotečky v určitém intervalu. Pro přechod mezi jednotlivými snímky si lze vybrat z několika efektů.

Doplňkem multimediálních schopností je možnost přehrávat filmy ve formátu gMovie. Díky omezené paměti se však jedná o malé a ne zrovna nejplynulejší šoty, které hravě zaplní celou kapacitu MS karty, pravděpodobně tedy nenajdou přílišného uplatnění.

Dokumentace stojí za příslovečnou "starou belu": naleznete zde pětapadesátistránkový „Read This First“, ještě o něco chudší návod pro práci s již zmiňovanými utilitami pro MemorySticky a Picture Gearem a pár nezbytných reklamních letáčků. Ovšem pokud počítáte s tím, že v „RTF“ naleznete návod, jak zastrčit MemoryStick do slotu, jak provést hardreset, co jsou shortcuty, jak Clié zaheslovat a další a další, zapomeňte na to. I vestavěným PIM utilitám je věnováno směšně málo prostoru a co je, to má asi takovou informační hodnotu, jako předpovědi počasí Veroniky Žilkové v Tele-Tele. Nezbývá mi, než doporučit nováčkům, pro které bude toto Clié prvním strojem, aby se iniciativně zásobili vhodnou literaturou navíc.

(Hodně prodejců v ČR přímo s Clié dodává některou z u nás vydaných knih o PalmOS a práci s Palm přístroji obecně, čímž suplují neexistenci slušné dokumentace a macešský postoj SONY k ČR co se kapesních počítačů a jejich podpory týče. Pozn. red.)

Závěr: Personal Entertainment Organizer ne, zajímavý low-end PDA ano

Označení Clié PEG-S360 coby „Entertainment Organizer“ je marketingový bluf - grafické a zvukové schopnosti tohoto strojku jsou nevalné a promítání němých černobílých filmečků v rozlišení 160x160 rozdovádí tak leda skalní fanoušky Charlieho Chaplina. Pokud ovšem hledáte zajímavé a levné PDA, tedy „Personal Digital Asistenta“, pak tento stroj rozhodně zvažujte.

Dobré technické parametry, v této cenové hladině ojediněle velká paměť 16MB a možnost dalšího rozšíření MemorySticky, jog-dial kolečko (krutě návykové) a velmi dobré rozměry i design vás mohou oslovit - a to i přes absenci kolébky. Cena je totiž velmi zajímavých 199 USD - u nás k mání za zhruba 10.000 až 11.000 Kč bez DPH. Mno, v případě SONY, jak jsme už nejednou na našich stránkách poukazovali, jsou veškeré dolarové přepočty k ničemu.

Přímou konkurencí bude „shora“ průměrně o dvě tisícovky korun dražší Palm M500, který sice nemá jog (škoda) a má menší 8MB paměť, ale za to nabízí kolébku, LED alarm a vibrace. „Zdola“ může tlačit u nás zhruba stejně drahý barevný Palm M130 a skutečný low-end, černobílý M125 (ten je levnější hned o dvě a půl tisícovky korun).

Nevybrali jste si okamžitě? Nedivím se, variant, do čeho v této kategorii jít, je spousta. Snadný výběr to není. Pokud si ale s vědomím všech výhod a nevýhod Clié PEG-S360 nakonec pořídíte, mnoho důvodů k pozdnímu pláči mít nebudete.

Technické specifikace

    • Procesor: Motorola Dragonball VZ 33 MHz
    • RAM: 16MB
    • MS karta: s přístrojem se nedodává
    • FlashROM: 4 MB
    • Displej: 160x160 pixelů, 16 odstínů šedi, s podsvětlením
    • PalmOS: 4.1
    • Baterie: Li-Ion
    • Rozměry a váha: 73,2 x 117,6 x 15 mm
    • Barva: stříbrná
    • Příslušenství: stylus, koženkový kryt displeje, AC adaptér, synchronizační USB kabel


Za zapůjčení kapesního počítače Sony Clié S360 děkujeme firmě Tespo spol s.r.o.