Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Velká recenze: "Milášek" Clié PEG-N760C

14.1.2002, Jakub Marek, recenze
Velká recenze: "Milášek" Clié PEG-N760C
Stříbrný PDA je hezký PDA. A když navíc umí přehrávat MP3ky či videa a zobrazovat obrázky v šestnáctibitové barevné hloubce při rozlišení 320x320 bodů, nebo když si na něm přečtete svou oblíbenou knihu, uloženou na paměťové kartě a zobrazenou krásnými hladkými písmenky, zamilujete si ho. Bezvýhradně? Možná ano, když už jste za něj dali tolik peněz.
Kapitoly článku:
  1. Velká recenze: "Milášek" Clié PEG-N760C
  2. Pojďme nahlédnout „dovnitř“
První věcí, které si po stisknutí tlačítka Power nejspíše všimneme, je barevný displej s nezvykle vysokým rozlišením 320x320 bodů. Během používání si na něj rychle zvyknete a běžný "palmovský" displej s rozlišením 160x160 bodů vám oproti němu bude připadat jako neohrabaná šachovnice. Jak by také ne, když na jeden bod starého displeje připadají čtyři body nového. Aplikace, které toto nové rozlišení podporují, budou tedy vypadat o poznání lépe a hladce, u těch ostatních jsou zobrazeny čtyři body jako jeden. Nicméně v Preferences v oddíle HiRes je možné zapnout volbu FontAssist, která vnutí font s vysokým rozlišením i aplikacím, které vysoké rozlišení normálně nepodporují.

Displej je podsvícený, a to tak jasně, že s ním ve tmě vrháte jasnou záři (skoro nepotřebujete baterku). Intenzita podsvícení se dá regulovat kliknutím na ikonku sluníčka v levém dolním rohu graffiti plošky.

Ačkoli je displej nádherný a úžasný, má přeci jen malou vadu - bez podsvětlení je špatně čitelný dokonce i venku, o vnitřních prostorách nemluvě. Podsvícení tedy zůstane povětšinou zapnuto, což má ovšem neblahý vliv na výdrž baterie. Dalším faktem, mluvícím pro zapnuté podsvětlení je skutečnost, že podsvícený displej zobrazuje bílou barvu jako téměř čistě bílou, při vypnutém podsvícení už získá bílá hodně "displejovitý" nádech.

V přístroji tepe procesor Motorola DragonBall VZ s taktovací frekvencí 33 Mhz, o komunikaci s uživatelem se stará Palm OS 4.1. Kromě základních aplikací, které najdeme u všech Palmů (Adress, Calc, Date Book, Expense, Mail, Memo Pad, To Do…) je u Clié N760C předinstalováno několik dalších, souvisejících především s jeho multimediální výbavou. Jsou to AudioPlayer, Card Info, gMovie, MS Backup, MS Gate, MS Import, MSAutorun a PG Pocket,


Obr. 8 - Clié s připojenými sluchátky a dálkovým ovladačem a spuštěnou aplikací AudioPlayer


Aplikace AudioPlayer se stará o ovládání DSP čipu, přehrávajícího zvukové soubory ve formátu MP3 a ATRAC. V návodu se praví, že DSP čip podporuje MP3 s bitrate od 32 do 128 kbps, což je, bohužel, pravda - při přehrávání skladby s bitrate 160 kbps měl již problémy a při 256 kbps si "ani neškytl" (resp. to bylo to jediné, co jsem z něj dostal). Je to škoda, protože v dnešní době, kdy kapacita paměťových karet stoupá a ceny klesají, používá se leckdy i vyšší "bitrate" než 128 kbps, který, přiznejme si to, není nic moc. Jinak ale hraje Clié hezky, čistě a dodávaná sluchátka jsou příjemná, ačkoli mi trochu "plandala" na uších. Aplikace AudioPlayer nabízí běžné funkce přehrávačů MP3, samozřejmostí je zobrazení ID3 tagů a funkcí navíc možnost tří typů visualisací. DSP čip má poměrně velkou spotřebu energie, pro prodloužení hrací doby ze tří hodin na jedenáct je možné posuvným šoupátkem Hold na boku přístroje vypnout displej.

Obr. 9 - ovládání hudebního přehrávače


Základní funkce AudioPlayeru lze také ovládat pomocí dálkového ovládání. To kromě posuvného šoupátka Hold a hrotu pro spuštění aplikace AudioPlayer bez nutnosti vytahovat stylus obsahuje také standardní malý konektor jack, takže není nutné používat zrovna jen dodávaná sluchátka.

Dalšími aplikacemi „navíc“ je soubor pomůcek pro snadnou práci s paměťovou kartou Memory Stick. Pomocí Card Info zjistíme různé informace o vložené kartě, aplikace MS Backup slouží k jednoduchému zálohování dat z vnitřní paměti handheldu, MS Gate nám umožní manipulovat s aplikacemi a databázemi na kartě a přesouvat je mezi kartou a vnitřní pamětí, s MS Autorun vyrobíme „samospouštěcí“ kartu a konečně MS Import zajišťuje výměnu dat mezi kartou a stolním počítačem. Po nainstalování patřičných ovladačů z přiloženého CD se v případě, že je handheld v synchronizační kolébce, připojí po spuštění aplikace MS Import paměťová karta jako výměnný disk, se kterým můžeme pracovat jako s každým jiným výměnným diskem. Při testování jsem s tím neměl žádné problémy, data jsem přenášel oběma směry celkem svižně. Zmíněného postupu jsem využíval i při kopírování souborů MP3 - stačilo nakopírovat MP3ky do patřičného adresáře na kartě a nebyl jsem tak nucen používat přiloženou desktopovou aplikaci OpenMG Jukebox, která je na můj vkus příliš složitá (na druhou stranu však poskytuje mnoho funkcí pro práci s MP3 soubory).

K prohlížení obrázků úspěšně poslouží aplikace PG Pocket - a to jak obrázků uložených ve vnitřní paměti, tak i na kartě MS. Umí zobrazit náhledy snímků pořízených digitálním fotoaparátem a uložených na MS kartě pomocí standardu DCF. K aplikaci PG Pocket patří také utilitka PhotoStand, která postupně zobrazuje zvolené fotečky v určitém intervalu. Pro přechod mezi jednotlivými snímky si lze vybrat z několika efektů.

Doplňkem multimediálních schopností je možnost přehrávat filmy ve formátu gMovie. Díky omezené paměti se však jedná o malé a ne zrovna nejplynulejší šoty, které hravě zaplní celou kapacitu MS karty, pravděpodobně tedy nenajdou přílišného uplatnění. K přehrávání zvuku Clié využívá schopností DSP čipu.


Obr. 10 - elegantní USB kolébka


Clié se s osobním počítačem synchronizuje pomocí dodávané USB kolébky. Ta je vyrobena ze stříbrného plastu s chromovanou lištou v oblasti konektoru. Na čelní straně je, jak je u Palm OS zařízení zvykem, tlačítko rychlé synchronizace HotSync. Pod ním je malá dioda, signalizující nabíjení přístroje. Na zadní straně je konektor pro napájecí adaptér, který se dá ke Clié připojit také přímo, bez kolébky. Handheld je v kolébce držen třemi výstupky, které zapadají do již výše zmíněných otvorů ve spodní a zadní straně přístroje - měl jsem s tím trochu problémy, protože kolébka je velmi lehká a někdy se stávalo, že mi Clié „nechtěla vydat“ a poletovala s ním ve vzduchu, obzvláště při vytahování jednou rukou. Nějaké závaží by jí rozhodně neuškodilo. Zato ale musím pochválit gumové nožky.

Obr. 11 - takto vypadá Clié v kolébce


Ná závěr jsme - jako vždy - otestovali výkon pomocí aplikace Benchmark 2.0 - výsledky můžete vidět na obrázku č. 12.

Obr. 12 - výsledek výkonnostního testu podle aplikace Benchmark 2.0


Jaký je ortel ?

Nuže, i přes všechny chyby a nedostatky, na které jsem upozornil, musím říci, že jsem se se Sony Clié N760C velice těžko loučil. Vysoké rozlišení, hudba za pochodu (byť jen do 128 kbps) a koneckonců i barva jsou věci, na které si lehce zvyknete a těžko jim odvykáte. Myslím že ti, kdo si Clié N760C koupí, nebudou zklamáni a budou mít z práce s ním potěšení. No a ti ostatní jim mohou tiše závidět. Kdyby jen ta cena byla o něco nižší…




Technické specifikace
    • Procesor: Motorola Dragonball VZ 33 MHz
    • RAM: 8MB
    • MS karta: 8 MB
    • FlashROM: 4 MB
    • Displej: 320x320 pixelů, 16bit, 65536 barev, s předním podsvětlením
    • PalmOS: 4.1
    • Baterie: Li-Pol
    • Rozměry a váha: 102x62x15mm, 169g
    • Barva: stříbrná
    • Další parametry: DSP čip pro přehrávání MP3 a ATRAC
    • Příslušenství: USB kolébka, stylus, koženkový kryt displeje, AC adaptér, sluchátka s ovladačem


Za zapůjčení kapesního počítače Sony Clié N760C děkujeme firmě Tespo spol s.r.o.