Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Verszo Chopin: stylové repro

27.6.2011, Jan Vítek, recenze
Verszo Chopin: stylové repro
Dnes si vyzkoušíme designový doplněk nejen pro iPod či iPhone, a sice repro Verszo Chopin, které bylo na trh uvedeno teprve na konci května. To nabídne nejen dok pro připojení produktů Apple, ale také klasické 3,5mm stereo konektory pro jiná zařízení.
Kapitoly článku:
  1. Verszo Chopin: stylové repro
  2. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Použití tohoto produktu je velmi snadné. Stačí jej zapojit do sítě a pak můžeme už připojit libovolné zařízení jako zdroj zvuku, které nabízí buď 3,5mm konektor s nezesíleným signálem, rozhraní Bluetooth, nebo má konektor pro dokovací stanici (tedy jde o iPhone nebo iPod).


- klikněte pro zvětšení -

Pokud se rozhodneme pro Bluetooth, je třeba zapojit do konektoru příslušný modul, který se ohlásí modrou blikající LED, že je připraven. Pak stačí na nějakém přehrávači, telefonu či tabletu zapnout rozhraní Bluetooth a dát vyhledat dostupná zařízení. Chopin se ohlásí jako BTH-JD-02 a pak už jej stačí jen spárovat (v případě potřeby se využije standardní pin 0000), spojení bude navázáno a fungovat bude na vzdálenost do cca 9 metrů.

Ovšem bohužel nebude fungovat bezchybně. Už při zapojování Bluetooth modulu se ozývá pískání, to po chvilce zmizí. Jenže pokud se s nějakým zařízením pomocí Bluetooth připojíte, pískání začne znova a o dost hlasitěji a k tomu se přidá všemožné lupání a jiné pazvuky. To bylo stále stejné, i když byl Chopin postaven dále od všech jiných elektronických zařízení. Vyzkoušeno bylo spojení z iPod Touch 4, LG Optimus 2x i Samsung Omnia B7300, u nějž mám bezproblémový přenos audia přes Bluetooth ověřen. Problém je tedy na straně testovaného produktu a činí spojení přes Bluetooth nepoužitelným.

Zbývá nám tedy kabel a dokovací konektor, s nimiž už zařízení pracuje bezchybně - iPod stačí zasunout do konektoru a po chvíli už se jeho interní reproduktor vypne a hrát začne Chopin.

A jak tedy hraje? Porovnávat jsme mohli se zvukovou soustavou složenou z externí zvukové karty Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro (ta byla využita i pro Chopin), zesilovače Yamaha AX-497 a dvou studiových reprobeden KRK R6. Je bez debat, že Verszo Chopin hraje až překvapivě dobře, když vezmeme v potaz jeho velikost. Velmi záleží i na tom, kam ho postavíme. Není moc vhodné, aby seděl na desce velkého stolu, který pod ním bude rezonovat a sloužit jako nechtěná ozvučnice. Je tedy vhodné mu vybrat místo s podložkou, která vibrace utlumí.

Kvalitním studiovým reproduktorům se Chopin sice nevyrovná, ale to je pochopitelné. Na rozdíl od nich nám neposkytne tak čisté výšky a na základní nastavení je moc přebasovaný. Na vyšší hlasitost začíná jeho basový reproduktor drnčet. I když je otázkou, jaké to základní nastavení vlastně je, což si uvědomíte už když si začnete hrát s výškami a basy. U normálních zesilovačů s otočnými knoflíky se lze v okamžiku vrátit na výchozí hodnotu, ale zde jsou pouze dvě tlačítka a nic kromě samotného zvuku nám nenapoví, zda máme třeba výšky zdůrazněné, nebo naopak potlačené. Aspoň že hlavní zelená LED kontrolka při mačkání tlačítek bliká.

Problémem je i stereo přednes, jenž je sice rozeznatelný, ale pochopitelně ne tak jako u oddělených reprobeden. Na druhou stranu není tento produkt určen jako hlavní repro do obýváku, ale spíše se bude hodit do ložnice, do kuchyně, nebo i na cesty. A je třeba uznat, že pro takové použití poskytne opravdu kvalitní i silný zvuk.


Závěrečné hodnocení


Firma Verszo nám za cenu kolem 3800 Kč připravila kvalitní repro určené především pro využití s produkty Apple. Vybrat si můžeme mezi černým a bílým provedením (obě za stejnou cenu), přičemž výrobce pro sestavení Chopina využil lakované MDF desky a přední panel je z broušeného hliníku.


- klikněte pro zvětšení -

Možnosti konektivity zahrnují jednak standardní 3,5mm audio (dva konektory), dokovací stanici pro iPhone či iPod a také Bluetooth. A zatímco první dva způsoby pracují bez problémů, při bezdrátovém připojení se z reproduktorů ozývalo silné pískání a jiné pazvuky, což se objevilo u všech testovaných zařízení (iPod Touch a dva telefony). V našem případě byl tedy Bluetooth nepoužitelný.

Zvukovým projevem jsem byl příjemně překvapen, neboť na tak malé zařízení hraje Chopin velmi pěkně a dokáže kvalitně ozvučit menší místnost. Pouze výšky by mohly být čistší a basy bude lepší si trošku stáhnout, aby zvuk nebyl tak dunivý. Zde bych ještě ocenil, kdyby bylo možné jednoduše vrátit výchozí nastavení výšek a basů, což kvůli ovládání pomocí tlačítek nejde a i po vypojení ze sítě si Chopin své nastavení pamatuje.

Pokud ale nepočítáme problémový Bluetooth, máme před sebou kvalitní a dobře upotřebitelný produkt, jenž se bude hodit třeba pro ozvučení ložnice. Nebo si jej můžeme vzít někam na cesty, i když k tomu se bude hodit spíše model Chopin Mini, který pořídíme za třetinovou cenu.


Kvalitní provedení
Nepoužitelný Bluetooth
Slušný zvuk
Chybí indikace nastavení basů a výšek
Cena v době testování: cca 3 800 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech



Graf ceny produktu Verszo Chopin poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení repra Verszo Chopin děkujeme firmě Verszo


Za zapůjčení přehrávače iPod Touch 4 děkujeme společnosti Apple




Vývoj ceny testovaného produktu: