Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Visor Prism, jediný barevný model od Handspringu

10.12.2001, Štěpán Mrázek, recenze
Visor Prism, jediný barevný model od Handspringu
Většina kapesních počítačů s operačním systémem Palm OS je vybavena černobílým displejem. Barevné modely jsou, ale mnohem příjemnější a lépe se s nimi pracuje…
Kapitoly článku:
První můj dojem po zapnutí by se dal shrnou asi takto: "Je opravdu barevný a s barvou vypadá mnohem lépe". Nějakou dobu jsem sice koukal a hledal nastavení jasu, poté jsem ale přece jen trochu déle podržel tlačítko zapnutí a - na displeji se objevil dialog pro korekci.

Pozn. Jinak co se vzhledu týká, podívejte se na následující dva obrázky, které demonstrují barevný vzhled displeje Visoru Prism.


Obr. 6 - Aplikace City time v barvě



Obr. 7 - Barevné ikonky vypadají mnohem lépe než jejich černobílé protějšky

Pro ilustraci vzhledu jsem ještě vyfotil Visora v kolébce. No a když už mluvím o vzhledu tak si zde opět musím postěžovat na hranatý vzhled kapesního počítače, příliš nízkou váhu kolébky (zapříčiňující její "cestování" po stole), tvrdá tlačítka či odkryté kontakty určené pro spojení s kolébkou.


Obr. 8 - Visor Prism v kolébce

A opět zde musím vychválit pero (stylus) které je dodáváno ke kapesnímu počítači. Na následujících dvou obrázcích jej vidíte v rozloženém i složeném tvaru. Přední dotyková část se po odšroubování používá k resetování Visora a zadní část pak skrývá malý šroubovák, který se zase hodí k demontáži - ta zůstala netestovaná :o).


Obr. 9 - Pero (stylus)



Obr. 10 - Pero v rozloženém stavu

Díky rozšiřujícímu Springboard slotu můžete ze svého Visora udělat třeba digitální fotoaparát, mobilní telefon nebo jej rozšířit o modem.

Obr. 11 - Rozšiřující slot Springboard

A standardně již téměř nakonec aplikace Benchmark 2.0. Jak je vidět kapesní počítač Visor Prism zde co do rychlosti exceluje a při porovnání s referenčními modely je jasně nejrychlejší.


Obr. 12 - Benchmark 2.0

Poznámku k podsvícení: v případě delšího stisknutí tlačítka power se běžně zapne podsvícení displeje. V případě modelu Visor Prism na Vás vyskočí dialogové okno (dá li se tak vůbec v Palm OS nazvat) s nastavením jasu displeje, opět je zde pro ilustraci obrázek.


Obr. 13 - Nastavení jasu displeje

Aplikace - mimo těch běžně známých jako je Address, Calc, Date Book, To Do, etc. zde naleznete i vylepšenou aplikaci Date Book+ (již při recenzi Visora DeLuxe jsem již uváděl komentář svého kolegy "dá se s ní konečně rozumě pracovat") či City Time. Aplikace City Time Vám vykreslí celou planetu s časovými pásmy (viz obrázek 6) a můžete určovat čas v jednotlivých místech.

Pozn. Díky této aplikaci konečně vím kolik je hodin v Londýně, což jsem si dříve nebyl schopen zapamatovat :o)

Závěr

Mít Visor Prism trochu slušnější vzhled tak jej chválím ještě o vánocích, ale takhle… Nechápu, proč když jsou Visory kvalitní po technické stránce (např. displej zde hodnotím opravdu velice vysoko) nemohou zároveň i lépe vypadat. Opravdu to nechápu. Takový Palm m505 je nejen kvalitní kapesní počítač, ale i vhodný doplněk k obleku a celkově dotváří image svého majitele. Takže shrnu-li celkový dojem, na Visoru Prism se mi líbí vše vyjma jeho designu.

+ Barevný displej
+ Vestavěné akumulátory
+ USB rozhraní
+ Multifunkční pero (stylus)

- Design
- Nekryté kontakty
- Tvrdá tlačítka

Ceně: 19 325 Kč bez DPH
Záruka: 12 měsíců
Za zapůjčení kapesního počítače Visor Prism k recenzi děkujeme firmě LEVI International