Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Visor pro náročné

14.12.2001, Jakub Marek, recenze
Visor pro náročné
Zatímco ostatní Visory společnosti Handspring jsou určeny spíše mladším uživatelům, model Visor Edge nepochybně míří do vyšších, manažerských vrstev.
Kapitoly článku:
  1. Visor pro náročné
  2. Visor Edge pod čočkou fotoaparátu
Pojďme se tedy podívat na to nejdůležitější - na Visor Edge. Jak jsem již zmínil, je sympaticky tenký - po celé své délce je vysoký pouhých jedenáct milimetrů.


Obr. 3 - je opravdu tenký

Kryt přístroje je vyroben z poloprůhledného bílého plastu, ke kterému je na spodní a horní straně přišroubován stříbrný plíšek. Po obvodu je ponechán plastový pruh, ze kterého na pravém boku vystupuje držák na stylus a na levém boku je do něj vsazen infraport. V pravém dolním rohu je vrchní plíšek vykrojen do čtvrtoblouku, který vyplňuje zapínací tlačítko (je ze stejného plastu jako kryt přístroje a obsahuje zelenou diodu, která signalizuje nabíjení a slouží také jako tichý alarm). Uprostřed zapínacího tlačítka je malá prohlubeň pro pohodlné zapínání pomocí pera. Na boku je v pravém dolním rohu kovový kryt na špičku stylusu.


Obr. 4 - detail zapínacího tlačítka a krytu na hrot stylusu

Kovový povrch, ač jinak velice hezký, má ovšem jednu nepříjemnou vlastnost - klouže. A jelikož na spodní straně přístroje není ani jediná malinkatá gumová nožička, může se vám lehce stát, že vám váš Edge na nakloněném hladkém povrchu "ujede". K vyřešení tohoto problému stačí na spodní stranu nalepit malé gumové nálepky.

Zatím jsem zmínil pouze šířku přístroje, ale Edge se nemusí stydět ani za ostatní "míry". Je 119mm vysoký, 79mm široký a váží 136 gramů. Takto vypadá v porovnání s kapesním nožem:


Obr. 5 - srovnání Visoru Edge s kapesním nožem

Na obrázku č. 5 vidíte vlevo také odnímatelný kovový kryt, který se uchycuje zezadu kolem konektoru pro přídavný slot a slouží zároveň jako jeho kryt. Po uchycení se dá vyklopit a trčí pod úhlem zhruba 135 stupňů. V příslušenství je rovněž (kovová) krytka na konektor přídavného slotu pro případ, kdy je kovový kryt odňat (pokud se nechá konektor nezakrytý, může se do přístroje dostat prach a kdovíco ještě). Toto řešení je mírně nepraktické, protože kovový kryt se neustále odnímá (například při připojování SpringBoard modulu) a hrozí nebezpečí, že bude brzy ztracen, stejně tak i krytka.


Obr. 6 - pohled na zadní stranu Visora Edge

Jelikož je Edge tak tenký, neobsahuje standardní rozšiřovací slot pro moduly SpringBoard, nýbrž má vzadu na horní straně malý konektor, ke kterému se připojuje přídavný slot (nasunutím do bočních drážek). S připojeným přídavným slotem Edge poněkud ztrácí na eleganci (a tloustne), ale na druhou stranu získává velké možnosti rozšíření (o některých přídavných modulech si můžete přečíst i na našem serveru, další budou následovat).


Obr. 7 - přídavný SpringBoard slot

K elegantnímu Visoru patří také elegantní kolébka - a to ta k Visoru Edge zajisté je. A nejenom to, je také funkční, dostatečně robustní a těžká (tělo má opět kovové, kryt tvoří poloprůhledný modročerný plast). A má gumové nožičky, takže vám po stole jezdit nebude. Jednu nevýhodu ale přeci má - těžko se do ní s Visorem Edge strefuje, zvláště je-li šero.


Obr. 8 - kolébka z boku a zespodu

Ke stolnímu počítači se připojuje přes USB, připojení je jednoduché a rychlé. Pro spuštění synchronizace slouží černé tlačítko uprostřed. Po vložení Visoru do kolébky začne dioda v zapínacím tlačítku blikat, čímž signalizuje dobíjení baterie. Předtím je ovšem třeba připojit AC adaptér do k tomu určené zdířky na USB konektoru (viz obr. č. 9). Kolébka je kompatibilní pouze s Edge.


Obr. 9 - Visor Edge v kolébce. Vlevo nahoře zapojení AC adaptéru do konektoru USB

Visor Edge je poháněn operačním systémem PalmOS 3.5.2H2.0. Bohužel nemá Flash ROM, takže na novější verzi systému upgradovat nejde. To ale zas tak moc nevadí, protože systém 3.5.2H je dostatečně výkonný a Edge má v sobě vše, co je potřeba pro efektivní práci. Může se také pochlubit zdokonalenými verzemi aplikací DateBook (DateBook+) a Calculator (Calculator+). Kromě nich (a standardních aplikací jako Address Book, To Do List, Memo Pad, Mail, Expense a HotSync Manager) obsahuje navíc aplikaci WorldClock. Pošta (Mail) je kompatibilní s Lotus cc:Mail, MS Outlook / Outlook Express / Exchange a Eudorou.

Také program Benchmark 2.0 poznal vyjímečnost Visoru Edge a umístil jej tam, kam patří:


Obr. 10 - program Benchmark 2.0 naměřil Visoru Edge 244%

Závěr

Zdá se, že Visorem Edge Handspring rozhodně nic nepokazil. Je hezký, funkční a dobře se s ním pracuje. Až na nějaké drobnosti mu není co vytýkat. Vzhledem k ceně se ovšem naskýtá otázka, zda radši nekoupit Sony Clié T415, který je jen o něco málo dražší a má dvojnásobné rozlišení displeje.

+ Vzhled
+ Provedení
+ DateBook+
+ Přídavný slot pro SpringBoard
+ Kolébka

- Cena
- Chybí něco na zamezení klouzání

Ceně: 15 225 Kč bez DPH
Záruka: 12 měsíců

Pozn. V pondělí došlo ke snížení ceny toho kapesního počítače, blíže již v samostatném článku.

Za zapůjčení kapesního počítače Visor Edge k recenzi děkujeme firmě LEVI International