Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vivotek IP7135 - bezpečnostní očko

2.3.2006, Jan Vítek, recenze
Vivotek IP7135 - bezpečnostní očko
Pro dnešní recenzi tu máme jednu specialitku v podobě IP síťové kamery podporující protokol RTSP a kodek 3GPP, MPEG-4 video kompresi a 30 snímků za sekundu při VGA rozlišení. Tím výčet jejích vlastností ale zdaleka nekončí. Sama o sobě tvoří základ, s kterým si můžete bez těžkostí sestavit vlastní kamerový bezpečnostní systém, ale o tom již v recenzi.
Vivotek nám na instalačním CD poskytuje dvojici aplikací pro zaznamenávání obrazu a přehrávání záznamů. Hlavní okno ve webovém prohlížeči je oproti těmto aplikacím jen slabý odvar a sílu tohoto systému poznáte až zde. Aplikace se jmenují Vivotek ST3402 a jako první si ukážeme tu důležitější sloužící ke sledování obrazu kamer a jejich záznamu.


Základní rozvržení s jednou aktivní kamerou

Hlavní okno ukazuje obraz z jedné až šestnácti kamer a jeho vzhled si můžeme konfigurovat v levém panelu pomocí šesti přednastavených rozvržení. Po okraji obrazu si můžeme všimnout žlutého čísla kamery, bíle vyznačeného datumu a času a zeleného uptime.


Rozvržení při největším možném počtu aktivovaných kamer

V levém sloupci nahoře si můžeme nastavovat hlavní kameru, poté již zmíněný rozvrh hlavního okna, dále je tu informační sloupek s volným místem na pevném disku, následuje řada ikon pro hlasitost, zaznamenání obrazu na disk, pořizování momentek, tisk a mazání. Nesmím zapomenout ještě na horní lištu s ikonami, kde jsou umístěna tlačítka pro vypnutí, minimalizování, přepnutí vybraného streamu na plnou obrazovku, zamknutí programu, vypnutí alarmu po detekování pohybu a konečně konfigurace.

Abychom mohli ke kamerám přistupovat, musíme k nim nejdříve zadat cestu, tedy IP adresu a přístupové jméno a heslo. V okně konfigurace kamery se také po jejím připojení zobrazí stejné záložky, jaké jsme si projeli na předchozí stránce recenze, takže kamery není nutné konfigurovat pouze přes webový prohlížeč. Do systému si tedy naťukáme až 16 kamer, přiřadíme jim jména, nebo lokace a můžeme začít šmírovat. Obraz streamovaný z kamer můžeme buď sledovat a ihned zahazovat, nebo ručně zapínat a vypínat jeho zaznamenávání, kde kvalita záznamu bude rovna kvalitě dodaného obrazu.




A nebo si můžeme dát tu práci a čas záznamu obrazu z každé kamery určit s pomocí plánovače (Recording scheduler). Ten se skrývá stejně jako konfigurace kamer pod stejnou ikonkou a jeho možnosti jsou skutečně široké. Plánovat můžeme v rozmezí dnů v týdnu a času ve formátu hh:mm, ovlivňovat lze detekce pohybu a vedle primárního plánu lze nastavit ještě sekundární nastavení, které je aktivní pouze tehdy, když není aktivní primární. Příjemná je možnost duplikace nastavení kamer, abychom nemuseli zdlouhavě nastavovat každou kameru zvlášť, když chceme, aby pracovaly ve stejném režimu.


Nastavení cest, vyhrazeného místa na disku a dalších

Nakonec tu máme ještě okno se generálním nastavením, kde si můžeme vybrat cestu do adresářů, kam se mají ukládat zaznamenaná videa, zvuk ve formátu wav používaný pro alarm, výběr mezi PAL a NTSC standardy, vyhrazení místa na pevném disku, přístup na síťový disk a další.


Aplikace pro přehrávání záznamů

Druhá část aplikačního prostředí je tvořena aplikací pro přehrávání záznamů. Obraz je primárně zachytáván do souborů s příponami *.des a *.hgd, ale není problém si vybrané části záznamu stiskem jednoho tlačítka převést do souboru *.avi s libovolně nastaveným kodekem. Při přehrávání si tedy nejdříve vybereme místo – kameru a poté časový úsek, na který se chceme podívat.



Obraz si lze libovolně zvětšovat, zmenšovat a nebo roztáhnout přes celou obrazovku. Pro přesouvání se v čase slouží jezdec pod hlavním oknem a široká dolní lišta ukazující zelenou barvou čas, kde je obraz zaznamenán a modrou barvou čas, kde záznam pořízen nebyl. Ve výsledku si tak stačí určit místo, čas a pokud záznam existuje, je možné si jej ihned prohlédnout.

Provoz

Co se týče mých zkušeností z provozu kamery, nejzajímavější budou asi schopnosti zachytávat video při nepříznivých světelných podmínkách a spolehlivost detekce pohybů. Co se týče instalace kamery a její konfigurace, nenarazil jsem na sebemenší problémy; nastavení jsou snadno přístupná, logicky rozvržená a dobře srozumitelná. Kdyby ale snad někdo nevěděl, jak postupovat, je tu výborně zpracovaný manuál v elektronické podobě (PDF), který podrobně vysvětluje všechny položky včetně dopadů na funkci kamery. Nevýhodou ale je, že manuál je k dipozici pouze v anglickém jazyce. Oceňuji také možnost ovládání věškerých nastavení kamery pomocí URL příkazů, které manuál doporobna popisuje.

Kvalitu videa si můžete libovolně nastavit, ovšem otázkou je použitelný bitrate. Při rozlišení 640*480 a 30FPS je datový tok 512kbps dostatečný, ale pokud budete kamerkou divoce zmítat, je jasné, že se obraz lehce 'rozkostičkuje', což je dáno jeho kódováním. Světlo je ale už věc jiná. Mohu ale potvrdit udávané dobré vlastnosti, které jsem zkoušel v místnosti nepřímo osvětlené pouze LCD monitorem.



Jak je vidět, obraz sice není křišťálový, ale objekty se na něm i při takto slabém světle rozeznat dají. Větším problémem je dlouhá doba závěrky a rozmazaný obraz pohybujících se objektů. Co se týče detekce pohybu, ta funguje v téměř nezměněné podobě, avšak musíme si uvědomit, že rozpoznávání zde pracuje s daleko slabším a nejasnějším materiálem a je tu tak větší prostor pro chyby. Když už mluvíme o detekci pohybu, u té jsem se rovněž nesetkal s nesnázemi. Stačí si ponejprv dobře nastavit a odzkoušet podmínky, za jakých se překročí práh alarmu, poté si vybrat styl reakce (zvukový alarm (wav), odeslání momentek na FTP/E-mail) a poté se již nemusíte starat. Tedy za předpokladu, že se alarm neaktivuje - nejprve uvidíte, jak se v obrazu zjeví červený rámeček kopírující velikost a pozici zvoleného okna a poté již program začne ve smyčce přehrávat zvolený zvuk, dokud ho v monitorovacím programu nevypnete. Bohužel jsem již nemohl zjistit, zda se při aktivování alarmu automaticky přepne pohled na onu kameru, která jej vyvolala.