Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vivotek IP7135 - bezpečnostní očko

2.3.2006, Jan Vítek, recenze
Vivotek IP7135 - bezpečnostní očko
Pro dnešní recenzi tu máme jednu specialitku v podobě IP síťové kamery podporující protokol RTSP a kodek 3GPP, MPEG-4 video kompresi a 30 snímků za sekundu při VGA rozlišení. Tím výčet jejích vlastností ale zdaleka nekončí. Sama o sobě tvoří základ, s kterým si můžete bez těžkostí sestavit vlastní kamerový bezpečnostní systém, ale o tom již v recenzi.
Kamera Vivotek IP7135 se může stát dobrým základem celého interního kamerového systému, nebo ji můžete použít osamoceně pro jiné účely, čímž ale její možnosti nejsou využity naplno. Tím myslím, že funkci snímání obrazu zastane kdejaká daleko levnější webová kamerka a existují i levnější IP kamery ovšem bez srovnatelné softwarové základny. Sama o sobě kamerka funguje bez problémů a spolehlivě. Už jen sama o sobě nabízí výborné vlastnosti snímání obrazu za nedostatečného osvětlení, dobře pracující detekci pohybu a vůbec dostatek funkcí se širokými nastaveními.



Tyto funkce se ale plně využijí s pomocí přibalených aplikací pro sledování/záznam obrazu kamer a pro následné přehrávání záznamu. Jde o snadno ovladatelné programy s intuitivním rozložením a dá se říci, že i stabilní, neboť za několik hodin práce s nimi jsem se nesetkal s žádnou nestabilitou. Pokud si pořídíte více kamerek, maximálně šestnáct, můžete si sami velmi jednoduše sestavit a vyladit systém sledování (s možností posílání obrazu na mobilní telefon přes 3GPP) a záznamu snímaného obrazu podle různých denních rozvrhů, nastavit si kde a za jakých podmínek se spustí alarm detekce pohybu a následně zda a kam (E-mail, FTP) se mají poslat obrázky z kamery, jež alarm vyvolala.

Co se dá tedy kamerce vytknout? Nezávisle na způsobu použití, kvůli kterému si ji nevybere každý, kdo chce 'nějakou webkameru', by kamera mohla být zprácována robustněji. Plastové tělo se sice nijak neprohýbá, ale pokud by se použil hliník, nebo nějaká odolná slitina, nikdo by se nezlobil, třeba by alespoň bez problému šlo zaostřovat jednou rukou. Také bych pro účely instalace na zeď uvítal, kdyby se dal střední sloupek vynechat a kloub našroubovat přímo na podstavec. Konektory směřují směrem dolů, takže blízká zeď by nevadila a kamerka by tak nemusela tolik vyčnívat do prostoru (záleží samozřejmě na jejím nutném natočení). Při prostém položení na stůl je její pozice také velmi vratká, protože podstavec je sice poměrně těžký, ale kamerka je poněkud předsazena dopředu a tak je pro její bezpečnost nutné ji pořádně přidělat i ve stojaté poloze. Proto by nebylo špatné, kdyby byl součástí balení i podstavec vhodný pro tuto alternativu.



Dobré obrazové vlastnosti (zvláště ve tmě)
Plastové tělo + zaostřování
Výborná SW výbava
Kamerka bez přišroubování nestojí bezpečně
Potenciál pro další snadné rozšíření
Ikona Odkaz na databázi
Fungující detekce pohybu
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 7129,- Kč s DPH (www.koukaam.se)
Za zapůjčení kamery Vivotek IP7135 děkujeme firmě Traco International