Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vyhodnocení Megatestu základních desek

22.11.2002, redakce SHW, recenze
Vyhodnocení Megatestu základních desek
Tak a máme tu závěr našeho velkého testu DDR základních desek pro Pentia 4. V dnešním článku naleznete srovnání všech základních desek podle toho, jak si vedly v jednotlivých disciplínách, hodnocení celkového výkonu a výbavy.
V dnešním zakončujícím článku by se patřilo udělat jakési resume všech desek, proto v krátkosti připomeneme ve stručných charakteristikách jednotlivé desky.

Abit



Abit IT7-MAX2 je bezesporu technologicky nejvyspělejší deska v testu. Serial ATA, RAID, Firewire, integrovaná LAN a diagnostické LED, vše na jedné desce, to se hned tak nevidí. Za celou tuhle parádu si však musíme zaplatit (druhá nejdražší deska) a zároveň přináší i některá jiná omezení jako například omezení počtu PCI slotů na čtyři. Dalším ochuzením tohoto motherboardu je omezení na paměti standardu DDR266 (čipset i845E), to je jedna z hlavních příčin proč se tato jinak velmi zajímavá deska umístila ve výkonnostním středu.

AOpen



I když AOpen AX4B Pro-533 nepatří výbavu mezi nejchudší (RAID, integrovaná LAN), přece jen výrazněji zaostává za Abitem. Svým výkonem nás deska také moc nepřekvapí (opět pouze DDR266 a čipset i845E) a podobná situace je i u její ceny.

ASUS



Od tohoto kvalitního výrobce se nám v Megatestu sešly hned dva modely, jmenovitě P4B533-E a P4S8X. ASUS P4B533-E byl nejdražší testovanou deskou a tomu také odpovídalo její vybavení, které bylo vskutku luxusní. Opět ale vše nemůže být bez chyby, zde se opět projevila naše (už známá) kombinace i845E + DDR266, mainboard tak odsoudili do středu hracího pole.

ASUS P4S8X sice neoplývá takovou výbavou jako jeho firemní kolega, ale za to nabízí při podstatně nižší ceně díky kvalitní čipové sadě SiS 648 vyšší výkon, AGP 8X a možnost použití pamětí až DDR400 (podpora je samozřejmě neoficiální).

Velkou zvláštností obou ASUSů, byl jejich pomalý BIOS.

Biostar



Další dvojicí stejné firmy jsou mainboardy Biostar P4TDH a P4TDP. Obě desky nevynikají převratným výkonem tento atribut je přesným odrazem jejich ceny - patří totiž do levnějšího segmentu trhu. Desky podporují DDR266, což je dáno použitými čipsety: už skoro "historickým" i845D (P4TDP) a i845G (P4TDH). Výbava P4TDP je dosti žalostná: USB 1.1, Ultra ATA/100, 2x DIMM slot. Druhá jmenovaná deska alespoň trochu zachraňuje jméno výrobce integrovanou grafickou kartou, rozhraním Firewire, USB 2.0 a šestikanálovým zvukem (nabízena je i varianta se Serial ATA, což je v této cenové kategorii neobvyklé).

ECS



Mainboardy tohoto výrobce patří mezi desky s ucházejí kvalitou i výkonem. Typ ECS P4S5ADX+ na poli výbavy moc nebodoval, ale s výkonem na tom již tak špatně nebyl a vezmeme-li v úvahu jeho cenu (nejlevnější deska testu), oficiální podporu DDR333, integrovanou LAN a možnost použití jak DDR tak SDR SDRAM, stává se z něj rázem kandidát na výhodnou koupi.

Epox



Epox se svými základními deskami poslední dobou dostal mezi pár předních světových výrobců jako je např. ASUS, Abit, Microstar. Kvalita desek nesoucí toto jméno je známa především uživatelům AMD, pro jejichž procesory jsou Epoxy opravdu vítanou základnou. Bohužel Epox EP-4BEAR skončil, co se výkonu týče, tentokráte až na posledním místě (velmi slabě dopadly benchmarky pamětí - podpora max. DDR266, které pravděpodobně tento propad způsobily). Výbavou se dá tato deska zařadit zhruba do středu, nabízí RAID, diagnostické LED, USB 2.0 a Ultra ATA/133.

FIC



Již při letmém pohledu na FIC VG31 (formát mikro ATX) od ní nebudeme čekat zázraky, přesto není vše jak se na první pohled zdá. Díky formátu desky nemůžeme doufat v nějakou bohatost výbavy porty (alespoň je zde integrovaná grafika) právě naopak, to se ale FIC snaží dohnat výkonem, který je zhruba v zlatém středu všech testovaných kandidátek, snad jen ještě cena by mohla být o něco nižší.

Gigabyte



A opět zde máme "dva od jednoho". Gigabyte patří mezi výrobce se slušným renomé, dosahuje téměř stejných kvalit svých produktů jako Epox. Dnešními nasazenými jezdci jsou GA-8IGX a GA-8PE667 Pro. Obě desky se svými špičkovými výkonnostními parametry umístily na prvních pozicích, ve výbavě rovněž obsadily jedny z předních příček. Oba boardy mají Dual BIOS, typ GA-8IGX má integrovanou LAN a grafickou kartu (i845G), GA-8PE667 Pro zase obsahuje podporu pro budoucí P4 s Hyper-Threadingem (i845PE), pro zajištění větší stability má navíc aktivní chlazení Northbridge. Rozsahy FSB obou desek jsou opravdu extrémní (podpora pro nové P4 s 667 MHz FSB).

Jetway


Základní desky Jetway nepatří zrovna mezi přední značku a právě desky tohoto výrobce tvoří poslední dvojici v našem testu, konkrétně jsou to typy 845GPRO a 845EPRO. Výbavou desky moc neokouzlily, byla spíše podprůměrná (i když se výrobce snaží obměkčit zákazníka dodávanými sluchátky) u výkonu už byla situace pestřejší: 845GPRO (i845G) uzavírá první čtvrtinu výsledkové listiny, 845EPRO (i845E) pak otevírá čtvrtinu poslední.


Microstar



MSI 648 MAX měl všechny předpoklady stát na jednom ze stupínku vítězů. Kvalitní čipset SiS 648 spolu se známým jménem výrobce nenaznačují nic jiného než úspěch. Po stránce výbavy lze desku hodnotit jako velmi dobrou, výkonově byl závěr stejný. Přestože si nakonec MSI neodneslo žádnou cenu, lze tuto desku doporučit jako dobrou koupi.

QDI



QDI se pomalu vytrácí z podvědomí uživatelů PC, její PlatiniX 8-A nás ale přesvědčil, že se s ní rozhodně musí počítat i nadále. Shrneme-li poznatky, které jsme mohli za dobu testování této desky o ní získat, můžeme říct, že se jedná o dobrý produkt s dostatečnou výbavou a velmi dobrým výkonem a to vše dohromady za skvělou cenu.

Soltek



Soltek SL85-ERV jsme již jednou na stránkách SH uvedli a po nějaké době si k nám opět našel cestu zpět. Jak už je uvedeno v recenzi, SL85-ERV ani tak nevyniká výbavou jako spíš parametry, které ji umožňuje rozvinout čipová sada VIA P4X400 tzn. Ultra ATA/133, AGP 8X a "podporu" DDR400. Výkonem se deska umístila v první polovině testovaných motherboardů.

VIA



Tak tuhle firmu by zde zřejmě nikdo nečekal. Po letech drobných zakopávání to vypadá, že se VIA konečně naučila vyrábět dobré čipové sady a může si dokonce dovolit vyrábět vlastní desky pro procesory značky Intel. A jak tohle snažení v tomto případě dopadlo? Na výbornou! Výkonem P4PB400-L obsazuje hned další příčku za prvními Gigabyty, ve výbavě se pohybuje rovněž mezi prvními. Vlastnosti P4X400 vzpomenuté v minulém odstavci dohromady smíchané s příjemnou cenou dělají tuto základní desku horkou kandidátkou na jistou koupi.