Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vyhodnocení Megatestu základních desek

22.11.2002, redakce SHW, recenze
Vyhodnocení Megatestu základních desek
Tak a máme tu závěr našeho velkého testu DDR základních desek pro Pentia 4. V dnešním článku naleznete srovnání všech základních desek podle toho, jak si vedly v jednotlivých disciplínách, hodnocení celkového výkonu a výbavy.
Výkon výkon výkon - většinu z nás zajímá při koupi počítačové komponenty právě tento údaj a tím více jedná-li se o "mateřskou desku", část, která hostí všechny ostatní komponenty a skrze kterou procházejí veškeré hlavní elektrické signály počítače. Pro důkladné otestování jsme použili celkem osm benchmarků, jejichž dílčí výsledky jste mohli shlédnout v minulých kapitolách. Ještě pro pořádek uvádíme odkazy na recenze všech desek v testu:

Nyní přichází jejich celková kompilace.

Jistě by ale nebylo správné dívat se jen jedním směrem, totiž po cestě výkonu. Zajímá nás i vybavenost mainboardu, doprovodná "bižuterie", jeho další funkční schopnosti atp. - hodnocení této stránky na vás čeká v druhé polovině této kapitoly.


Výkon




Obr. 16 - Výsledné srovnání výkonu

Výsledné srovnání výkonu jsme vypočítali součtem bodů všech dílčích testů a jejich procentuálním ohodnocením vzhledem k nejvýkonnější desce, která dostala 100 %. Každý bodový výsledek subtestů byl navíc násoben koeficientem tak, aby různé testy mohly mít jinou váhu. Váhy jednotlivých testů představuje Tabulka 1:


Tab. 1 - Váhové koeficienty jednotlivých testů

Pozn.: Koeficienty byly voleny převážně s vyšším důrazem na procesorové a paměťové testy.

Výbava




Obr. 17 - Výsledné srovnání výbavy

Hodnocení výbavy probíhalo podle naší redakční metodiky. Klasifikováno bylo prakticky vše co je možné u základní desky hodnotit, přes počty jednotlivých slotů (DIMM DDR/SDR, CNR, AMR, AGP), porty, paměťové technologie, zvukový čip, řadiče, chlazení North./Southbridge, PCB desky až po SW vybavení a dokumentaci. Celkový počet bodů jsme následně přepočetli na procenta, kdy nejlepší základní deska (v našem případě dvě), získaly 100%.

Cena/výbava




Tab. 2 - Ceny a záruční doby jednotlivých desek


Obr. 18 - Poměr výbava / cena

Pozn.: Čísla v grafu znamenají cenu jednoho bodu získaného v hodnocený výbavy. Méně je zde samozřejmě lépe.

Oceněné základní desky



Ocenění Trefa udělujeme vynikajícím výrobkům bez zohlednění jejich ceny. Obě dvě základní desky, které je získaly patří mezi ty "drahé". Je jasné, že za kvalitu a vysoký výkon je potřeba patřičně zaplatit.

První Trefou je oceněna základní deska Gigabyte P4 Titan 667 "za špičkový výkon a maximální výbavu". Tato základní deska zvítězila v bodování výkonu a v bodování výbavy sdílí první a druhé místo. Druhé ocenění Trefa od nás dostal ASUS P4B533-E "za vynikající výbavu", neboť společně se základní deskou Gigabyte P4 Titan 667 obsadily první místo v bodování výbavy.



Vítěz Megatestu



Ocenění Best of Test udělujeme vždy výrobkům, které zvítězí při zohlednění jejich výbavy či výkonu k ceně. Tradičně tuto cenu může získat pouze jeden produkt v celém Megatestu, který se zároveň stává celkovým vítězem.

Tentokráte získává ocenění Best of Test základní deska QDI PlatiniX 8-A "za nejlepší poměr Cena/Výbava v konkurenci sedmnácti základních desek pro platformu Socket 478".





Závěrem bych rád ještě jednou poděkoval všem společnostem za zapůjčení základních desek k recenzi. Vám čtenářům pak mohu slíbit, že se příští rok dočkáte více Megatestů než letos.


za všechny kdo se podíleli na vzniku tohoto Megatestu
Štěpán Mrázek