Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vyhodnocení Megatestu základních desek

28.2.2003, Igor Viduna, recenze
Vyhodnocení Megatestu základních desek
Po přečtení celkem sedmnácti recenzí osmnácti základních desek zde máme konečně srovnání. Zajímají vás vítězové v jednotlivých kategoriích ? Zajímá vás jak si stojí jednotlivé desky mezi sebou ?

MSI KT4 Ultra



Tato deska patří jednoznačně na technologickou špičku současnosti. Díky své bohaté výbavě získala i naše ocenění. Nabízí totiž prakticky vše, co je dnes pro desku představitelné. To z ní činí dobrou volbu pro budoucnost, protože jen tak nezastará. Na druhou stranu je jasné, že výbavě odpovídá i cena, která je opravdu vysoká. Také máte pravdu, že ona spousta bracketů, které si deska vyžaduje nepěkně zaplní zadní panel a u menších casů, tak znemožní využít všechny PCI sloty. Ty to (a jiné) důvody z ní dělají výrobek pro velmi specifickou skupinu uživatelů, což nejspíše zamýšlel i výrobce. Pro méně majetné pak existují "očesané verze" či jiné, méně vybavené a levnější modely.


Biostar M7VIK



Desky Biostar jsou směřovány spíše do segmentu levnějších. I přes to jsme však cháopali jako nedostatek skutečnost, že v základu máte díky tomu k dispozici pouze dva USB 2.0 porty. Zato nás však výrobce nepřipravil o FireWire či Serial ATA, které jsou velkým přínosem zejména s ohledem na budoucí využití a rozšiřitelnost. A ačkoliv jsme od desky nečekali zázraky, udělala na nás poměrně dobrý dojem. A to co se týče výkonu, výbavy či ceny. Je totiž o poměrně vyváženou desku.


MSI K7N2



Ačkoliv tato deska nehýří tolika vymoženostmi jako druhá testovaná KT4 Ultra, rozhodně jsme nenašli důvod, proč by se měla stydět. Výbava stále patří k nadstandardu (popř. minimálně k lepšímu průměru). Šest portů USB 2.0, 6-kanálové audio, síťová karta a možnost přikoupit Bluetooth jistě nejsou k zahození. I jiné stránky jako například možnosti taktovat procesor jsou ucházející. Jde také o poměrně výkonnou desku. Ale cena by mohla (a asi i měla) být vzhledem k možnostem desky nižší, protože většina lidí pak raději sáhne po Asusu či AOpenu nebo už si připlatí těch pár stovek a koupí KT4 Ultra.


MSI KT4V



Tato deska je ukázkou toho, že i MSI umí dělat levné desky. Ačkoliv tato deska nehýří tolika vymoženostmi jako jiné desky a vedle jiných modelu MSI vypadá opravdu jako chudý příbuzný, rozhodně jsme nenašli důvod, proč by se měla stydět. Šest portů USB 2.0, 6-kanálové audio a možnost přikoupit Bluetooth jistě nejsou k zahození. I jiné stránky jako například možnosti taktovat procesor jsou taktéž na vysoké úrovní. Šest PCI slotů i včetně CNR se také tak často nevidí. A to vše při velmi dobrém poměru cena/výkon, který z desky činí velmi atraktivní kousek.


QDI KuDoz 7

X

Desky QDI jsou již tradičně dělány s ohledem na nízkou cenu a do tohoto segmentu jsou i směřovány, ačkoliv se nás výrobce snaží přesvědčit o opaku prostřednictvím různých lákavých názvů obyčejných vymožeností jako SpeedEasy či BootEasy. I jiné stránky jako například možnosti taktovat procesor nejsou na moc vysoké úrovni. Naproti tomu šest portů USB 2.0, 6-kanálové audio mohou být užitečné. Vzhledem k ceně nám pak přišel trochu zbytečný SPDIF-Out, který asi využije jen málo kdo z cílové skupiny. A i když deska nepatří k nejlépe vybaveným či nejvýkonnějším, její velmi nízká cena ji staví v tabulce výhodnosti na první příčky. A o to výrobci konec konců i jde...


AOpen AK77-8X Max



Deska AOpen AK778x Max je velmi kontroverzním kouskem. Na jednu stranu jde o velmi kvalitní a atraktivní výrobek, který osloví i náročnějšího zákazníka. Na druhou o málo výkonnou a velmi drahou "hračku". Protože, ačkoliv je atraktivní nejen svým designem a plnou výbavou, ale i funkcemi či možností velmi podrobného overclockingu, velmi nás zamrzel její výkon. Ten ji pasoval na roli outsidera ve výkonnostním testu. A ačkoliv jakoby se vše snažila napravit velmi dobrou výbavou, ani ta ji vzhledem k ceně moc nepomohla, protože nám zde chyběl např. RAID.


JetWay Polaris 400



Deska JetWay Polaris 400 je směřována spíše do segmentu, kde lidé touží dostat za svých málo peněž "hodně muziky". Proto například absenci RAIDového řadiče nepovažujeme za nedostatek jako tomu bylo u AOpenu. Seria ATA zde bohatě postačuje. K tomu pak dostanete ještě síťovou kartu, FireWire či kvalitní zvukový kodek včetně SPDIF out. Deska je pak lákává i možností velmi podrobného overclockingu. Jediné, co jí lze vytknout je malý počet USB 2.0 portů, protože dva je dnes již opravdu velmi málo. To výrobce asi trochu nedomyslel, protože tato skutečnost desku v celkovém hodnocení velmi poškodila. Bohužel jsme s ní měli také menší problémy a i její výkon je nízký. Celkově vzato (přimhouříme-li oko) však říci, že deska dodržela, co slibuje. Tedy relativně hodně za málo pro ty méně movité...


Asus A7N8X Deluxe



Desky od firmy Asus jsou synonymem nejen kvality a stability, ale bohužel i vysoké ceny, protože jak tomu tak v životě bývá za kvalitu se obvykle musí platit. Nejinak tomu je i u tohoto modelu který nabízí veškeré vymoženosti čipsetu nForce2 jako technologie DualNET či SoundStorm. Nepřijdete samozřejmě ani o FireWire či Serial ATA rozhraní, které navíc disponuje podporou RAID. I přes takto bohatou výbavu však deska měla "pár much", které bychom u tak drahého výrobku neočekávali. Velmi nás také zarazil nízký výkon desky, který bychom snad tolerovali u desek trochu jiné cenové kategorie. A protože je cena opravdu hodně vysoká, je Asus určen pro velmi úzkou klientelu (avšak pro úplně jinou než tomu bylo u MSI KT4 Ulta), která si "potrpí na značku".


FIC AN19C



Deska FIC AN19C je určena spíše nemajetnějším, čemuž odpovídá i její vybavení a možnosti - neúplná možnost taktování. To však neznamená, že by šlo o úplného "chudáka", protože nabízí například šest USB slotů, kvalitní zvukový kodek či síťovou kartu. To ostatně většině méně náročných uživatelů bohatě stačí. Deska pak exceluje zejména co se výkonu týče, protože skončila hned druhá za EPoXem. A proto jistě osloví ty, kteří si nepotrpí na "blbůstky", ale chtějí vysoký výkon, za dobrou cenu.


Soltek SL-75FRV



Deska Soltek SL-75FRV je pro nás tak trošku zklamáním. Jde totiž o kvalitní kousek, který výrobce však již předem diskvalifikoval nízkou výbavou. Dva USB porty jsou v současnosti už opravdu velmi málo. I když je třeba říci, že to vykompenzoval i velmi nízkou cenou. Malou náplastí na naši "rozervanou duši" pak byla pouze 6-kanálová zvuková karta, kvalitní je softwarová výbava a manuál. Velmi dobré jsou také taktovací možnosti desky. Aby však nedošlo k nedorozumění, musíme na závěr zdůraznit, že vůbec netvrdíme, že jde o špatnou desku. Deska je totiž určena pro "široké masy", kde rozhoduje hlavně cena. A ta z ní činí desku s velmi dobrým poměrem cena/výkon. A vezmeme-li v potaz i dobré jméno výrobce, musíme uznat, že mít deska alespoň čtyři USB 2.0 porty v základu "vychválíme ji až do nebes"...


Shuttle AK37GTR



Deska Shuttle AK37GTR nás velmi mile překvapila. Zejména díky velmi dobré taktovací schopnosti, nadstandardnímu počtu paměťových slotů, stejně jako díky nadstandardní možnosti způsobů zapojení a využití diskových řadičů. Stejně neobyčejné (a velmi příjemné) jsou i možnosti napájení desky, na které jsme zvyklí také pouze u dražších desek pro Intel Pentium 4. Nesmíme zapomenout ani na integrovanou síťovou kartu, a proto vzhledem k výše řečenému, nechápeme počet "pouhých" čtyřech USB 2.0 portů jako závažný nedostatek, protože tento počet se nám zdá být už dostačující (lze ho označit za rozumné minimum)... Celkově vzato jde však (i přes dílčí nedostatky) o dobře vybavenou (vyváženou) a kvalitní desku, která jistě osloví zejména ty, kteří nechtějí platit "za značku"...


Soltek SL-75FRN-L



Závěr bude u tohoto modelu od Solteku velmi podobný s tím minulým, protože jde o velmi podobné desky - až na čipovou sadu. Deska je taktéž dobrá a výkonná (jedna z nejvýkonnějších), ale takt類 trpí chudou výbavou. Dva USB porty jsou v současnosti už opravdu velmi málo. Nenalezneme zde však ani specialitu desek Soltek - technologii RedStorm. (To asi kvůli použité čipové sadě.) Jedinou (a malou) náplastí na naši rozervanou duši pak byla pouze síťová a 6-kanálová zvuková karta (avšak bez SoundStorm). Pochvalu si také zaslouží i přídavné napájení a kvalitní softwarová výbava s manuálem. O to více nás mrzela absence přídavného řadiče s dalšími USB sloty, kterou chápeme jako závažný nedostatek. Avšak i zde musíme poukázat na nízkou cenu - jde o nejlevnější desku čipsetem nForce2 v testu.


Abit NF7 & Abit NF7-S



Obě testované desky Abit se ukázaly být jako atraktivní a vyvážené. Velmi dobré jsou taktovací možnosti, kde je Abit již tradičně na špici. Výbava je sice dostačující, ale ve všech směrech je vidět, že by bylo možné (a nejspíše i žádoucí) "přitlačit". Vezmeme-li ale v úvahu, že tyto dva modely výrobce směřuje spíše do mainstreamu, není to důvodem ke znepokojení. Zejména kvůli kvalitní zvukové kartě se SPDIF výstupem a Dolby Digital u modelu NF7-S. I síťová karta a přídavný konektor napájení někdy můžou přijít vhod. A každý si navíc může vybrat, stojí-li o Serial ATA či FireWire. Co si však zaslouží pochvalu (byť pouze symbolickou), je uvolnění místa prvního PCI slotu, který je stejně v reálu nepoužitelný. Při koupi však musíte mít na paměti, že desky Abit nejsou nejlevnější, i když za předražené je taktéž označit nelze.


Abit AT7-MAX2



Deska AT7-MAX2 je do jisté míry exotem v našem testu. Jde o zajímavou a dobře vybavenou desku, která se nebojí uživatelům nabídnout "něco jiného" i za cenu změny zavedených pravidel a standardů. A to zejména v počtu USB portů. Také dva FireWire porty, čtyři sloty pro paměti a možnost využít všech pět PCI slotů jsou kladem. O síťové kartě a šesti-kanálovém zvukovém kodeku ani nemluvě. Proto nás mrzela zejména absence RAIDu (protože s ním už by se dalo opravdu mluvit o maximu možné výbavy) u Serial ATA řadičů a méně už relativně chudá softwarová výbava. Také rozmístění komponent a cena nejsou zcela ideální. To však chápeme jako "daň z maxima"...


Biostar M7NCG



Deska Biostar M7NCG je jednoznačně směřována do segmentu levných, ale plně vybavených počítačů (např. levné domácí multimediální či kancelářské PC). To naznačuje zejména síťová karta a FireWire. Stejně tak do budoucna neztratí hodnotu tak rychle jako jiná integrovaná řešení, která často trpí nemožností upgradu grafické karty, protože máte k dispozici volný slot AGP 8x. Jinak má své limity dány hlavně malým počtem PCI slotů. Asi zde výrobce nepředpokládá, že by její uživatelé měli takovou potřebu upgradu jako jiní. Důvodem pak může být např. i vysoká kvalita zvukové karty, která asi nikdy nebude potřebovat výměnu za jinou. Proto deska nedisponuje ani nikterak dobrými taktovacími schopnostmi. Deska tedy bude jistě dobrou volbou zejména pro ty, kteří si rádi užijí zábavu při dobrém filmu, rádi při práci poslouchají hudbu nebo si sem tam zahrají nějakou méně náročnou hru.


JetWay V400DA



Deska je dodávána v balení OEM, a proto se není čemu divit, že v testu suverénně vede co se týče špatné vybavenosti. To zejména u USB portů, kterých může při počtu pouhých dvou být velmi rychle nedostatek, a pak vám nezbude nic jiného, než si bracket přikoupit. Na druhou stranu to vše má ale účel, kterým je maximální snížení pořizovací ceny. A spoustě lidí nakonec ani nebude vadit, že přišli o onu pověstnou "pěknou krabici" a jiné drobnosti... :-) Kladně ale musíme hodnotit zvukovou kartu, která jistě osloví ty méně movité tím, že nebudou muset investovat do jiné a přitom si budou moci užít 4-kanálového zvuku.


EPoX EP-8RDA+



Deska EPoX na nás udělala velmi dobrý dojem. Balení je kompletní a bohaté a při tom není nikterak přeplácané. (I když Game-port si klidně výrobce odpustit mohl.) Velmi dobré jsou i taktovací možnosti a výkon je excelentní. Co si však zaslouží pochvalu je místo kolem patice procesoru a diagnostické LED. Softwarová výbava by sice mohla být bohatší, ale i tak je dostačující. Deska také jistě osloví celou řadu zájemců zejména kvůli kvalitní zvukové kartě se SPDIF výstupem a Dolby Digital. I síťová karta a FireWire jistě leckomu přijdou vhod. Vzhledem k výše řečenému nás proto zamrzela pouze absence Serial ATA či RAIDu, protože to jsou pouhé dvě věci, které desce chybí k dokonalosti. I když vzhledem k ceně je tato absence pochopitelná...