Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výkon, který neslyšíte: AOpen a Pentium-M

10.6.2005, Martin Štěpánek, recenze
Výkon, který neslyšíte: AOpen a Pentium-M
O možnosti provozovat mobilní procesor v desktopu jsme si říkali už několikrát a dokonce jsme zde měli recenzi AOpenu a DFI s čipovými sadami i855. Dnes navážu recenzí AOpenu 915GMm-HFS, který staví na čipové sadě i915 a díky tomu podporuje všechny moderní vlastnosti jako DDR2 nebo PCI-Express.
Komponenty


Klikněte pro zvětšení

Tím nejzajímavějším na celé desce je, teda když pominu Pentium M, výstup pro monitor. Pokud ale chcete použít integrovanou grafiku v kombinaci s DVI nebo HDTV výstupem, je nutné přepnout jednu z dvojic jumperů v okolí PCIe ×16 slotu (jinak je podle manuálu systém nestabilní). Jumpery na fotografii nad PCIe slotem slouží k volbě DVI výstupu z integrovaným jádrem nebo PCIe ×16 grafické karty. Jumpery pod PCIe ×16 slotem pak slouží k aktivaci HDTV výstupu z integrovaného jádra.

O DVI a HDTV výstupy se starají dva čipy od firmy Chrontel. Jedná se konkrétně o Chrontel 7021, který má na starosti HDTV a Chrontel 7307, který zpracovává signál pro DVI výstup. Oba čipy jsou na fotografii vidět pod PCIe ×16 slotem.



Pro někoho může být dobrou zprávou, že lze použít klasické DDR i nové DDR2 paměti. Můžete tak trochu ušetřit při stavbě nového počítače. Na druhou stranu je nutné počítat s faktem, že paměti DDR běží pouze na 333MHz. To se ani tak neprojeví na výkonu počítače jako na výkonu integrovaného jádra.



Přídavný SATA řadič pochází od firmy SiliconImage. Konkrétně se jedná o model Sil3132, který podporuje klasický mirroring, stripping, ale i JBOD a spare drive. Pro někoho by rovněž mohla být důležitá informace, že Sil3132 umí SATA-II včetně NCQ.



Na desce byl použit klasický HD-Audio kodek Realtek ALC880. Ten podporuje osmikanálový zvuk včetně SPDIF vstupů a výstupů. I když jsme si už při testu desek ukázali, že více než na konkrétním kodeku záleží na implementaci výrobcem. Tedy jaké a jak kvalitní má stínění a další faktory.



FireWire řadič pochází od firmy Agere. Využijí ho především majitelé videokamer a externích disků. Ve srovnání s USB poskytuje vyšší přenosovou rychlost, ale neumožňuje Hot-plug, čili zapojení za chodu.



Poslední dva důležité čipy ovládají síťové konektory RJ-45. Jedná se o gigabytové čipy Marvell 88E8053, které se připojují pomocí PCIe ×1 sběrnice. Tyto čipy již dobře známe od nForce4 desek, kde se používají velmi často.