Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výkon, který neslyšíte: AOpen a Pentium-M

10.6.2005, Martin Štěpánek, recenze
Výkon, který neslyšíte: AOpen a Pentium-M
O možnosti provozovat mobilní procesor v desktopu jsme si říkali už několikrát a dokonce jsme zde měli recenzi AOpenu a DFI s čipovými sadami i855. Dnes navážu recenzí AOpenu 915GMm-HFS, který staví na čipové sadě i915 a díky tomu podporuje všechny moderní vlastnosti jako DDR2 nebo PCI-Express.
Programové vybavení a utility

Velmi silnou stránkou základních desek AOpen bylo vždy programové vybavení a utility. Vše začne již po vložení CD-ROM do mechaniky, kdy vyskočí přehledná nabídka se všemi ovladačemi a utilitami. Nejdůležitější utilitou je i915GMm-HFS utility, která umožňuje nastavit důležité parametry.

AOpen i915GMm-HFS



Nastavování může začít na položce SpeedStep. Název je shodný s technologií, kterou v sobě mají implementovanou procesory Intel Pentium-M. Slouží ke snižování frekvence v době, kdy není procesor vytížený. Díky utilitě je možné nastavit dvě hranice a chování procesoru pod, mezi a nad hranicemi. V mém případě je nastavená frekvence 600MHz pokud je procesor vytížen méně než 20%, mezi 20-80% vytížení je frekvence 1GHz a po překročení 80% vytížení se frekvence zvýší na 1,5GHz.

Nastavit je možné i čtyři výjímky, kdy procesor poběží na maximální výkon.



Overclocking je možný i z prostředí Windows. Ale jak jsem již psal, zde se mi bohužel nepovedl. Procesor je vyzkoušený na frekvenci okolo 2GHz, ale zde se mi nepodařilo frekvenci zvýšit přes 1,6GHz. Osobně podezřívám integrované grafické jádro, které limituje možnosti přetaktování.



A na závěr nemůže chybět možnost regulovat ventilátory. Základní desky AOpen byly vůbec první u kterých jsem se s těmito možnostmi setkal. Dnes už to napodobuje více firem (třeba Abit, ale i jiní). Regulovat lze všechny tři konektory. Při nastavování zde jsou k dispozici všechny možnosti jako v BIOSu, a jsou dále rozšířeny o možnost nastavit dvě hranice teplot.

EzWin Flash
Jedná se o utilitu umožňující flashnout BIOS i z prostředí Windows. Ovšem doporučuji pouze na vlastní nebezpečí. Přeci jen už mám negativní zkušenosti se špatně flashnutým BIOSem z prostředí Windows.

Vivid BIOS
Díky této utilitě je možné nastavit 256-bitový GIF obrázek, který se zobrazí při spouštění počítače.

AOconfig
Není to nic jiného než souhrnný přehled informací o počítači, který jinak získáte třeba z Everestu.

Spotřeba

Spotřeba je hlavním lákadlem Pentia-M. Ale o tom jakou spotřebu má taková sestava, která bude využívat integrovanou grafiku, DDR2 paměti, jeden SATA disk Seatgate a DVD-ROM mechaniku jsem se chtěl přesvědčit sám. Měřil jsem spotřebu celé sestavy pomocí záložní baterie od firmy APC.



Pro porovnání zde mám hodnotu naměřenou na mém AMD Athlonu64 3000+ (který je postaven na nForce4, doplněn o 5 disků, vypalovačky, GeForce 6600GT a osvětlení):