Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
21.1.2002, Jiří Dostál, recenze
První disky s podporou ATA133 jsou na světě. A my jsme nemeškali a rozhodli jsme se je nejenom otestovat, ale také je zapojit do RAID pole. Musím říct, že jsme dospěli k velmi zajímavým výsledkům. Co Vám však budu vykládat, pojďte se mrknout s námi…
Lord Helma | 23.1.200213:44

Dodneška mi nějak uniká výhoda IDE RAID pole. Vyrábět velké disky tímto způsobem bylo už šílenství na opravdových SCSI RAID řadičích (MYLEX) a při dnešní kapacitě disků je to o ničem. Do serveru se to nehodí, IDE není určeno pro trvalý provoz, správa přenosu dat po sběrnici je katastrofální...
Na grabování videa stačí běžný disk a kvalitní střížna, pro profi práci se zase pohybujete někde jinde (disková SCSI pole...).
Můžete mi někdo napsat, k čemu smysluplně využil IDE RAID (mimo MIRROR pro přeopatrné jedince).
PS. Jediné, kdy jsem to využil, tak jen jako další IDE porty pro další IDE zařízení.

Odpovědět0  0
Zvonas | 21.3.200215:10

Souhlasim,

pouzivam SCSI Seagate CHEETAH, staci mi bohate a jede nepretrzite, vykon je uplne nekde jinde nez IDE....

Odpovědět0  0
Zvonas | 21.3.200215:12

Intel IOMeter

Odpovědět0  0
Jakub Moc | 21.1.200223:27

No RAID-0 s IBM disky mohu doporučit jen těm, které opravdu mrzí, že ještě mají nějaká ta data. To ostatně platí i o non-RAID konfiguracích s disky IBM GXP75 a GXP60, mohu potvrdit z opakované osobní zkušenosti. :-((((( Ad Seagate Barracuda IV a RAID - na tento problém upozorňuje i výrobce disku, možná bude nový firmware.

Odpovědět0  0
Update | 22.1.20029:29

Kdy6 na prblem Barracudy IV a RAIDu upozornuje i Seagate, mohl bys mne prosim napsat adresu kde, protoze jsem na strankach Seagate nic takoveho nenasel ...

Odpovědět0  0
JD | 21.1.200221:07

Abych rekl pravdu taktez jsem cekal vysledky urcite lepsi. Mozna to je zpusobeno testovacim programem nebo nedostatecnym vykonem VIA radicu (protoze celkem stejny vysledek jsem dosahl na Intelackem radici s 75GXP... :(( Patch bohuzel oficialni neni a ani nemohu potvrdit, jestli bude fungovat spravne. Napr. mi se zvedl vykon celkem znatelne... ale naopak znamemu (ma taky ABIT ale KT133A) se vykon disku zpomalil... Takze zalezi skutecne na konkretnim HW!!

P.S. Kdybyste nekdo znali SW na efektivni testovani RAID poli, tak bych byl rad, kdybyste mi dali vedet

JD

Odpovědět0  0
Lovok | 21.1.200220:14

Jeste k programu HD Tach. Nezda se mi ze je to vhodny nastroj k benchmarkovani RAID poli, mozna pouziva cteni moc kratkych useku, protoze vykon RAID radice se na nem skoro neprojevi. Sam jsem se timto kdysi zabyval, a je potreba umet grafy spravne cist. Ve vysledkove krivce u RAID pole je jasne videt tendence grafu jit po krivce vykonu jednoho disku! Jak program cte z jednoho nebo druheho, obcas to vyskoci nahoru, jakoby zabral stripping, kdyz se program trefi mezi. Je to muj osobni dojem z analyzy vysledku, ktere jsem kdysi zkoumal, tyto v clanku mi nepripadaji tak jasne. Takze problemem muze byt proste metodika testovani, osobne program ktery by byl urcen k testoveni RAID poli neznam, ale HD Tach to nejspise nebude.

Odpovědět0  0
Vašek | 21.1.200219:54

už si nepamatuji ve kterém českém časopise proběhlo cca před rokem a kousek něco podobného jako zde, ale pamatuji si, že bylo dosaženo poměrně rozdílných výsledků už jen konfigurací zapojení disků k raid řadiči tj. 1kanál/master + 2kanál/master dával lepší výsledky než třeba 1kanál/master + 1kanál/slave. Osobně považuji ATA raidy jen za levnou možnost pospojování kapacit malých disků do jednoho virtuálního velkého. "Pravé RAIDy" na SCSI jsou o něčem malinko jiném už zejména z hlediska bezpečnosti a spolehlivosti uložení dat... a uprímně řečeno, o ta jde přece především :)

Odpovědět0  0
Lovok | 21.1.200220:03

Tento patch nepochazi od firmy VIA, je to produkt nadsence! Tyto patche byvaji uverejnovany na ViaHardware. Neznamena to ovsem ze je to spatna vec, jak vidite, muze mit pozitivni vliv. Ovsem take muze zpusobit problemy, naprikald u me se to porvalo s pocitacem a jediny vysledek bylo caste BSOD. Zalezi jakou mate desku, BIOS, hardware .... Nezbyva nez to zkusit a podle vysledku se zaridit ...

Odpovědět0  0
Pavel | 21.1.200211:30

Je ten patch oficiální od VIA?? Podle toho readme to moc nevypadá... nerad bych si shodil system, ale ted 30% výkonu navic me laka! :-)

Odpovědět0  0
Radek Štrébl | 21.1.200212:47

Ahoj, provadel jsem najeke testy ATA HDD a RAID radicu, muzu to poskytnout redakci, pokud ma zajem, jedna se o srovnavaci test řadiče PROMISE FastTrak TX2-100 a Adaptec AAAUDMA RAID řadiče, testovano pomoci HDTach a SiSoft Sandra s 1-4 60GB IBM DeskStar 60GXP v konfiguracich sigle disk, RAID0, RAID1 a RAID5. Vysledku jsou docela zajimave a chystam se je navic porovnat i s vysledky testu SCSI RAID5 řadiče COMPAQ, ale to az pozdeji, bohuzel je toho tolik, ze do diskuzniho prispevku by se to asi moc nehodilo.

Odpovědět0  0
Štěpán Mrázek | 21.1.200216:33

Děkujeme za nabídku, velice rádi se podíváme na výsledky Vašich testů. Můžete mi je poslat na moji emailovou adresu?

Odpovědět0  0
Jirka | 21.1.20029:25

Bylo by opravdu zajímavé vyzkoušet výkonné disky různých výrobců. Já osobně jsem zkoušel desku a dva disky (viz titulek), ale výkon nebyl nijak oslňující. No prostě to byl přímo propadák, RAID pole pracovalo na 2/3 výkonu samotného disku. Tak jsem se jednoho disku zbavil a teď přemýšlím nad disky IBM ... Ale nemám peníze na vyhazování, abych kupoval a pak testoval různé disky. Tak nevím ... V jedné diskuzi mi byl poskytnut odkaz na "Promise Raid Performance Patch" pro čipové sady KT266, KT266A, P4X266 a P4X266A. Ale bohužel ho již nemohu vyzkoušet, neboť mi zbyl jen jeden disk.

Odpovědět0  0
Update | 21.1.20029:11

Podle tohoto clanku ma cenu provozovat RAID (0-stripping) pouze s horsimi disky za ucelem zvyseni vykonu a priblizeni se tak vykonu disku vyssi tridy. Mne by docela zajimaly testy RAIDu (0-stripping) s lepsimi disky (zminovane IBM nebo Seagate Baracuda IV) a grafy s vytizenim procesoru na danne sestave. Nebylo by take od veci odtestovat i RAID radice s ATA 100, napr. na pomerne levne desce MSI K7T 266 Pro2 RU s kombinaci s vykonnymi disky.

Odpovědět0  0
Petr Vodicka | 21.1.20028:11

Vazeni,
pouze malou poznnamecku. Rada vyrobcu inzeruje sve diskova pole jako HW RAIDy, nicmene u rady z nich to vubec neplati! Byl bych rad, kdyby zde vysla recenze na opravdu vysoke technicke urovni, ktera by dopodrobna tento problem popsala. Vec se ma totiz tak, ze jeden muj kolega - hracicka s Linuxem - dostal do ruky mainboard s (ABIT)s integrovanym 'HW' radicem- A ejhle - zjistil, ze podpora mirroringu, spanningu,,, nebyla vubec takoav, na jakou jsme zvykli u SCSI radicu, kdy se 'veskere operace se zrcadlenim,...' schovaji za radic, ale ze toto vse je nutne resit na urovni driveru systemu. Takze predstava, ze si v ramci BIOSU radice disku nadefinujete strip, mirror,... a dale, ze operacnimu systemu je vicemene jedno, jak je to 'udelany' nefunguje! Musite mit navic usity specialni driver, ktery toto dela na SW urovni. ...
Pak ovsem je jasne, ze se jedna o mirroring SW, kde pouze nektere funkce prebira HW, ale hlavni case se resi na urovni SW - a tudiz se zatezuje samotny CPU.

S pozdravem P.V.

Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.