Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Vypalování na noteboocích - LG GWA-4082N

21.3.2006, Martin Daniel, recenze
Vypalování na noteboocích - LG GWA-4082N
Notebooky už v poslední době nejsou výsadou pouze špičkových manažerů, ale stále častěji si je kupují i běžní uživatelé místo oblíbených stolních PC. Ani my nemůžeme pominout tento trend a tak si dnes představíme jednu zajímavou slim DVD mechaniku LG GWA-4082N, jejímž hnacím motorem je známý čipset Renesas R8J32007FPV.

Schopnost kopírovat chráněná média



Audio ochrany
  • Cactus data shield 100 - lze zálohovat
  • Cactus data shield 200 - lze zálohovat
  • Key2Audio v2 - lze zálohovat


Datové ochrany
  • LaserLock - záložní kopie je plně funkční
  • Bad Sectors - některá CD nelze vůbec načíst
  • SafeDisc 2 - záložní kopie jsou plně funkční až do verze 2.50
  • SafeDisc 2.60.052 - záložní kopii nelze vytvořit
  • SafeDisc 2.80.010 - záložní kopii nelze vytvořit
  • SafeDisc 2.90.040 - záložní kopii nelze vytvořit
  • SafeDisc 3.20.022 - záložní kopii nelze vytvořit
  • SecuRom 4.84.71.0002 - záložní kopie je plně funkční
  • SecuRom 5.03.06.0002 - záložní kopie je plně funkční

U hry Šachy, na kterou asi nejspíš narazíte v některém ze supermarketů, jsou použity vadné sektory (je to dobře patrný pruh v datové části). Tak tento CD-ROM nedokáže LG GWA-4082N vůbec načíst, respektive ani instalovat. Zkoušel jsem ještě Lite-On SOHW-1673S a Pioneer DVR-110, u kterých to šlo. Záloha tohoto CD i u nich ale trvá víc než hodinu


Závěr



LG GWA-4082N pravděpodobně zastánce této značky moc nepotěšila, ale přece jenom je nutné si uvědomit, že nějaké rozdíly mezi klasickou PC mechanikou a slim modely být musí. Ve srovnání s nimi dosahuje většinou průměrných, či podprůměrných výsledků, přesto ale dokázala zabodovat ve čtení poškozených CD. Asi jako největší problém bych viděl to, že nezvládá moc dobře zápis na plnou kapacitu DVD médií, kde většinou na konci kvalita hodně klesá a taky si zcela evidentně nerozumí s některými typy.

Horší přístupové časy, větší zátěž CPU, nebo dokonce pomalá rychlost čtení i zápisu, není nic až tak hrozného, jako právě ony problémy s DVD. Ani u datových ochran si mechanika nevedla lépe a hlavně ono médium s šachovým programem je docela ostuda, ale na druhou stranu jí to celkem vzato jde u chráněných audio CD, kde si naopak vedla velmi dobře.

O problému se zapnutou DMA už jsem psal, lze to vyřešit přímým zápisem do registru OS. Bez toho a s ohledem na nízkootáčkový disk mohou nastat problémy při zápisu na DVD, což se mi i stalo ve chvíli, kdy jsem to ještě nevěděl, takže na to pozor. Na druhou stranu to ale nemusí být problém mechaniky, nýbrž řadiče, nebo ovladačů základní desky. Jinak jsem ale s mechanikou žádné větší problémy neměl.

Konstrukčně je řešená velmi dobře, takže jsou i předpoklady, že vydrží hodně dlouho. Pokud to půjde a já si myslím, že by to jít mělo, tak lze typy s omezením zápisu na DVD-R DL a DVD-RAM naučit přeflashováním firmware všechny formáty. Každopádně si na to při nákupu dejte pozor, protože podle označení to nepoznáte. Dá se i předpokládat, že vydání novějšího firmware by některé nedostatky mohlo lépe ošetřit.



Čtení poškozených CD diskůNepodporuje OverSpeed
Zápis na CD-RNelze ručně nastavit BookType
Umí kopírovat chráněná audio CDVelmi špatný zápis na některá DVD média
Zápis na některá DVD médiaŠpatný zápis u DVD médií na plnou kapacitu, kdy se konec zápisu velmi zhoršuje
Čte DVD-RAMNeumí zapisovat DVD-R DL
Konstrukce mechaniky je velmi dobráNeumí zapisovat DVD-RAM
Je ticháDatové ochrany moc neumí, hlavně ty novější
Ikona Odkaz na databáziMá slabší přístupové doby i zátěž CPU
Ikona Odkaz na databázi
.

Jan Dedek komentuje:


Jak je patrno ze samotné konstrukce slim vypalovačky (musíte umístit součástky "PC vypalovačky" do konstrukce s mnohem menšími rozměry), nelze od ní očekávat výkon jako od klasické PC vypalovačky. Samy o sobě to už předznamenávají specifikace, které uvádějí nepoměrně nižší maximální čísla u rychlostí čtení i zápisu a v neposlední řadě i časy přístupových dob. Výhodou této konstrukce je ale snadná výměna mechaniky za jinou.

Jak je o slim vypalovačkách známo, jsou velmi citlivé na značku média. Pokud jim disk sedí, tak jsou na něj schopny zapisovat ve vynikající kvalitě a jak jste se dočetli v recenzi, stačí mírná nekompatibilita a kvalita už nestojí za řeč. Už dříve jste si mohli všimnout, že vypalovačky LG mají někdy problémy s jinak velmi kvalitními disky Verbatim a u slim vypalovačky LG GWA-4082N se toto projevuje ještě znatelněji.

Stejně jako klasické vypalovačky LG, poradí si i tento slim model velmi dobře se čtením poškozených CD i DVD. Přístupové doby jsou průměrné, větší je i zatížení procesoru, ale to platí obecně pro všechny slim modely. Velmi překvapující je schopnost ripovat bez problémů audio ochrany, což nebývá u slim vypalovaček běžné.

Pokud se na LG GWA-4082N podíváte z pohledu "PCčkáře", musíte konstatovat, že je to zcela průměrná mechanika a PCčkář by řekl, že po ní ani pes neštěkne. Ale jinak to už vypadá, pokud se na ní zaměříte z pohledu "notebookářů", zde lze konstatovat, že patří mezi špičkové modely, přestože špička jí mírně uniká. Jestli jste náročný uživatel, při koupi nového notebooku se zaměřte i na vypalovačku, která je v jeho vybavení, upřednostňujte značku PIONEER či LITE-ON, které jsou právě o ten malý krůček před LG.


Mechaniku k testům zapůjčila firma Petra Computers, děkujeme.



Všechna CD a DVD média použitá v testech poskytla firma Damedis s.r.o., děkujeme.
Distributor levných datových médií pro ČR.