Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Wacom Intuos5 touch Large: král tabletů

31.7.2012, Pavel Kovač, recenze
Wacom Intuos5 touch Large: král tabletů
Když se dnes řekne "tablet", tak si všichni vybaví počítač s dotykovou obrazovkou. Ale ten opravdový tablet je však něco trošku jiného. Dnes se podíváme na novinku od Wacomu, která přidává ovládání prsty, a to rovnou všemi pěti. Směle do toho.

Co se změnilo k lepšímu...


Parametry je tablet prakticky stejný a oproti předchůdci přidal "pouze" dotykovou vrstvu a změnil design. Jsou zde však některé drobné rozdíly. Tím nejzásadnějším jsou rozdílná tlačítka. Ta totiž byla často u verze čtyři kritizována za špatné hmatové odlišení. Zkrátka jste nevěděli, na jakém tlačítku zrovna máte prst. Osobně jsem si zvykl, ale je pravda, že pokud tablet například týden nepoužívám, tak už je problém opět na světě. Toto řeší nová verze pěkně elegantně. Vždy dvě tlačítka za čtyř mají hmatové rozlišení. Jedno čárku a jedno tečku. Nad a pod nimi je vždy další jedno tlačítko. Musím říci že to funguje skvěle. Dokonce jsem se uchýlil k tomu, že jsem na svůj tablet nalepil podobné hmatové rozlišení. Stačil kousek tlusté samolepící pásky a vystřihnout adekvátní tvar. To jen dokazuje, že tento krok je správný a Wacom si svojí chybu u předchozí generace uvědomil. Jsem velmi rád, že alespoň některé firmy si to uvědomují.

Samotná práce s tabletem je naprosto shodná s předchozí generací. Tablet reaguje bez postřehnutelného inputlagu a jeho povrchová úprava je příjemná (simuluje papír). Samozřejmostí u nových Wacomů je nutnost sem tam vyměnit hrot, protože se zkrátka obrušují. Není to však vada, ale vlastnost a daň za jiný povrch oproti Intuos3, kde byl povrch až moc klouzavý a připomínal spíš práci s kuličkovým perem píšícím po plastu. U nových Wacomů to je spíše jako když vezmete tužku HB a čmářete si po papíře.



Tlačítka (klikněte pro zvětšení)


Kolečko pro zoom a ostatní plynulé funkce zůstalo prakticky nezměněno. Jen je jeho povrch pěkně sametový a příjemnější na dotek. To platí vlastně pro všechna tlačítka. Identifikace aktivní funkce kolečka zůstala stejná. Čtveřice LED na okraji kolečka.

A jak se tužka obrušuje, tak i hrot se obrušuje. Samozřejmě ne takovou rychlostí! Jen je potřeba mít na paměti, že během cca dvou tří měsíců opravdu aktivní práce se hrot obrousí a je třeba jej vyměnit. Hodně záleží na tom, jak tlačíte, nebo jak často pracujete. Nelze tedy přesně stanovit dobu. Například já jsem zatím za dva a půl roku obrousil tři hroty. První dva během roku, pak další během roku a půl, přestal jsem tolik kreslit a soustředím se pouze na retuše, kde daleko méně tlačím na hrot. Můj kamarád, co dělal i nějakou grafiku pro hru UFO: Exterrestrials, má hrot tak na dva měsíce. To jen pro představu, jaké rozpětí může mít obrušování hrotu. Navíc hroty lze docela běžně dokoupit, a tak si klidně uděláte zásobu.


...a co je naopak horší?


Asi nic. Výměnná kolečka do pera a tlustší hmatovou gumu na pero jsem již zmiňoval. Kolečka asi chybět nebudou nikomu a tlustší hmatová guma nejspíš také ne. Komu by chyběla, mě jedna přebývá a klidně pošlu :-). Popřípadě ji určitě najdete jako příslušenství ke staršímu tabletu i v obchodech. To jsou asi tak veškerá negativa, co lze u nového tabletu nalézt. Možná by někomu mohl vadit fakt, že výrobce například nezvýšil počet úrovní přítlaku, nebo nezvýšil rozlišení, ale na to se podíváme pěkně pragmaticky. Vyšší jemnost přítlaku by možná šla vytvořit, ale pokud to nepodporují programy, tak proč by, že? I s 2048 úrovněmi mají některé programy problém a je třeba zapnout kompatibilní režim pro 1024 úrovní. A i ten je však obvykle dostatečný. Tak proč mít např 4096, když 2048 stačí všude a ještě to navíc obvykle překračuje meze programů?

Rozlišení 5080 lpi (200lpmm) je natolik jemné, že jakýkoli hrot je hodně tlustý na to, aby jej předčil. A hrotem jehly asi po tabletu jezdit nebudete. Takže nač vyšší rozlišení. Co tedy vylepšovat na tabletu, který už je prakticky dokonalý? Ergonomii? Tu vylepšil. Design? Ten se změnil a myslím, že k lepšímu. Možnost dokoupit bezdrátové připojení? Ano, ta je tu nová. Vyhraničení aktivní oblasti a absence okrajů současně? Opět vyřešili podsvícené ikonky a hladký povrch i za kraji aktivní oblasti. A nic víc mě nenapadá. Možná někomu stále budou chybět dotykové oblasti pro přibližování z Intuos 3. Ty jsou nahrazeny dotykovým kolečkem. Je to však o zvyku.




Uchycení kabelu (klikněte pro zvětšení)


Jako jednu z postřehnutelných horších vlastností je kabel. Ten byl dřív řešen do dvou USB portů a pokud jste levák (jako já), tak na něm nyní musíte udělat smyčku. Už je zde totiž jen jeden port uprostřed tabletu. Na konektoru je sice úchyt pro smyčku, ale není to už tak elegantní jako v případě verze 4. Na předchozím obrázku také vidíte rozsvícenou ikonku vyznačující roh aktivní oblasti.


Dotykové ovládání


Co se týče dotykového ovládání, tak to je v současné době provedeno pouze v relativních souřadnicích. Funguje tedy jako klasický touchpad, akorát má nesrovnatelně větší velikost a podporuje až pět dotyků. V tomto ohledu bych určitě uvítal možnost přepnout do absolutních souřadnic. Ten, kdo je zvyklý na tablet a práci s perem, je i hodně zvyklý na absolutní souřadnice. A přeorientování se v rámci jednoho zařízení na dvoje souřadnice je trochu matoucí. Tedy alespoň pro mě a i na fórech se toto docela často řeší.

Samotná dotyková vrstva je oproti té aktivní pro pero lehce menší. Z každé strany si ukrojí cca 13 mm a horní a spodní část je o 6,5 mm chudší. Celková plocha je tedy 299 x 190 mm oproti 325 x 203 mm u pera. Rozdíl je tedy docela zanedbatelný a obvykle si jej téměř nevšimnete.


Bezdrátové připojení


Byl jsem velmi rád, že přišel s tabletem i bezdrátový kit. Můžeme tak vyzkoušet i toto příslušenství. Musím říci, že mě mile překvapilo, a to nejen tím, jak je vyřešeno a zabudováno přímo do těla tabletu. Nic se po připojení bezdrátového kitu nezměnilo na designu, a to je naprosto perfektní. Nic lepšího si asi nelze přát.




Nyní však přistoupíme k té důležitější vlastnosti. Tou je odezva. Bezdrátový přenos totiž obvykle není zrovna dvakrát rychlý a bohužel se to potvrdilo i zde. Oprati připojenému kabelu budete pozorovat viditelný inputlag. Bohužel jsem nedokázal vymyslet, jak tento inputlag změřit. Musíte se tedy spokojit s osobními zkušenostmi. Osobně bych odhadoval inputlag na 20-50 ms. Porovnával jsem to s videem kde Microsoft ukazuje, jak by chtěl mít 1 ms inputlag u dotykových obrazovek.

Pokud tedy chcete opravdu kreativně tvořit, tak doporučuji raději použít kabel a bezdrátové připojení využít pouze v případě, kdy chcete například na dálku ovládat samotný systém. Pro kreslení jistě budete chtít mít pohodlí kanceláře. Přesnost se u bezdrátového připojení nikterak nezměnila.


Windows 8





A protože je nový operační systém od Microsoftu za dveřmi, tak se podíváme i na připravenost s novým operačním systémem. Prozatím neexistují oficiální ovladače pro Windows 8, a tak nelze očekávat plnohodnotnou podporu. Ovladače nicméně fungují, ale fungují stejně jako u Windows 7. To znamená, že ovládání dotykem je stále v relativních souřadnicích. Nelze tedy jen ťukat prstem do tabletu jako na iPadu či na podobném "tabletu", ale ovládání se blíží více tomu u myši. Gesta nicméně fungují a plynulé přibližování také. Bohužel nefunguje vyvolávání šémů na krajích. Je to však jen otázka ovladačů, a tak uvidíme, co udělá Wacom s příchodem nových Windows. Prozatím je tablet připraven, ale chybí mu softwarová výbava.