Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD Black SN750: výkonné SSD pro slot M.2

27.4.2021, Jan Vítek, recenze
WD Black SN750: výkonné SSD pro slot M.2
Dnes si vyzkoušíme v testech SSD od společnosti WD, a to model WD Black SN750 ve verzi s kapacitou 2 TB. Ten tak nabízí nejvyšší kapacitu své řady, ovšem o výkonu to až tak neplatí, i když v něm pokulhává dle specifikací za 1TB verzí jen minimálně. 

Závěrečné hodnocení

 
Máme za sebou úvodní test výkonnějších PCIe SSD pro slot M.2, která se už probojovala do mainstreamu a má smysl o nich uvažovat jako o hlavním úložišti nového PC. Navázat tak můžeme na starší test Toshiby RC100, přičemž zatím šlo jen o dva modely, a to primárně o WD Black SN750, jenž se předvedl vedle Kingstonu KC2000, který mu měl dělat jen sparring partnera.
 
 
SN750 ukázal, že má oproti papírově slabšímu KC2000 své přednosti i slabiny. Z hlediska předností jde především o celkovou rychlost sekvenčních operací, čemuž odpovídají právě i specifikace, ovšem Kingston vykazoval i přes nižší hodnoty 4k IOPS vyšší rychlost při čtení malých 4k souborů, a to zvláště bez fronty. Možná právě to se odrazilo ve vyšším skóre, které tomuto SSD přiřadil PCMark 10.
 
WD Black SN750 je ovšem obecně výkonnější v zápisu a ani po zaplnění jeho zápisové SLC cache není žádné utrpení na něj kopírovat větší objemy dat, neboť i tak zvládne svých cca 750 MB/s. 
 
Uvidíme ale, jak se oproti této dvojici příště ukáže další M.2 SSD pro PCIe, jehož recenzi už připravujeme.
 
 

Plusy


+ Vysoký výkon při zápisu a sekvenčním čtení
+ Slušný udržitelný výkon při zápisu
 
 

Minusy


- Slabší 4k čtení


Za zapůjčení 2TB WD Black SN750 děkujeme společnosti Western Digital.
 
 
 
Cena v době testování: cca 9.000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu: