Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD My Book World Edition II: velká kniha kouzel

9.11.2009, René Pfeifer, recenze
WD My Book World Edition II: velká kniha kouzel
Ať už označení síťových disků Western Digital vzniklo od jejich tvaru nebo naopak, dostala se nám tato robustní skříňka osazená 2 TB datového prostoru na náš testovací stůl. Pokud vás zajímá, jak se s bílou „knihou“ pracuje, přečtěte si následující recenzi.
Síťový disk WD My Book jsme prolustrovali na naší testovací PC sestavě s gigabitovou síťovou kartou Realtek RTL8168C. Jak je uvedeno v úvodu, v boxu byly zapojeny dva pevné disky WD Caviar Green 1 TB, zapojené v zrcadleném poli RAID 1.


Základní deskaGigabyte EP45-UD3P (P45, ICH10R)
ProcesorIntel Core 2 Duo E6300
Operační paměťOCZ Reaper HPC 1066 MHz 1024 MB
Grafická kartaGigabyte GV-RX80L512V (Radeon X800 XL 512MB)
ZdrojChieftec GPS-500AB A (500 W)
SkříňCooler Master Mystique 632
OSWindows XP Professional CZ SP3


Zkoušku zálohování už máme za sebou. Syntetické testy pro srovnání výkonu obou typů polí obstaraly benchmarky Intel NAS Performance Toolkit a Crystal Disk Mark.


Intel NASP Exerciser

V praktickém testu jsme vyzkoušeli přenos dat na server i zpět pomocí protokolů FTP i SMB v dvojím nastavení Jumbo Frames (MTU základní/1500 a 9000), kdy jsme kopírovali archiv o velikosti 513 MB. K testu FTP jsme použili klienta FileZilla, který využívají i někteří výrobci těchto přístrojů.


Jumbo Frames (MTU)



Benchmarky


Síťový kabel zatuhlý po dlouhé cestě do naší redakce jsme rozhýbali nejprve testem Crystal Disk Mark.






Balík testů NASPT simuluje reálnou práci serveru s různými aplikacemi. Z dvanácti možných sekvencí jsme prozkoušeli WD My Book WE II z uploadu a downloadu souborů, vytváření obsahu, zpracování videa a práce s fotoalby.



První část našich testů naznačuje, že by práce s "knihou" mohla být příjemně plynulá. Četba rychlostí 43 MB/s a zápis 24 MB/s jsou slušné maximální hodnoty, které slibují příjemně krátké čekací doby. Benchmark od Intelu již tak milosrdný nebyl, přesto hodnotíme dosažený výsledek za solidně průměrný. Více nám jistě napoví následující zkouška reálného použití.