Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

WD My Passport SSD 1TB: terabajt do kapsy

6.7.2022, Milan Šurkala, recenze
WD My Passport SSD 1TB: terabajt do kapsy
Chcete-li přenášet větší množství dat mezi počítači, může se hodit externí SSD. My se dnes podíváme na stylové WD My Passport SSD, které využívá rozhraní USB-C 3.2 Gen2 a slibuje přenosovou rychlost až 1050 MB/s.
Kapitoly článku:
Nebudeme se na SSD jen dívat, ale proženeme ho také několika testy. Podíváme se na syntetické benchmarky i reálné testy ze života. SSD bylo používáno ve výchozím nastavení systému Windows, tedy pro "rychlé odebrání". Vzhledem k tomu, že jde o výchozí nastavení, dá se předpokládat, že ho takto bude využívat většina uživatelů a u ověřovacích testů se ani neukázal výkonnostní rozdíl proti nastavení "lepší výkon".
 
 

CrystalDiskMark

 
Nejprve začneme klasickými syntetickými benchmarky. Jako první tu máme CrystalDiskMark.
 
WD My Passport SSD 1TB CrystalDiskMark
 
Jak vidíme, SSD se skutečně blíží slibovaným přenosovým rychlostem. Zkoušel jsem to několikrát a sekvenční čtení vždy dosahovalo 1023 MB/s, u zápisu se to lišilo trochu více v rozmezí 927 až 934 MB/s. Ani při 16GiB testu nedošlo ke změně a SSD si stále drželo stejnou rychlost sekvenčních přenosů.
 
CrystalDiskMark srovnání
 
Prozatím máme srovnání jen s jedním starším externím SSD s teoretickými rychlostmi 500/500 MB/s. Jak vidíme, rychlost externích SSD se stále velmi pěkně zvyšuje a dnes testovaný WD Passport SSD je na tom výrazně lépe než podobná SSD před pár lety.
 
 

AS SSD Benchmark

 
WD My Passport SSD 1TB AS-SSD 1GB
 
WD My Passport SSD 1TB AS-SSD 10GB
 
U AS SSD se dalo všimnout si jedné zvláštnosti. Zatímco při 1GB testu SSD dávalo vcelku očekávatelné hodnoty a cca 953 MB/s u čtení a 859 MB/s u zápisu, při 5GB a 10GB testu rychlost zápisu po chvíli klesala. U 10GB testu jsem se dostal na 622 MB/s a zpomalení už u 5GB prozrazuje, že SLC buffer bude patrně někde pod 5 GB.
 
AS SSD srovnání
 
Není však divu, že i v tomto testu zašlape testované SSD předchozí generace podobných úložišť do země. Výsledky v benchmarcích má WD dobré, přestože jsou nějakých 9-14 % pod papírovými hodnotami.
 
 

ATTO Disk Benchmark

 
WD My Passport SSD 1TB ATTO Disk
 
Také v aplikaci ATTO Disk Benchmark jsme se dočkali hodně vysokých rychlostí. Nejsou sice tak vysoké, jak hlásá výrobce, nicméně bylo dosaženo až 975 MB/s u čtení a 894 MB/s u zápisu. To jsou velmi pěkné hodnoty. Otázkou ale je, nakolik se je podaří udržet v praxi při skutečném kopírování dat, na což se podíváme v dalších více reálných testech.
 
ATTO Disk srovnání 512B
 
ATTO Disk srovnání 16kB
 
ATTO Disk srovnání 64MB
 
Pokud jde o malé přenosy, novější SSD zde nepřináší výraznější posun dopředu a obě SSD se pohybují někde pod 15 MB/s. S většími přenosy se ale nůžky mezi staršími a novějšími SSD začnou rozevírat. Při 16 kB se dostáváme asi na polovinu maximální rychlosti.
 
 

H2testw

 
Nyní se dostáváme k benchmarku, který už více odpovídá reálnému výkonu. Máme tu totiž h2testw, který funguje docela jednoduše. Zapíše komplet celé SSD gigabytovými soubory, takže dá nějaký náhled na reálný výkon.
 
WD My Passport SSD 1TB h2testw
 
A tady vidíme, že tu něco nesedí. Tato aplikace dosahovala mnohem nižších výsledků. Žádné zapisování rychlostmi okolo 900 MB/s jako v benchmarcích, ale jen 309 MB/s. Také čtení se dostalo jen na 582 MB/s a nepohybovalo se kolem jednoho GB/s. I zde to tedy napovídá, že po vyčerpání SLC bufferu rychlost klesá.
 
h2testw srovnání
 
 

Průběh datových přenosů

 
Právě proto se podíváme na SSDSlowMark, který ukáže i průběh kopírování, opět se jedná o test, který do značné míry odpovídá reálnému nasazení a je tak někde na pomezí syntetických benchmarků a testů z reálného prostředí.
 
WD My Passport SSD 1TB SSDSlowMark čtení i zápis
 
WD My Passport SSD 1TB SSDSlowMark čtení
 
WD My Passport SSD 1TB SSDSlowMark zápis
 
Na 50GB souborů bylo SSD schopno dosáhnout rychlosti čtení 881 MB/s a přečetlo je za zhruba minutu. To je velmi dobrá hodnota a vidíme, že v tomto případě se rychlost čtení docela blíží papírovým specifikacím. U zápisu je to ale horší. V benchmarcích se sice rychlost blížila těm papírovým, ale v praxi jsem obvykle zaznamenal cca 600 MB/s na začátku a po vyčerpání SLC bufferu pád na cca 400 MB/s. SSDSlowMark naměřil rychlost 553 MB/s a po cca 4,3 GB pád na 383 MB/s. Tato měření v zásadě odpovídala i tomu, co jsem naměřil při dalších testech.
 
 

Final Fantasy XIV: Shadowbringers

 
Jako poslední tu máme v kategorii benchmarků ten pro Final Fantasy XIV: Shadowbringers, který mimo grafiky otestuje také rychlost načítání jednotlivých levelů, které v průběhu testování načítá. To také dokáže dát obraz o tom, jaký bude reálný výkon SSD v praxi, konkrétně při nahrávání her.
 
WD MyPassport SSD: Final Fantasy XIV Shadowbringers
 
Tady se podíváme jen na výsledný graf a přidal jsem do něj i interní SSD testovací sestavy, abyste si mohli udělat představu o tom, jak výrazně pomalejší jsou (nebo nejsou) externí SSD pro toto použití. Jak vidíme, rozdíl není nějak dramatický na to, že papírově je interní SSD asi 3,5krát rychlejší.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.