Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Welland ME-752GNS: levný Gb NAS

17.11.2009, Jan Vítek, recenze
Welland ME-752GNS: levný Gb NAS
Úložná síťová zařízení se stále více dostávají i do domácností, k čemuž přispívají nové modely podporující stále více funkcí a také lepší cenová dostupnost. Proto si představíme levné zařízení NAS disponující 1Gb/s konektivitou, rozhraním USB a eSATA.
Kapitoly článku:
  1. Welland ME-752GNS: levný Gb NAS
  2. Nastavení NAS serveru
  3. Testy přenosů dat, závěr
Společnost Welland známe především jako výrobce jednoduchých externích boxů pro připojení pevných disků, od čehož je už jen krůček k zařízením typu NAS (Network Attached Storage), tedy takových, která dokáží instalovaný pevný disk zpřístupnit přes Ethernetovou síť, nebo k multimediálním přehrávačům pro streamování hudby i videa do sítě a dalším produktům.

Moderní NAS určené pro běžné zákazníky neumí pouze zpřístupnit obsah disku přes síť, ale často podporují také snadné a rychlé připojení přes rozhraní USB (případně FireWire) či nověji také rychlejší eSATA. Kromě toho dokáží samy poskytnout konektivitu pro připojení dalších úložných zařízení pomocí USB Host nebo tiskový server, což je právě tento případ. Ostatní schopnosti pak spočívají v možnostech nabízeno firmware a patří mezi ně třeba server iTunes, klient BitTorrent, atp.




Welland ME-752GNS je označen také jako NetShare GX a přichází v barevné krabici, kde je umístěn v pěnových blocích a kolem sebe má uložené příslušenství, tedy především kabeláž. Vše došlo i s testovacím diskem Western Digital WD5002ABYS v pořádku, a tak jsme se mohli pustit do testování.

ProduktWelland ME-752GNS
Rozměry200 x 125 x 40 mm
MateriálHliník a plast
Podpora HDD3,5" Serial ATA 1,5 Gbps / 3 Gbps
RozhraníUSB 2.0, eSATA, Ethernet 10/100/1000 Mbps
USB 2.0 Host (Print Server)
KompatibilitaWindows 2000/XP/Vista, Mac 10.2 a vyšší, Linux
Souborový systémLAN: FAT32
eSATA: FAT16/32, NTFS
USB 2.0: FAT16/32, NTFS
Chlazení30mm ventilátor
NAS funkceProtokoly TCP/IP, NTP, UPnP
DHCP klient i server
FTP server
Samba (SMB) server
USB Printer Server
Xbox 360 a PS3 media server
BitTorrent Download Manager
SoftwareOne Touch Backup pro Windows (pouze USB)


Zpracování


Welland si pro nás připravil jednoduchý box převážně černého zbarvený, jenž byl vyroben z kombinace hliníku a plastu. Z hliníku je vyrobena hlavní část a přední a zadní panely se spoléhají na pevnost plastů. Celý box je zpracován velmi jednoduše a co nejjednodušší je také instalace disku do něj, ale o tom až později.



Tělo ME-752GNS je spíše hranaté a vypadá jako malá nízká cihlička. Povrch hliníkových částí byl zdrsněn broušením, aby lépe vypadal a nezvýrazňoval tolik otisky prstů a jiné nečistoty. Pravá strana boxu nenese vůbec nic, zato na levé uvidíme bíle vyvedené logo výrobce Welland a také označení NetShare GX: Ultimate Giga NAS Server, které jako by vypadlo ze slovníčku Horsta Fuchse. Vzadu se pak skví výdech malinkého 30mm ventilátoru, jenž bohužel není zrovna tichý.



Přední část je tedy plastová a má v sobě bílá vyklápěcí dvířka přidržovaná čtvercovou západkou. Nad ní pak je dvojice modrých diod, z nichž levá ukazuje zapnuté napájení boxu a druhá pak aktivitu pevného disku. V dolní části dvířek máme pod logem Serial ATA malé průduchy pro nabírání vzduchu.



V plastové části boxu nemůže být nic jiného než panel s porty a ostatními prvky. Ten je slušně zaplněn, a tak tu najdeme jednak hlavní vypínač, pak kulatý napájecí konektor, port eSATA, rozhraní USB 2.0 pro připojení k počítači, port RJ-45 gigabitového Ethernetu, USB konektor tiskového serveru a nakonec zapuštěné tlačítko Reset pro obnovení továrního nastavení. Pro snadné vysunutí disku je tu ještě kovová páčka, jež jej bezpečně odpojí od konektorů a vystrčí ze šachty.


Příslušenství


Standardní příslušenství nám nabídne veškeré potřebné kabely pro propojení s počítačem/routerem, tedy USB 2.0, eSATA a ethernetový kabel, vedle toho je jednoduchý spínací napájecí zdroj pro přímé zapojení do zásuvky a nakonec také jednoduchý plastový stojan, abychom si mohli NAS box postavit na bok, aby zabíral co nejméně místa a také se lépe chladil.



Pak je tu také malé CD s manuálem, utilitkou NAS Tracker pro snadné nalezení zařízení v lokální síti a nakonec aplikace One Touch Backup pro zálohování. Ta ale funguje pouze při připojení NAS boxu pomocí rozhraní USB 2.0.


Instalace


K instalaci toho příliš napsat nelze, protože je velmi snadná. Jednoduše vezmeme pevný disk, box si otevřeme a disk do něj správnou stranou zasuneme tak, aby se připojil na připravené konektory. Pak dvířka opět zavřeme, přičemž se pružný plíšek opře o disk, aby byl uvnitř dobře zajištěn. Připojíme napájení a potřebný datový kabel a zařízení pomocí zadního přepínače zapneme.



V síti nám dokáže NAS box najít dodávaný NAS Tracker, nebo se jednoduše můžeme podívat na přidělené IP adresy a tu pravou si ihned zadat do prohlížeče. Bohužel ale v Opeře se webové rozhraní nezobrazovalo korektně, a tak musel přijít na řadu Internet Explorer, kde se ukázalo i hlavní menu.