Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Welland ME-752GNS: levný Gb NAS

17.11.2009, Jan Vítek, recenze
Welland ME-752GNS: levný Gb NAS
Úložná síťová zařízení se stále více dostávají i do domácností, k čemuž přispívají nové modely podporující stále více funkcí a také lepší cenová dostupnost. Proto si představíme levné zařízení NAS disponující 1Gb/s konektivitou, rozhraním USB a eSATA.
Kapitoly článku:
NAS box Welland NetShare GX se sice chlubí poměrně dost funkcemi, ale jinak jeho nastavení není příliš rozsáhlé a moc nám toho neumožní. Nejdříve na nás vybafne obrazovka, kde si vybereme mezi třemi jazyky, kde asi jediný pro nás použitelný bude anglický. Výchozí přihlašovací jméno a heslo je přitom klasické - admin/admin.



Pak už se dostaneme do hlavní nabídky, která je rozdělena na celkem devět skupin, z nichž hlavní je Status. zde se nám ukáže momentální nastavení sítě, informace o systému a zapnutých službách a nakonec základní informace o připojeném pevném disku. Ten, pokud je nový, se musí v Disk Utility nejdříve naformátovat.


- klikněte pro zvětšení -

FTP Server se zapíná v první záložce, ale nastavuje v druhé, kde si můžeme zvolit komunikační port a kódování názvů souborů včetně cp1250. Pak už je možné pouze přidávat uživatelské účty, deaktivovat je a přiřadit jim čtecí, nebo čtecí i zapisovací práva. Nějakých uživatelských skupin se nedočkáme.



To platí i pro nastavení SMB serveru, pokud tedy mluvíme o uživatelských účtech. Platí přitom, že účty pro FTP a SMB se zadávají zvlášť, ale pokud je zadáme se stejnými názvy, mají stejný domácí adresář, a tedy i data.



Následuje IP Config, kde si můžeme vybrat mezi automatickým přídělením DHCP serverem, nebo statickým nastavením včetně primárního i sekundárního DNS serveru.



Záložka Media Server dovoluje přehrávání videa, audia či fotografií z veřejné složky, BitTorrent, SMB nebo FTP složky s využitím serveru iTunes a konzolí Play Station 3 a Xbox 360. Volba je dostupná zvlášť pro fotografie, hudbu a video, jak ostatně ukazuje následující obrázek.



Pak je tu BT Configuration, tedy konfigurace klienta BitTorrent, kde si zvolíme cestu pro stahovaná dat, port, limity pro download i upload a pak je tu možnost upozornění na e-mail. Pak už stačí zadat cestu k uloženému souboru .torrent a začít stahovat.



Tlačítko Show dole pak ukáže podrobnosti o stahovaném torrentu, kde se dozvíme také momentální rychlost a předpokládanou dobu zakončení stahování.



Záložka Maintenance nám dovolí si aktualizovat firmware, ovšem v našem případě byl nainstalována poslední verze. Potom zde lze rebootovat celý box, nebo jej rovnou vrátit do továrního nastavení.



A nakonec tu je Disk Utility pro naformátování pevného disku, nastavení prodlevy pro jeho uspání (10, 20, 30, nebo 60 minut) a nakonec jej lze zkontrolovat. Co se týče systému souborů, pak zde na výběr nic není, protože box připojený disk automaticky formátuje do FAT32. To je vzhledem k omezení velikosti souborů docela podstatný problém a bylo by velmi vhodné mít na výběr také alespoň NTFS, když už ne EXT2 či EXT3.