Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Welland ME-752GNS: levný Gb NAS

17.11.2009, Jan Vítek, recenze
Welland ME-752GNS: levný Gb NAS
Úložná síťová zařízení se stále více dostávají i do domácností, k čemuž přispívají nové modely podporující stále více funkcí a také lepší cenová dostupnost. Proto si představíme levné zařízení NAS disponující 1Gb/s konektivitou, rozhraním USB a eSATA.
Kapitoly článku:

Testy přenosů dat


Hodnotu MTU si na tomto NAS boxu nastavovat nemůžeme, a tak si pouze vyzkoušíme, jak rychlý je upload a download dat pomocí protokolů FTP a Samba. Ukážeme si, jak rychle budeme moci kopírovat velké i malé soubory, přičemž půjde o jeden více než GB film a pak o několik 2-3MB fotografií dávajících dohromady něco pod 200 MB. Důležitá je v tomto případě dosažená rychlost:

Velký soubor
Upload / MBps
Download / MBps
Samba
6,51
8,46
FTP
7,70
11,89

NAS box Welland NetShare GX sice disponuje gigabitovým ethernetovým rozhraním, ovšem jak je vidět z výsledků, to se využije leda v případě stahování pomocí protokolu FTP, a to ještě nijak intenzivně. Dá se tedy říci, že si vystačíme klidně s 100megabitovou sítí a nebudeme téměř o nic ochuzeni.

Malé soubory
Upload / MBps
Download / MBps
Samba
5,40
6,75
FTP
4,37
4,90

V případě kopírování menších souborů dojde pochopitelně k propadu ve výkonu, a to zvláště u FTP, kde si mnoho času vezme navazování přenosů pro každý soubor zvlášť. Celkově tedy výkon tohoto NAS nijak nepřekračuje výkony jiných levnějších modelů a dal se v podstatě očekávat. Proto nemůžeme být překvapení, ať už pozitivně, či negativně. Co se týče přenosů přes rozhraní USB 2.0, pak to je pochopitelně limitované tímto samotným rozhraním a u eSATA záleží naopak na použitém pevném disku.

Co se týče samotného provozu, pak zde nelze doporučit umístění boxu na desku stolu, protože pak se hlučnost ventilátoru a pevného disku znásobí kvůli rezonanci. O chlazení disku se díky integrovanému ventilátoru nemusíme bát, ovšem to má za následek zvýšenou hlučnost. Velmi by se hodila možnost regulace jeho otáček (nebo úplné vypnutí) podle teploty disku, ovšem to nám firmware nenabízí, což je škoda. Ventilátor dokonce běží i tehdy, když je disk uvnitř vypnutý.


Závěrečné hodnocení


Welland ME-752GNS je produkt, jenž v jednoduché formě nabízí uživatelům možnost zřízení si vlastního síťového úložiště za rozumnou cenu. Vše, co k tomu potřebujeme, je jeden 3,5" pevný disk s rozhraním Serial ATA, který zasuneme do boxu, ten připojíme k napájení a jednomu z rozhraní Ethernet, USB 2.0, nebo eSATA a můžeme (u Ethernetu po nastavení sítě) rovnou pracovat. Box samotný přitom působí se svou hliníkovo-plastovou schránkou odolně, takže zde nemám výhrady.



Horší je to ale už s funkčností, kde může leckomu leccos chybět. V mém případě mi vadila nemožnost naformátovat disk v NAS režimu jinak než pomocí systému FAT32 (u USB 2.0 a eSATA je to ještě FAT16 a NTFS). To nám omezuje velikost souborů na 4 GB. Ostatní možnosti jsou také spíše omezené a nastavení jednoduché, neexistují zde třeba uživatelské skupiny, nastavení sítě, ale zase se dočkáme media serveru pro Xbox 360 či PS3 a také klienta pro BitTorrent.

Rychlost přenosů dat i přes gigabitovou konektivitu nepřekvapí v pozitivním, ale naštěstí i v negativním slova smyslu. Výsledky se u takto levného zařízení daly očekávat a zde je i zřejmé, že si bez výčitek vystačíme také s 100megabitovou lokální sítí a téměř nijak nás to na výkonu neokrade.


Slušné zpracování (hliník)
Pouze FAT32 u NAS režimu
Rozumná cena
Omezené nastavení
Dostatečné chlazení
Žádné ovládání ventilátoru
Cena v době testování: cca 1 400 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Externí box Welland ME752GN poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>




Za zapůjčení boxu Welland ME-752GNS děkujeme společnosti 100MEGA Distribution




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------


Welland ME-752GNS is a product that offers users a simple possibility to build their own network-attached storage for a reasonable price. All they have to do is buy one 3.5" hard drive with Serial ATA interface, put it into the box, connect it to the supplied PSU and one of the possible interfaces: USB 2.0, Ethernet or eSATA. After they set up the network, which is very easy, fast and straightforward in case of Ethernet connection, it is all done. The NAS box itself is made of aluminium and plastics, so its body appears to be solid enough.

However, its functionality and setting options are not that vast as someone could expect. Personally, what I missed the most was another file system in NAS mode aside from FAT32 (USB 2.0 and eSATA support also FAT16 and NTFS). Therefore we will not be able to work with files larger than 4 GB. On the other hand, besides rather limited options there is a media server for Xbox 360 or PS3 and also BitTorrent client.

ME-752GNS' performance cannot surprise anyone - positively or negatively speaking. The results could have been expected from such a cheap device. And it is also clear that users may use just 100Mbps Ethernet without experiencing noticeable performance slump.



Vývoj ceny testovaného produktu: