Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Welland ME747GK - Gb Ethernet v akci

25.9.2007, Jan Vítek, recenze
Welland ME747GK - Gb Ethernet v akci
Společnost Welland přináší externí AoE (ATA over Ethernet) box pro pevné disky s rozhraním SATA, jenž se může pochlubit Gb ethernetovým rozhraním a jednoduchým nastavením i instalací pevného disku. Jak je ale na tom s reálnou přenosovou rychlostí, to musíme teprve zjistit.
Kapitoly článku:
Zprovoznění boxu

Instalaci disku jsme si již popsali, a tak zbývá jej zprovoznit. Tento model je určen pro operační systémy Windows 98SE/ME/2000/XP/Vista a využívá souborových formátů FAT16, FAT32 a NTFS. My si samozřejmě vybereme nejmodernější NTFS a instalovat budeme na systém Windows XP SP2.



Box tedy nevyužívá IP adresu a neobsahuje tedy ani DHCP klient, a proto jej nelze nalézt prostým zadáním IP adresy, kterou by mu přiřadil router. To rovněž velmi zjednodušuje způsob jeho využití, protože nemůže sám o sobě fungovat coby FTP server, atp. Navíc je nutné, aby byl na každém počítači, ze kterého se chcete na disk pomocí protokolu AoE připojit, nainstalován obslužný program. Zde je to miniSAN, který se po spuštění uklidí do traye pod modro-černou ikonku. Zkoušel jsem se podívat do Správce úloh na to, kolik paměti si tento program vezme. Mezi výpisy procesů po většinu doby není ani vypsaný, pouze na chvíli mezi nimi problikne s 876 kB zabraného místa v RAM.



Po rozkliknutí ikonky z traye se objeví jednoduché okno, kde si můžeme nechat automaticky (jinak to ani nejde) vyhledat připojené boxy na lokální síti. To se děje pomocí tlačítka Discover, po čemž se za několik málo vteřin objeví box v hlavním okně a vy si ho můžete tlačítkem Mount Disk přidat do systému.


Testy


Nyní již k testům, které probíhaly s pevným diskem Western Digital WD1600YS a sestavou založenou na procesoru Intel Core 2 Duo, základní deskou Gigabyte 965P-DS3P a 2 GB paměti. Vyzkoušel jsem samozřejmě obě rozhraní, jak Ethernet, tak USB 2.0 a dnes si již konečně můžeme říci, že jsou rychlosti tohoto zařízení potěšující.

AoE - Ethernet
USB 2.0
zápis
čtení
zápis
čtení
39,4 MB/s
53 MB/s
14,8 MB/s
48 MB/s

Jak je vidět, oproti levnějším NAS boxům s 10/100Mbps připojením je 1Gb Ethernet nepoměrně rychlejší a dokonce i USB 2.0 rozhraní se v tomto případě ukazuje jako velmi výkonné, pouze zápis dat na zařízení je trošku pomalejší, ale stále dostatečně rychlý. Nakonec se ještě podíváme na doprovodný software - One Touch Backup.


One Touch Backup


Jedná se o velmi jednoduchou aplikaci, která pro správnou funkci má být stále zavedena v paměti, kde zabírá cca 3,3 MB místa. V případě, že připojíte box, se v trayi objeví ikonka, s jejíž pomocí můžete otevřít okno s nastavením.



Je to jednoduché okno, kde si vyberete zdroj dat a cíl pro jejich zálohování a styl zálohování - kopie či synchronizace. Aplikace je poté provázána s předním tlačítkem na boxu, takže v tomto okně si stačí provést nastavení a pak už stačí zmáčknout tlačítko na boxu, aby se akce spustila.



Objeví se malé okno s progress barem a nakonec hláška, že kopírování bylo dokončeno. Jde tedy o jednoduchý a snadný způsob zálohování vašich dat.