Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Windows 7 vs. Vista vs. XP

25.8.2009, Petr Štefek, recenze
Windows 7 vs. Vista vs. XP
V dnešním článku se podíváme, jak si vedou prastará Windows XP v několika hrách pod DirectX 9 ve srovnání s novějšími systémy Microsoftu, které nejsou u mnoha uživatelů oblíbené a nepřesvědčí je o přechodu na nový operační systém ani docela povedené Windows 7.
Výsledky testů tohoto článku budou jistě vodou na mlýn těm, kteří prohlašují, že není potřeba přecházet na novější operační systémy Windows 7 nebo Windows Vista, protože nenabízí nic, co by pro hráče bylo z hlediska výkonu opravdovým lákadlem. Je pravdou, že rozdíl ve vizuální kvalitě her je v naprosté většině nepostřehnutelný a v případě, že vlastníte starší sestavu, tak je pro vás DirectX 9 vlastně výhodou. Pokud bychom operační systém uvažovali pouze a jen z hlediska počítačových her a nikoli dalších přidaných funkcí nebo uživatelského prostředí, tak mne nanapadá žádný významný důvod proč na starší sestavy instalovat Windows 7 nebo Vista.

Pokud ovšem vlastníte moderní grafické karty s podporou DirectX 10 a výkonný procesor, pak je holý nerozum setrvávat tvrdošijně u DirectX 9. Podle výsledků jsou na podobně výkonném procesoru grafické karty v naprosté většině vyrovnané a menší výhodu naleznete jedině v případě Crysis či Farcry 2, kde pod tímto rozhraním poskytují grafické karty o něco vyšší FPS. Vše je ale vykoupeno horší vizuální kvalitou (Crysis na Ultra detaily skutečně na Windows XP nerozchodíte ani pomocí úpravy konfigu), kde vyšší detaily jsou pro Windows XP u mnoha her "uměle" zapovězeny.


Jaký je tedy výsledek všeho snažení? Poněkud rozporuplný, jak se zdá. Windows XP zdaleka nepatří do koše a zdaleka se nedá tvrdit, že by hráče kvůli DirectX 9 okrádaly o spoustu efektů a grafické orgie. Pod tímto systémem dokonce funguje i Nvidia PhysX. Bohužel doba jde dál, a tak rozdíly mezi vizuální kvalitou posledních her pod DirectX 10 již v naprosté většině poznáte (pokud tyto rozdíly ovšem vidět chcete, ač se nedají označit za stěžejní.

Jestliže tedy máte Windows XP, tak si klidně můžete počkat na novou generaci hardware kompatibilního s DirectX 11 a také na to, až bude dostupný patřičný software. Nemáte kam spěchat, protože nejste ochuzeni o nic, co by vám mělo rvát srdce. Pokud jste počítačoví nadšenci, tak můžete již vyčkávat s naistalovanými Windows 7 na příchod nového hardware za několik týdnů. Jak se zdá, tak zde není místo pro Windows Vista. Windows Vista nemá přátele ...
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.