Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Xerox Phaser 3125N - laser od pramene

11.2.2008, Zdeněk Eisenhammer, recenze
Xerox Phaser 3125N - laser od pramene
Dnes se podíváme na laserovou tiskárnu od tradičního výrobce, balancující na pomezí nižší a střední třídy. V současnosti se výrobě těchto zařízení intenzivně věnuje mnoho věhlasných firem, a proto bude jistě zajímavé zjistit, zda i průkopník laserové tiskové technologie dokáže s ostatními držet krok, nebo je dokonce předčit.
Kapitoly článku:
  1. Xerox Phaser 3125N - laser od pramene
  2. Ovladače
  3. Spotřební materiál, testy a shrnutí
Společnost Xerox není v oblasti laserového tisku třeba představovat - byla to právě ona, která byla průkopníkem této technologie, takže zákazník očekává, že její produkty patří mezi to nejlepší, co lze na současném trhu najít. Abychom tento předpoklad potvrdili nebo vyvrátili, rozhodli jsme se otestovat model nižší střední třídy Xerox Phaser 3125N.



Tiskárna, která k nám do redakce dorazila, by měla svými schopnostmi patřit mezi nejlepší laserové tiskárny, které jsme dosud testovali. Potvrdila to již svou velikostí, když jsme ji vybalili z krabice, neboť rozhodně patří mezi největší. Není však třeba propadávat panice, pokud máte k dispozici jen omezený prostor, její rozměry jsou vzhledem k předpokládanému výkonu stále přijatelné a půdorysem ji lze označit v podstatě za kompaktní.


Půdorys tiskárny v rozloženém tvaru by měl i přes mírně robustnější rozměry stále umožňovat umístění na pracovním stole

Design zařízení nevybočuje ze standardu běžné kancelářské techniky (oproti minule recenzované tiskárně Samsung ML-1630), což jinými slovy znamená, že neurazí, ale ani neohromí. Klasický šedý povrch s lehce béžovým odstínem není narušován žádnými designérskými výstřelky a vše je podřízeno funkčnosti.


Od modelu téměř střední třídy by se dal očekávat o něco bohatší ovládací panel

Ovládací panel na horním krytu disponuje dvěma kontrolkami (upozornění na chybu a stav online) a jedním tlačítkem (zrušení tiskové úlohy nebo tisk zkušební/konfigurační stránky), takže výběr ovládacích prvků nepatří mezi nejbohatší.


Tři možnosti připojení se skrývají na levém boku tiskárny

Na zadní straně najdeme vedle zásuvky přívodního kabelu a síťového vypínače tři vstupní porty - obvyklý USB ve vysokorychlostní verzi 2.0 Hi-Speed (přes který byla připojena v průběhu testu), paralelní a (jak prozrazuje písmenko N v označení modelu) ethernetový ve formě standardní zásuvky RJ-45.


Plexi kryt vstupního zásobníku by měl sloužit jako ochrana papíru před prachem - zda tomu tak je, posuďte sami

Vstupní zásobník je řešen podobně jako u většiny již testovaných modelů, není tedy ukrytý v útrobách zařízení, ale "vyčuhuje" vepředu a asi o decimetr zvětšuje hloubku tiskárny. Na zásobník lze nasadit plexisklový kryt, který však vložené médium chrání spíše symbolicky a navíc manipulace s ním je poměrně nepraktická - nelze jej zacvaknout do žádných pantů, a proto na svém místě moc dobře nedrží, pokud jej nadzvednete. Hned nad ním se nachází manuální podavač na obálky a speciální média.

Tím je vyčerpáno téma vnější charakteristiky zařízení, než však přistoupíme k parametrům, shrňme si obsah balení - v krabici najdeme vedle tiskárny a zvlášť zabalené tonerové (startovací) kazety i napájecí kabel, USB kabel (!), instalační CD s ovladači a návodem (včetně češtiny), již zmíněný plastový kryt vstupního zásobníku a několik prospektů se záručními podmínkami a stručným průvodcem instalací

A nyní již můžeme přikročit k technickým specifikacím, které shrnuje následující tabulka.

VlastnostParametr
Rychlost tisku24 str./min
Doporučené/maximální měsíční zatížení10 000 stran*
Rozlišení tisku1200 dpi
Procesor400 MHz
Tiskové jazykyPostScript 3, PCL6 v2.1
Hmotnost médií60 – 163 g/m2
Kapacita vstupního/výstupního zásobníku250/100 listů
Datová rozhraníUSB 2.0 Hi-Speed, paralelní port, ethernetové rozhraní RJ-45
Instalovaná paměť/možnost rozšíření32 MB/ne
Příkon (maximální/průměrný/pohotovostní režim/úsporný režim)? W / 400 W / ? W / < 8,5 W
Hlučnost (při tisku/v pohotovostním režimu)< 53 dBA / < 35 dBA
Rozměry ve složeném/rozloženém stavu (š x v x h, mm)358 x 298 x 253 mm / ?
Hmotnost s tonerem a válcem8,9 kg
* Výrobce neudává doporučenou průměrnou zátěž, ale pouze maximální