Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Xerox Phaser 3125N - laser od pramene

11.2.2008, Zdeněk Eisenhammer, recenze
Xerox Phaser 3125N - laser od pramene
Dnes se podíváme na laserovou tiskárnu od tradičního výrobce, balancující na pomezí nižší a střední třídy. V současnosti se výrobě těchto zařízení intenzivně věnuje mnoho věhlasných firem, a proto bude jistě zajímavé zjistit, zda i průkopník laserové tiskové technologie dokáže s ostatními držet krok, nebo je dokonce předčit.
Kapitoly článku:
  1. Xerox Phaser 3125N - laser od pramene
  2. Ovladače
  3. Spotřební materiál, testy a shrnutí
Tonerová kazeta dodávaná s tiskárnou je v krabici uložena samostatně a je třeba ji podle jednoduchého návodu vložit do tiskárny. Horší zprávou je, že kapacita dodávané kazety je jen 1000 stran, oproti standardní kapacitě 3000 při zakoupení nové kazety. To považuji u tiskárny s cenou 2x vyšší než některých již testovaných modelů vstupní třídy za nedostatek. Tiskárna používá klasický, mechanicky vyráběný toner.


Pohled do útrob tiskárny s již vloženou tonerovou kazetou, ze které je dobře vidět rukojeť ve středu obrázku



Samotná tonerová kazeta vypadá víceméně stejně jako u mnoha již testovaných modelů

Lze tak trochu předpokládat, že vzhledem k třídě tiskárny budou náklady na výtisk stránky velmi dobré, v optimálním případě lepší než výsledky dosud testovaných tiskáren nižší třídy.

TonerCena
Originální toner (kapacita 3000 stran)1630,- Kč
Neoriginální toner1300,- Kč

Tentokrát se mi podařilo najít i neoriginální verzi toneru. Navíc jsem v nabídce některých e-shopů našel i možnost renovace původní kazety za cenu cca 500 Kč a pro představu si uvedeme, jakých nákladů lze dosáhnout při použití tohoto způsobu doplnění spotřebního materiálu.

Vzoreček, který používáme při výpočtu nákladů na výtisk jedné stránky, vypadá následovně (ceny jsou včetně DPH): náklady na stránku = cena papíru + cena obr. válce / životnost válce + cena toneru / kapacita toneru

V tomto konkrétním případě to tedy bude: náklady na stránku = 0,17 + 1630 / 3000

Válec je součástí tonerové kazety, takže jej vzoreček nezohledňuje. Z výše uvedeného výpočtu vychází při použití originální kazety cena výtisku 0,71 Kč/strana, což je vynikající hodnota, zatím nejlepší, jaké bylo u originálního toneru v našich testech dosaženo. Ještě nižších nákladů dosáhneme s neoriginálním tonerem, kdy se náklady pohybují kolem ceny 0,60 Kč/strana. Tak nízké ceny dosáhly dosud jen 2 testované tiskárny. To však stále nic není oproti ceně 0,34 Kč/strana, které lze dosáhnout při doplnění samotného toneru do dodané prázdné kazety. Otázkou samozřejmě je, nakolik je kvalita tisku s neoriginálním či refillovaným tonerem srovnatelná s kvalitou originálního spotřebního materiálu, ale o cenové výhodnosti nelze polemizovat.

V testech nákladů na tisk se tiskárna blýskla, podívejme se tedy, zda se podobně předvede i v testech rychlosti.

Měřený parametrHodnota
Zahřívání20,1 s
Start z pohotovostního režimu5,5 s
Start z úsporného režimu19,7 s*
Průběžná rychlost23,6 str./min
*Rychlost startu z úsporného režimu se může lišit podle míry vychladnutí zapékací jednotky

Tiskárna předvedla vynikající výkon a téměř splnila papírové maximum 24 stran za minutu. Mimochodem jde o zatím nejvyšší rychlost, jakou jsme u laserové tiskárny v našich testech naměřili. Příprava k tisku po zapnutí trvá 20 sekund, což je hodnota průměrná a snesitelná. Rychlost zahájení tisku z pohotovostního režimu byla velmi dobrých, i když ne rekordních 5,5 sekundy. Zahájení tisku z úsporného režimu pak Phaser zvládl za necelých 20 sekund, čímž v podstatě kopíruje rychlost zahřívání po zapnutí, a jde o spíše horší hodnotu, i když stále přijatelnou.

S provozními testy tak trochu souvisí i hlučnost tiskárny - ta byla přijatelná, ale do domácího prostředí bych si osobně pořídil něco tiššího. Po zapnutí tiskárna hlasitě zahučí, pak se mírně zklidní a během pohotovostního režimu se ozývá slyšitelný hukot ventilátoru. Po několika málo minutách se tiskárna přepne do úsporného režimu, kdy je zcela tichá. Během tisku se ozývá hluk podavače a pohon válců tvořících dráhu papíru, který rovněž nepatří mezi nejtišší; to je však vzhledem k rychlosti tisku pochopitelné. Na pracovišti, kde se o tiskárnu dělí více osob, se její hluk zřejmě ztratí v hukotu dalších zařízení, jako jsou počítače, kopírky a podobně, ale v tichém prostředí domácí kanceláře půjde o poněkud výraznější zdroj hluku.

Jedním z nejdůležitějších kritérií při výběru tiskárny je bezesporu kvalita tisku. Jako vždy jsme provedli náš standardizovaný test tiskového výstupu, a můžu s klidným svědomím říct, že tiskárna si vedla dobře. Test byl proveden ve dvou nastaveních kvality - 600 dpi a 1200 dpi.

Kvalita tisku textu malých velikostí byla u černého textu na bílém pozadí vynikající - v obou rozlišeních nebyl problém přečíst písmo o velikost 1,5 bodu, přičemž při 1200 dpi byl text navíc nádherně vykreslený. V tomto rozlišení se dokonce při troše fantazie dal rozeznat i text o velikosti 1 bod - pokud by se použila lupa nebo skener, jako v našem případě. Tisk bílého textu na černém pozadí dopadl hůře a tentokrát měl mírně navrch režim 600 dpi, ve kterém se dal jakž takž rozeznat ještě text o velikosti 2,5 bodu, což je o půl bodu méně než v rozlišení 1200 dpi.


Čitelnost textu malých velikostí - 600 dpi



Čitelnost textu malých velikostí - 1200 dpi

Rozdíl v kvalitě tisku textu v režimech 600 a 1200 dpi se nejvíce projevil právě na nejmenších velikostech textu. U běžné velikosti 10 - 12 bodů byl takřka nepozorovatelný - posuďte sami:


Standardní text - 600 dpi



Standardní text - 1200 dpi

Výraznější rozdíl mezi oběma režimy tisku bylo možné pozorovat na tisku textu v odstínech šedi. Ve vyšším rozlišení byl text celkově tmavší a i bez zvětšení vypadal ve vyšším rozlišení o trochu jemněji.


Šedý text - 600 dpi



Šedý text - 1200 dpi

Na řadě pracovišť je důležitá kvalita tisku čárové grafiky, například tam, kde se tisknou technické listy s drobnými náčrtky nebo různé grafy a diagramy. Xerox Phaser 3125N se s tímto druhem vstupu vyrovnal velmi dobře, nevyskytovaly se přerušované čáry, jakých jsme byli svědky u některých již testovaných tiskáren při použití vyššího režimu kvality. V obou rozlišeních byly čáry celistvé, v nižším pak o něco tučnější.


Čárová grafika - 600 dpi



Čárová grafika - 1200 dpi

Mnohé zájemce o laserový tisk zajímá také to, jak si tiskárna poradí s černobílými fotografiemi. Nejprve se podívejme na tisk plynulého černobílého přechodu. V nižším rozlišení nedopadl nejlépe, je na něm patrných několik drobných schodů a nepravidelností. Ve vyšším rozlišení si tiskárna vedla lépe, i když je zde patrný poněkud rychlý náběh k tmavším odstínům. Jak se to projeví na výsledných fotografiích, uvidíte záhy.


Černobílý přechod - 600 dpi



Černobílý přechod - 1200 dpi

Mezi oběma režimy je na první pohled patrný rozdíl - zatímco v 600 dpi je obrázek kontrastově dobrý, světlejší odstíny jsou poněkud přesvětlené a na snímcích jsou patrné vady způsobené schodovitostí černobílé škály. Celkové vyznění snímku je vcelku dobré, proužkování se projevuje jen v omezené míře, ale fotografie přesto nepůsobí zcela přirozeně.


Fotografie - 600 dpi



Fotografie - 1200 dpi

Ve 1200 dpi je výsledek lepší a snímek vypadá jakoby hladší, nicméně chybí zde pro změnu kontrast a celá fotografie je laděna příliš tmavě. Kdyby v ovladačích byla možnost upravit sytost tisku, dalo by se možná dosáhnout lepšího výsledku, ale taková funkce zde chybí, a proto jsme odkázáni pouze na funkce grafické aplikace, ze které tiskneme. Pokud závěry shrnu, tisk fotografií je mírně nadprůměrný.


Detail - 600 dpi



Detail - 1200 dpi

Jaký je tedy finální verdikt? Xerox nabízí přístroj, který v žádné z testovaných oblastí nijak nezaostává, naopak mnoho výsledků jej řadí mezi špičku a občas i na samotný vrchol již testovaných tiskáren. Lze v podstatě říci, že za své peníze dostanete adekvátní hodnotu, ať již jde o rychlost a kvalitu tisku, nebo náklady na tisk. Pokud bych měl nějaké vlastnosti vyzdvihnout, určitě musím zmínit velmi nízké náklady na tisk i při použití originálního toneru, dále pak výbornou průběžnou rychlost tisku a také kvalitní tisk textu a čárové grafiky.

Mezi nevýhody lze naopak zařadit přibalení pouze startovacího toneru na 1000 stran, vyšší hlučnost a chybějící možnost úpravy sytosti tisku v ovladačích. V neprospěch tiskárny hovoří i vyšší cena. Přidanou hodnotou, která cenu do určité míry ospravedlňuje, je přítomnost ethernetového rozhraní, takže lze tiskárnu snadno zapojit jako síťovou (tomu také odpovídá solidní kapacita vstupního zásobníku a operační paměti), podpora jazyků PostScript a PCL6 (nejde tedy o obyčejnou GDI tiskárnu) a přibalený USB kabel, který u většiny low-endových tiskáren nenajdete. Vlastnosti, které dal výrobce tomuto modelu do vínku, předurčují tiskárnu pro použití ve víceuživatelském prostředí menších pracovních skupin, kam skvěle zapadne díky své rychlosti, síťovému připojení a bezproblémové obsluze.

nízké tiskové náklady
vyšší hlučnost
rychlý průběžný tisk
startovací toner pouze na 1000 stran
vyrovnaná kvalita tisku
Ikona Odkaz na databázi
kapacita vstupního podavače
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 5350 Kč s DPH

Za zapůjčeni tiskárny Xerox Phaser 3125N děkujeme českému zastoupení společnosti Xerox