Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

XG Viper 2: instantní casemodding?

21.6.2007, Jan Vítek, recenze
XG Viper 2: instantní casemodding?
Dnes tu máme nezvyklou skříň od MGE, jež je díky svému designu určena pro mladší zájemce, kteří si chtějí dopřát něco barevnějšího a tvarově bohatšího. Jenže v povědomí veřejnosti je také zakořeněna představa, že takové skříně bývají často nekvalitní.
Kapitoly článku:
Nejprve se podíváme na balení, na něž si již několik recenzentů stěžovalo, že obsahuje rozporuplné informace, ale to se týkalo především dodávaného zdroje, zatímco k nám přišla jen samotná skříň. Tuhá krabice je černá s červenými prvky a plastovým madlem a uvnitř se skrývá skříň zabalená v igelitovém vaku a chráněná pěnovými rohovými výplněmi. Jde o hliníkovou skříň s plastovým čelem a výrobce i internetoví prodejci u ní uvádějí hmotnost 8 kg. To je však značně zavádějící, protože to je hmotnost i s 400W zdrojem. Přepravní služba však celý balík označila jako 7,2 kg a vzhledem k hmotnosti samotného obalu a krabičky s dodávaným příslušenstvím bych odhadoval, že samotná skříň bude mít maximálně 5,5 kg.


Co se týče použitých materiálů, pak výrobce uvádí 1mm aluminiovou slitinu (což nechápu, jak se slučuje s dalšími nápisy, jako 100% aluminium with EMI & EMC approval) s lesklou povrchovou úpravou. Dále nám slibuje „elegantní a robustní design“ a zároveň „lehký design“. Dle zkušeností však mohu říci, že tyto dvě věci dost dobře dohromady nejdou.


- klikněte pro zvětšení -

Z obalu se ještě dozvíme o plexiskle v bočnici, laserem vyříznutém emblému tamtéž, předním LCD displeji a dvou ventilátorů s červeným LED podsvícením. Skříň rovněž využívá bezšroubkového uchycení komponent, samozřejmě až na přichycení základní desky na tray. Ale už se podívejme na samotnou skříň.

Model
XG Viper 2 Black (CA-V2)
Rozměry
540 x 260 x 420 (H x Š x V)
Hmotnost
cca 5,5 kg
Materiál
hliník, plast
Chlazení
1x zadní 120mm s redukcí na 80mm
1x přední 80mm
Sloty
7
Šachty
4x 5,25"
2x 3,5" externí
4x 3,5" interní
Ostatní
přední informační LCD

Design tohoto modelu je tvořen především předním panelem a bočnicemi. Začneme s předním panelem, jenž se stylizuje do vzhledu zmije, kteréžto milé zvířátko má skříň ve znaku a (překvapivě) také v názvu. Tato verze využívá osvědčené kombinace lesklé černé a jasně červené barvy. Na předním panelu to jsou dva červené sbíhající se pruhy na předních dvířkách, orámování displeje a dva kusy červeného postranního plastu. Nahoře najdeme značku XG a pod ní poněkud neuměle vypadající zmiji chráněnou přilnavou fólií.



V dolní části si také kolem pozice displeje všimneme jemně perforovaného plechu, přes nějž bude nasávat vzduch přední ventilátor. Jenomže nečekejme, že ten se postará o odfiltrování prachu, protože vzduchu bude dovnitř proudit také přes podlouhlý otvor vespod předního panelu. A aby předních designových prvků nebylo málo, tak jsou zde ještě podlouhlé průsvitné “oči“ s LED podsvícením.



Dvířka se otevírají směrem doleva a na místě drží díky magnetu a částečně také tuhostí pantů. Ihned po jejich otevření (maximálně do úhlu 90°) seznáme, že přední plast má do robustnosti velmi, velmi daleko. Je totiž tlustý pouze 2 mm, velmi snadno se ohýbá a za jeho celkovou pevnost bych moc nedal. Zde je tedy jasné, co se také podepisuje na výsledné malé hmotnosti.



Na pozici spodní externí 3,5“ pozice je nepříjemně hluboko v panelu (~2,5 cm) zapuštěn panel s klasickou sortou I/O portů – FireWire, sluchátka, mikrofon a dvojice USB 2.0. Po pravé straně ještě můžeme vidět černá tlačítka power a reset. Ta by možná mohla být nějak barevně odlišena, protože takto v panelu téměř zanikají.


- klikněte pro zvětšení -

Bočnice jsou neméně bohaté. Začneme jako obvykle levou, kde přední panel svými prvky postupně přechází do ní. Zde již můžeme v plné parádě vidět postranní červené logo VIPER. Jde o velmi čistě a pěkně vyříznutý nápis a do něj byl vsazen kus profilovaného červeného průhledného plastu. Plast je pak z druhé strany bočnice přidržován kovovými packami. Dominantu bočnice však tvoří tvarované plexisklo s kouřovým zabarvením, které pak na levé straně bočnice ustupuje oněm „chrómovým“ průduchům. Samozřejmě ale nejde o nic jiného, než o kousky plastu s lesklou povrchovou úpravou. Nakonec si na bočnici můžeme ještě všimnout malého plastového očka, za něž se bude bočnice vytahovat.


- klikněte pro zvětšení -

Pravá bočnice je pak viditelně téměř identická, pouze na ní pochopitelně nenajdeme žádné plexi a také lesklé plastové prvky již nejsou perforovány, aby jimi mohl proudit vzduch. Vidíme ze ale stejné plastové očko, takže je jasné, že bočnice půjde snadno otevřít.



Nakonec se na úvod podíváme ještě na zadní panel skříně, kde nás čeká menší zklamání. Jde samozřejmě o pouze 80mm pozici pro vyfukující ventilátor, což je pro skříň, která se tváří jako moderní herní produkt, poněkud podivné. Někdo může namítnout, že jsou tam i montážní otvory pro 92mm ventilátory, ale ten jednak není přítomen a potom je zde zadní výfuk vzduchu vyřešen jinak, ale o tom až dále. Pokud se pozorněji podíváte na vyražený rošt, tak shledáte, že jeden z dílků vyražen nebyl a to je jen předzvěst dalších nepříjemností spojených s kvalitou návrhu a výroby.



To můžeme ihned vidět a především ucítit na přepážce mezi otvorem pro zdroj a otvorem pro I/O štítek základní desky. Přepážka je skutečně velmi tenká a způsobuje, že zadní panel má k pevnosti daleko a snadno se deformuje. Pokud tedy výrobce chtěl použít pouze 1mm hliníkový plech, tak měl mít rovněž na mysli, že ten je velmi snadno ohebný a zpracování skříně tomu uzpůsobit.