Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

XG Viper 2: instantní casemodding?

21.6.2007, Jan Vítek, recenze
XG Viper 2: instantní casemodding?
Dnes tu máme nezvyklou skříň od MGE, jež je díky svému designu určena pro mladší zájemce, kteří si chtějí dopřát něco barevnějšího a tvarově bohatšího. Jenže v povědomí veřejnosti je také zakořeněna představa, že takové skříně bývají často nekvalitní.

Instalace


Do útrob skříně jsem instaloval naši obvyklou sestavu, která se skládá z následujících komponent:
  • Základní deska: DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D
  • Procesor: Athlon 64 FX55@2.6GHz
  • Chladič a ventilátor: Thermalright XP90C + Papst 3412 N/2GLE (92mm, 1600RPM)
  • Operační paměť: V-Data 256MB DDR400
  • Grafická karta: Club3D GF6600
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Cooler Master RS-450-ACLY – 450W

Co se týče napájecího zdroje, pak ten se dovnitř vešel bez problémů, ale jeden z uchycovacích šroubků (alespoň v případě našeho zdroje) nemá pro sebe v zadním panelu připraven montážní otvor, ale dá se zachytit za okraj výřezu, takže to takový problém není. Při montáži základní desky s plnými ATX rozměry je nutné, abyste před jejím vložením do vnitřku skříně do příslušných otvorů zasunuli plastové distanční sloupky. Opačně to nejde vzhledem k orientaci drážek pro tyto sloupky. Deska se tedy vloží dovnitř a nasune třemi pravými otvory na příslušné sloupky a dále zajistí šroubky. Přichází řada na ostatní komponenty, u nichž se výrobce chlubí bezšroubkovou instalací. Ta se má u přídavných karet zajistit pomocí jednotlivých plastových zámků, ovšem poté, co jsem do slotu zasunul grafickou kartu, jsem zjistil, že takový zámek nemá šanci kartu udržet tak, aby pevně seděla na místě. Naštěstí je možné tyto zámky ignorovat a použít normální šroubky, ale jejich dostatečný počet bohužel v balení nenajdete.


- klikněte pro zvětšení -

Instalace pokračuje pevnými disky a popřípadě také mechanikami. Zde se využijí celoplastové zámky, jež jsou pro svůj účel jasně rozděleny (DVD, HDD, FDD). Zařízení jednoduše zasunete do šachty, slícujete otvory, zasunete zámek a otočením jej zajistíte. Bohužel zde platí vesměs to samé, co v předchozím případě. Zámky sice jsou schopny zajistit takový pevný disk na místě, ale ten se stejně vrklá, což také není pro přenášení skříně zrovna nejlepší. Naprosto logicky ale také můžete i zde využít klasické šroubky.



Byla by škoda se také nepodívat na osvětlení, kterým se tento model tolik chlubí.Jak je vidět, nějakou kontrolní LED signalizující stav počítače zde opravdu nepotřebujeme. Jak přední, tak zadní ventilátor zde svítí jasně červeným světlem a skrze průsvitné části se jejich světlo dále rozvádí.Oči však svítí velice jasnými modrými LED a to nám v tomto případě krásně korespondovalo s modře podsvíceným ventilátorem ve zdroji Cooler Master.



Nyní se podíváme na samotný displej. Ten podporuje sledování až třech ventilátorů a jedné teploty, jež byla dle popisku předurčena výhradně pro procesor. Poslední vlastností jsou hodiny, abyste snad v plné pařbě nezapomněli na čas. U teploty procesoru je možné si nastavit prahovou hodnotu, po jejímž překročení (teplotu snímá čidlo vyvedené z PCB displeje) spustí alarm. Ale tím výčet možností končí. Můžete si tedy pomocí třech tlačítek pod displejem nastavit čas a maximální teplotu pro CPU, ale tím to končí. Pak již můžete jen tupě sledovat, jaké otáčky mají ventilátory, což je záležitost, již je radno zjistit spíše ze specifikací ventilátoru a dále se již o ni nemusíme zajímat, když ani nemáme možnost regulace.

Jedinou opravdu využitelnou funkci tohoto displeje vidím ve sledování teploty CPU, nebo v podstatě jakéhokoliv zařízení, na něž čidlo umístíme. Celkově ale nejde o nic, co by se nedalo nahradit hromadou dostupných SW aplikací, jejichž jediná nevýhoda v moři výhod je taková, že neukazují hodnoty v průběhu hraní her či jiných aktivit, v nichž se využívá celý monitor. Jednoduše jsem od tohoto displeje čekal alespoň regulaci otáček připojitelných ventilátorů.


Teplotní testy


Možných konfigurací chlazení zde není mnoho, a tak ani výsledků nebude přehršle. V podstatě jsem mohl akorát vyzkoušet, jak se projeví zapnutý a vypnutý přední ventilátor, což nám dává dvě tabulky. V první se podíváme, jak dokázaly aplikace 3DMark03 (Mother Nature), Prime 95 a h2benchw počítači naložit a jak se Viper 2 s chlazením při okolní teplotě 23,5°C poprala.

120mm + 80mm
CPU
35°C
51°C
Chipset
38°C
50°C
GPU
58°C
84°C
HDD
N/A
29°C

Teploty v tomto případě nebyly zrovna nejnižší, ale co také můžeme čekat od 1140 RPM ventilátoru o hraně 120mm připojeném přes redukci na 80mm rošt. Na druhou stranu byl při takových nastavení ventilátorů počítač příjemně tichý. Uvidíme ale, jak s teplotami zamává vypnutý přední ventilátor.

120mm
CPU
35°C
52°C
Chipset
39°C
51°C
GPU
59°C
86°C
HDD
N/A
34°C

Přední ventilátor vypnutý se samozřejmě nelíbil především pevnému disku, ale také ostatní komponenty zaznamenaly ještě cca 1-2°C zvýšení teplot, což je pochopitelné. V důsledku se ale projevil fakt, že chlazení mohlo být zpracované lépe.