Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

XG Viper 2: instantní casemodding?

21.6.2007, Jan Vítek, recenze
XG Viper 2: instantní casemodding?
Dnes tu máme nezvyklou skříň od MGE, jež je díky svému designu určena pro mladší zájemce, kteří si chtějí dopřát něco barevnějšího a tvarově bohatšího. Jenže v povědomí veřejnosti je také zakořeněna představa, že takové skříně bývají často nekvalitní.

Závěrečné hodnocení


MGE XG Viper 2 je skříň, kterou si zájemci vyhlédnou především pro její vzhled, podsvícení, displej a boční okno. Výrobce se jednoduše snaží využít fenoménu casemoddingu, avšak má tato skříň také co nabídnout kromě toho? Dle mého názoru je toho velmi málo. Začneme se zpracováním, kde se společnost chlubí velmi lehkou a pevnou hliníkovou konstrukcí. Ta skutečně lehká je, ale k pevnosti má rozhodně daleko. K tomu přispívá jednoznačně provedení skříně, kde jsou leckde ponechána místa, v nichž se plech značně prohýbá. Navíc ani plast předního panelu není zrovna pevný a na závěr jsem si ještě všiml, jak je velice snadné ohnout průhledné plexisklo směrem do skříně, protože to drží pouze v některých místech, stejně jako nápis VIPER.



Chlazení skříně je v tomto případě spíše nevyřešeno než vyřešeno. Hlavně zadní ventilátor by mohl být klidně připojen na stejně velký rošt, pokud by mu výrobce dal prostor, protože skříň je na to široká dost. A přední ventilátor, i když má před sebou rošt pro 120mm verzi, tak je pouze 80mm a ještě k tomu udušen roštem vepředu, který je poměrně zbytečný.



A nakonec jsou tu záležitosti jako rychloupínací mechanismy mechanik, disků a rozšiřujících karet. Ty svou práci příliš dobře neodvádí, protože komponenty na místě nedrží pevně. Naštěstí je tu možnost využít klasické šroubky, ale těch v balení nenajdeme dostatek. Součástí designu skříně je i LCD panel, jenž by měl být také užitečný. Bohužel je schopen pouze sledovat otáčky třech ventilátorů a teplotu jedné komponenty (nehledě na alarm a čas) a to se mi zdá poněkud málo na to, aby mělo toto zařízení nějaký opravdový smysl.



Celkově mám tedy silný pocit, že v tomto případě si platíte hlavně za netradiční design a v podstatě nepotřebné doplňky, ale na původní určení počítačové skříně se zde trošku zapomíná a to tak ustupuje do pozadí.


Netradiční design s LED podsvícením
Nepevné a nepřesvědčivě zpracování
Tichý provoz
Systém chlazení
Ikona Odkaz na databázi
LCD bez potenciálu
Cena v době testování: 3 400 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu XG Viper 2 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení skříně MGE XG Viper 2 děkujeme firmě Czech Computer




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

MGE XG Viper 2 is the kind of computer case that is bought because of its appearance, backlight, front LCD and side acrylic window. The manufacturer is simply trying to use the phenomena of casemodding, bud does this case have anything else to offer? In my opinion yes, but very little. Let’s begin with the materials and overall quality, where MGE shows off very light and solid construction. Indeed, it is very light, but not even close to solid. This is not only simply because the case is made of light and soft alumininum, but also because of its overall design. There are some places, where the material is extremely weak and that can cause instability of the case as a whole. Moreover, also the plastic front panel is very weak and at the end I have also noticed, how easy is to bend the acrylic window inside the case, because it is attached to the side panel only in a few spots (as well as the VIPER sign).

The cooling system in this case remains rather unsolved than solved. Especially the back fan could be attached directly on the case, only if the manufacturer had provided the necessary space – the case is wide enough to do it. And the front 80mm fan sits on needless and restrictive 120mm fan grill, which I find also nonrational.

And finally, there are some issues concerning the screwless mechanisms used to secure drives, HDDs and PC cards. These mechanisms are not able to secure the computer components firmly. Fortunately, users may still use good old screws to tighten their components, but these screws are not part of Viper’s accessories. I also hoped that the LCD panel would prove to be useful, but it is able only to monitor 3 fans‘ RPMs and 1 temperature (not considering the alarm and clock) and that is simply not enough to make it worthwhile. Generally speaking, I have a strong feeling that in this case you pay for untraditional design and (in essence) needless components, but the fundamental purpose of computer case is driven to the background.



Vývoj ceny testovaného produktu: