Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Xigmatek AIO-S80DP: miniaturní vodník

23.4.2008, Jan Vítek, recenze
Xigmatek AIO-S80DP: miniaturní vodník
Dnešní recenze bude o vysoce integrovaném vodním chlazení od Xigmateku s označením AIO-S80DP. Jde o chladič, který nezabírá více místa než dnešní běžné procesorové chladiče využívající pouze proud vzduchu. O to bude zajímavější se přesvědčit o jeho výkonu.
Kapitoly článku:
  1. Xigmatek AIO-S80DP: miniaturní vodník
  2. Teplotní testy a závěr

Teplotní testy


Všechny testy proběhly se sestavou rozloženou na stole, aby všechny porovnávané chladiče měly stejné podmínky a nebyly zvýhodněny či znevýhodněny danou skříní. Sestava byla následující:
  • Základní deska: Gigabyte X48-DQ6 (Intel X48)
  • Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 (2,4 GHz, 1066 MHz FSB, 8 MB L2 cache, 65nm výrobní proces a 105 W TDP)
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Corsair Dominator 1 GB (PC2-6400 CAS4)
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Cooler Master RS-450-ACLY – 450W


Testy probíhaly bez výjimky při okolní teplotě 22 °C, procesor byl zatěžován pomocí Prime95 a teploty jader byly sledovány aplikací Core Temp. Při zátěži to bylo do té chvíle, než přestaly růst, což trvalo obyčejně deset až patnáct minut, protože vodní chladiče mají obyčejně velkou "setrvačnost".

Otáčky
IDLE
LOAD
3000 RPM
35 °C
56 °C
2400 RPM
38 °C
62 °C
1800 RPM
40 °C
66 °C
1200 RPM
44 °C
74 °C

Pokud výsledky srovnáme s nedávnými testy vzduchových chladičů, pak nadšeni rozhodně nebudeme. Na nejnižší otáčky 1200 RPM chladiče Xigmatek AIO-S80DP měl procesor v zátěži celých 74 °C, což neměl ani nejslabší model ze zmíněného testu - OCZ Vendetta, který zchladil procesor na 58 °C. Výrazné zlepšení bohužel nepřinesou ani podstatně zvýšené otáčky. Nejlepších teplot se dosáhlo při 3000 RPM, ale i zde byla OCZ Vendetta podstatně lepší i na 2200 RPM.



Zjištěné teploty mi samozřejmě připadaly velmi podivné, a tak jsem přemýšlel, čím by to mohlo být. Nejdříve jsem vyloučil špatnou funkci pumpy. Ta se dle SpeedFanu točila na 2500 RPM, což je sice méně než 3000 RPM, které má ve specifikacích, ale zde se patrně uplatnil odpor média. Ventilátor se samozřejmě také točil, takže přišlo na řadu potenciálně špatné nasazení chladiče. Avšak po sundání jsem viděl dokonale obtisklé jádro s adekvátně rozprostřenou pastou a po opětovném očištění, nanesení pasty a nainstalování chladiče jsem se zlepšení nedočkal. Poté již zbývala jediná možnost - zkusit desku zvednout ze stolu a postavit ji s chladičem tak, jako by byla ve skříni typu tower. Ani zde jsem však nezaznamenal rozdíly, co by stály za řeč, a tak musím zjištěné teploty považovat za finální. Pokud mohu posoudit, tak problém byl nejspíše s finálním předáním tepla do okolního vzduchu. Při nižších otáčkách ventilátoru totiž byly radiátory pěkně horké a chladič v podstatě celým svým tělem sálal teplo.


Závěr


Chladič Xigmatek AIO-S80DP je pokus o výrobu velmi kompaktního vodního chladiče procesorů, který se kupodivu dnes nevymyká obvyklým rozměrům výkonnějších CPU chladičů a ani jeho hmotnost není až tak extrémní. Zpracováním, alespoň pokud mohu posoudit z vnějšího pohledu, protože rozmontovat tento chladič bez jeho poškození nelze, jde o slušný výrobek. Velmi snadná je montáž, kde si stačí na základní desku umístit potřebné rámečky a do nich se již Xigmatek velmi snadno přišroubuje. Co se týče hlučnosti, pak čerpadlo vrčí jen velmi slabě a v podstatě nemá šanci přehlušit ventilátor, jenž se musí otáčet alespoň na 1800 RPM, aby alespoň uspokojivě svou práci zvládl.



Zde se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu - výkonu. V tomto ohledu bohužel nebudu na AIO-S80DP pět chválu, spíše naopak. Za cenu téměř 1800 Kč s DPH jde o opravdu velmi slabý výkon a podle toho, co jsem naměřil, by tento chladič dokázal hravě zahanbit i 3 - 4x levnější model. A za stejnou částku si koupíte to nejlepší, co v oblasti vzduchového chlazení existuje.


Malé rozměry na vodní chlazení
Velmi špatný výkon
Snadná instalace
Hlučnost při vyšších otáčkách
Orientační prodejní cena: 1782 Kč s DPH

Za zapůjčení chladiče Xigmatek AIO-S80DP děkujeme společnosti TNTrade s.r.o.




---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

Xigmatek AIO-S80DP is an attempt to build a very compact watercooler for modern processors. The cooler is surprisingly not so different from today's powerful CPU coolers in terms of dimensions and also its weight is not extreme. Its overall look and machining looks good, but I can only judge the outer shell, because this cooler cannot be dismantled without damaging it. The installation procedure is easy and straightforward. The user places special mounting frames on his or her motherboard and then it is piece of cake to mount the cooler into the frame. Considering its noise, the water pump only slightly growls and it has no chance to drown out the noise of the 80mm fan which has to rotate at about 1800 RPM in order be at least a bit effective.

And here we are - the question of performance. At this point, I cannot say anything positive about AIO-S80DP, quite the contrary. For almost 1800 CZK inc. tax it offers really weak performance and according to my multiple measurings, it could be easily outperformed by 3 - 4x cheaper model. Moreover, for the same price one can buy the best CPU air coolers.