Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Y-Cam Black S: noční hlídač

10.1.2012, Jan Vítek, recenze
Y-Cam Black S: noční hlídač
IP kamery jsou dnes již dostupným příslušenstvím do domácností, kde mohou sloužit pro prostý dohled nad jejich stavem, nebo i pro bezpečnostní účely. Nyní si můžete zakoupit i model Y-Cam Black S pracující dobře i v noci, na nějž se podíváme.
Nejdříve se ale zmíníme o spotřebě, která byla měřena pomocí Voltcraft Energy Check 3000, jenž byl zapojen mezi zásuvkou a adaptérem kamery. Ta pak v aktivním stavu, kdy streamovala obraz přes Wi-Fi, potřebovala pro svůj běh 3,8 - 4 W, což v podstatě odpovídá tomu, co udává výrobce.

Nyní si provedeme několik testů obrazové kvality při různých podmínkách a také se podíváme, jak si stojí zoom. Prvně to budou testovací obrazce, jež nám aspoň rámcově prozradí schopnosti této kamery. Sem se už hodí také upozornění, které nám výrobce ukáže přímo na obalu hned po odstranění papírového přebalu. Stojí tam, že tato kamera je optimalizována pro provoz v noci, což má za následek, že barvy budou poněkud odlišné od jiných IP kamer určených pro dohled za světla.

Zde je ale otázkou, zda v Y-Cam tímto mysleli i kvalitu obrazu za světla, nebo tím míní pouze to, že z obrazu se při přepnutí do nočního režimu vytratí barvy, což je při použití infračerveného přísvitu pochopitelné a očekávané. Na vážkách jsem trochu byl kvůli tomu, že barvy snímaného obrazu nebyly za světla nijak valné, což ukáže hned první sada testů.


Testovací obrazce


Naše obvyklé testovací obrazce vytištěné na papíry formátu A5 ukáží schopnosti kamery rozeznávat barvy a jejich přechody, ostrost obrazu na krátkou vzdálenost a také jeho případnou soudkovitost.

Kamera byla nastavena na nejvyšší kvalitu přenosu na MPEG-4 a obrázky byly típány v nejvyšším rozlišení, tedy 640 x 480. Více tato IP kamera bohužel kvůli svému čipu CMOS s 310 000 obrazovými body nezvládne.














Úvodní testy tedy nedopadly moc dobře. Soudkovitost obrazu a neschopnost zaostřit na blízko nemůžeme IP kameře pochopitelně příliš vyčítat, i když jsou tu modely, které to zvládly nesrovnatelně lépe, jako je např. nedávno testovaná Compro VideoMate IP70W. Skutečně se zde ukazuje, že kamera má problémy s věrným snímáním barev, které jsou v jejím podání vybledlé, zastřené a silně posunuté do červeného spektra.


Denní světlo


Nyní si ukážeme 4 výstupy z exteriéru i interiéru, které již ukazují schopnost kamery zaostřit na dálku i střední vzdálenost a především si ověříme, zda podání barev je opravdu tak chabé.




- klikněte pro zvětšení -


Už první fotografie ukazuje, že barvy skutečně nejsou nic moc. Celý obraz je vybledlý tak, že vypadá jak první pokusy o barevnou fotografii a je velmi posunutý do červeného spektra, přesně jak naznačovaly úvodní testy. Na druhou stranu můžeme být rádi, že obraz je dostatečně ostrý, a že se na něm tedy dají rozeznat detaily.




- klikněte pro zvětšení -


Rozlišení však není dostatečné na to, abychom mohli pomocí této IP kamery přečíst nějaký text, i když některé jiné IP kamery by to zvládly.




- klikněte pro zvětšení -


Co se týče posledních dvou výstupů, zde již můžeme zopakovat to, co bylo zjištěno v předchozích případech. Akorát že zde měla kamera tendenci zase zesilovat zelené spektrum, takže její problémy s vyvážením bílé jsou naprosto zřejmé.




- klikněte pro zvětšení -


Nakonec nesmí chybět ani videoukázka (cca 2,5 MB, .asf).


Vysoká a nízká kvalita


Nyní se krátce zaměříme na kvalitu obrazu - první obrázek ukazuje nejlepší možnou s bitrate 2048 kbps, pak tu je 256 kbps a nakonec 128 kbps. Ve všech případech jde ale o rozlišení 640 x 480 a framerate 30 FPS, aby se jasně ukázaly rozdíly. Při snížení FPS na 10 bude obraz při bitrate 128 kbps pochopitelně daleko lepší a ostřejší, ovšem pohyby budou velmi trhané a obraz se při nich stejně rozkostičkuje.




2048 kbps




256 kbps




128 kbps


Umělé osvětlení


Práce v noci by měla být předností IP kamery Black S především díky jejím 30 IR diodám. My si vyzkoušíme, jak v noci dokáže tato kamera zabrat interiér včetně detailů.




- klikněte pro zvětšení -




- klikněte pro zvětšení -




- klikněte pro zvětšení -


Kamera evidentně nemá problém s tím, že by její LED osvětlovaly prostor nedostatečně, spíše naopak - pokud budou na něco svítit cca ze 2 metrů, bude onen objekt spíše přesvícený. Black S tak bezesporu dokáže pohodlně pracovat za tmy i ve velké místnosti a osvítit 8 a více metrů vzdálené objekty, přičemž díky kruhovému osazení diod je osvícení rovnoměrné. Samotný výrobce udává dosvit 12 až 16 metrů.

Pak nezapomeneme ani zde na videoukázku (cca 0,7 MB, .asf).