Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Základní deska Biostar M6VLB s integrovanou grafikou Trident

21.6.2001, Štěpán Mrázek, recenze
Základní deska Biostar M6VLB s integrovanou grafikou Trident
Tato deska je postavena na čipové sadě VIA Apollo PLE, která integruje grafický čip Trident Blade3D AGP 2X do north bridge VIA VT8601. Je určena pro procesory Intel Pentium III a Intel Celeron v provedení Socket 370 a podporuje všechny tři frekvence systémové sběrnice používané těmito procesory, tedy 66/100/133 MHz.
Testy spolupráce s pevným diskem

HD Tach 2.61
Pro testy Random Access Time a CPU Utilization platí, že nižší hodnota značí lepší výsledek. U ostatních testů pak vyšší číslo znamená opět vyšší výkon.


Obr. 6 – Výsledek testu pevného disku programem HD Tach 2.61 s běžným nastavením


Obr. 7 - Výsledek testu pevného disku programem HD Tach 2.61 s „Advanced size“ nastavením

Win Bench 99
Při tomto testu opět vyšší hodnota znamená lepší výsledek. Výsledné číslo značí počet přenesených bytů za sekundu násobený tisícem.

Použitý test
Bussines Disk WinMark
High-End Disk WinMark
Výsledek testu
2520
8100
Tab. 3 – Výsledek testu programem Win Bench 99

Pozn. výsledky tohoto testovacího programu rozhodně neodpovídají výkonu pevného disku. Jejich extrémně nízká hodnota mě donutila reinstalovat operační systém a znovu provést testy. Jejich číselné výsledky se však nezměnily a tak mohu pouze poznamenat, že test značně „ulítl“.

Zhodnocení
Výsledky grafických testů jsou z pohledu 3D akcelerace zcela nepodstatné. Tato základní deska není určena na hraní her, ale spíše pro kancelářské či graficky nenáročné domácí využití. Pro tyto účely je její grafický výkon zcela adekvátní a lze ji doporučit do cenově atraktivních sestav založených na procesoru Intel Celeron. Před její volbou je však nutné si dobře rozmyslet, zda Vaše nároky na grafický výkon v budoucnosti nevzrostou. V takovém případě by totiž nezbývalo než koupit místo výkonnější grafické karty i novou základní desku (absence slotu AGP). Co mi ovšem v dnešní době připadá, jako zcela nedostatečné, je propustnost paměťové sběrnice. Takto nízkých výkonů nedosahuje ani můj počítač s čipovou sadou VIA MVP3 a procesorem AMD K6-2 400 MHz.

Velice kladně zde také musím ohodnotit přítomnost ISA slotu. Nalézt desku formátu mikro ATX se slotem ISA je v dnešní době opravdu velký problém. Naopak zde, jako u každé základní desky této značky, musím upozornit na zcela nedostatečný manuál. Jak je tradicí u značky Biostar dostanete jako součást balení dvě potištěné strany formátu A4 a kompletní manuál se nachází pouze na instalačním CD.


Cena: 2342 Kč (prodejní bez DPH)
Záruka 3 roky

Na tomto místě mi dovolte poděkovat následujícím firmám za zapůjčení komponent (viz testovaná konfigurace):
LEVI International a.s. (paměti Kingmax a CPU),
Asbis (pevné disky Quantum) a
TN Trade s.r.o. (chladiče Titan).

K testování zapůjčil: Abacus