Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zatelefonujte si ze svého Visora

17.12.2001, Jakub Marek, recenze
Zatelefonujte si ze svého Visora
Jak jsme slíbili, přinášíme vám recenzi GSM modulu VisorPhone pro PalmOS počítače Handspring Visor.
Kapitoly článku:
  1. Zatelefonujte si ze svého Visora
  2. VisorPhone po zadání PIN kódu
Zařízení, kombinujících v sobě PDA a telefon GSM, v poslední době přibývá jako hub po dešti. Není se čemu divit, vždyť proč nosit po kapsách dva naprosto oddělené přístroje, když mohou být spojeny do jednoho a lépe tak navzájem využívat své možnosti. Za všechno se ale platí a tomto případě (kromě ceny) jsou výhody vykoupeny vyšší hmotností a většími rozměry "hybridu". Ne vždy ale telefon potřebujeme - kdyby tak šel někdy odpojit…

Pokud si chcete občas zatelefonovat či napsat SMSku a nemusíte být neustále "na příjmu", a hlavně pokud máte některý z handheldů Visor s rozšiřujícím slotem SpringBoard, je VisorPhone právě pro vás. Když zatoužíte po jeho službách, jednoduše jej zasunete do slotu a během chvilky budete moci telefonovat, posílat krátké textové zprávy, číst poštu či brouzdat po internetu. A až budete hotovi, zase jej vyjmete, takže vám nebude na vašem PDA zbytečně překážet. Takže - pojďme se na něj podívat.



Obr. 1 - v této veliké krabici se ukrývá VisorPhone

V poměrně veliké krabici najdete kromě modulu VisorPhone také Li-Ion baterii, cestovní nabíječku, handsfree, návod k použití (anglický a slušně obsáhlý) a CD s programy (poštovní klient One Touch Mail, BugMe! Messenger a webový browser Blazer). Nakonec také dva letáčky, jeden nabádající k registraci produktu u Handspringu a druhý upozorňující uživatele Visoru Edge, že jejich kolébka nabíjí jak Visor, tak i telefon.



Obr. 2 - VisorPhone a jeho příslušenství

Pro testování jsem měl k disposici právě Visor Edge, který nemá standardní SpringBoard slot, nýbrž přídavný adaptér, který se nasunuje na jeho zadní stranu. Po připojení modulu VisorPhone tak vznikne poměrně objemné zařízení, příliš veliké na nošení v kapse. U ostatních Visorů se Phone nasune přímo do těla zařízení, takže vzadu vystupuje pouze baterie - ale i ta vystupuje hodně. Navíc VisorPhone elegancí dvakrát neoplývá a vzhledem k hladkému povrchu také trochu klouže (s kdovíjakou stabilitou na stole tedy nepočítejte). Tedy, jak jsem již zmínil, uživatel jej nejspíš nebude mít k Visoru připojen neustále, nýbrž jen bude-li jej právě potřebovat.


Obr. 3 - takhle vypadá Visor Edge s připojeným modulem VisorPhone. Elegance sama :o)

Pozn. Nutno ovšem podotknouti, že u ostatních Visorů je situace o něco lepší.

Co VisorPhone ztrácí na kráse, to dohání jednoduchostí použití - stačí vložit SIM kartu, přes ni "zacvaknout" Li-Ion baterii a modul zasunout do slotu SpringBoard. Visor se automaticky zapne a spustí aplikaci Phone, která je uložena v paměti ROM modulu.



Obr. 4 - pohled na SIM kartu a Li-Ion baterii

Telefon se zapne podržením zapínacího tlačítka vedle antény. Po zapnutí se na displeji Visoru objeví veliká číselnice, přičemž jste vyzvání k zadání PIN kódu (máte-li jím kartu chráněnu).

Technické specifikace
  • Frekvence GSM sítě 900 a 1900 MHz
  • SMS zprávy
  • Podpora rozdělování dlouhých SMS zpráv
  • Integrovaný modem pro bezdrátový přístup k internetu
  • Li-Ion baterie s kapacitou 680 mAh
  • Rozměry 60 x 50 x 13 mm
  • Hmotnost 83 gramů

Na další stránce již naleznete podrobný popis VisorPhonu s práce s ním.