Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zatelefonujte si ze svého Visora

17.12.2001, Jakub Marek, recenze
Zatelefonujte si ze svého Visora
Jak jsme slíbili, přinášíme vám recenzi GSM modulu VisorPhone pro PalmOS počítače Handspring Visor.
Kapitoly článku:
  1. Zatelefonujte si ze svého Visora
  2. VisorPhone po zadání PIN kódu
Po úspěšném odblokování se objeví veliká tlačítka telefonního seznamu SpeedDial a pokud je to poprvé, co jste SIM kartu do telefonu vložili, jste dotázáni, zda se mají telefonní čísla ze SIM uložit do Visoru. Jestliže odpovíte kladně, buďte připraveni na to, že to může nějakou chvíli trvat.

Poté se VisorPhone pokusí nahrát všechny SMS, které jsou uloženy na SIM kartě. Říkám pokusí, protože ačkoliv z mého Paegasu se mu to podařilo napoprvé, u Oskara už tak úspěšný nebyl - po nějaké době mi sdělil, že zpráva nelze odeslat a SMSky nikde. Teprve když jsem SIM kartu vložil zpátky do svého telefonu, zjistil jsem, že mám na kartě uloženu jednu neodeslanou zprávu, se kterou si VisorPhone neuměl poradit. Po jejím odstranění se již všechny zbylé zprávy nahrály bez problému.


Obr. 5 - tlačítka rychlého vytáčení

Na krabici je jako jedna z úžasných vlastností zdůrazněna integrace telefonního seznamu s Adresářem Visoru, takže "nikdy nemusíte vkládat data dvakrát". Protože jsem něco podobného očekával, byl jsem (nemile) překvapen, že tomu tak docela není.


Obr. 6 - SIM Phonebook

Místo jednoho seznamu najednou totiž máte tři - zmíněný SpeedDial, SIM Phonebook a Adresář. Zatímco mezi prvními dvěma lze hromadně převádět záznamy velice jednoduše zaškrtnutím příslušné fajfky (viz obr. č. 5), hromadná cesta ze SIM do Adresáře bohužel neexistuje. Pokud tedy budete chtít mít uvedena čísla z vaší SIM také v Adresáři (neboť aplikace Phone, obsahující seznam SpeedDial, i SIM Phonebook se spouští z ROM modulu a nejsou po jeho vyjmutí k disposici), budete si je muset překopírovat metodou Copy - Paste po jednom.


Obr. 7 - SMS Application 1.0.1

Ke správě uložených textových zpráv slouží aplikace SMS. Je jednoduchá a přehledná. Příchozí zprávy jsou ukládány do složky Inbox, odchozí do složky Sent a zprávy, které čekají na odeslání jsou ve složce Pending. Mohou také být uloženy do složky Saved. Poněkud nelogické je ovšem vyhledávání telefonního čísla při posílání nové zprávy - hledání probíhá v Adresáři, tedy ani ve SpeedDial, ani v SIM Phonebooku. Posledně jmenovaný však obsahuje tlačítko SMS, pomocí něhož lze zprávu poslat na označené číslo. Sympatickou vlastností je rozdělování delších zpráv na několik malých. Ovšem pozor, dojde-li k chybě při odesílání jedné z částí třeba pětidílné zprávy, nezbude než poslat všechny dílčí zprávy znovu, což není při jejich velkém počtu zrovna příjemné.


Obr. 8 - číselník telefonu

Způsobů, jak vytočit číslo, existuje několik. Buď přímo číselníkem programu Phone, nebo pomocí seznamů SpeedDial či SIM Phonebook. Rovněž v adresáři se objevilo tlačítko Vytáčet, které se ovšem v lokalizované verzi částečně překrývá s tlačítkem Nová.

Program Phone obsahuje kromě výše zmíněného také seznam hovorů a nastavení vlastností telefonu. Můžeme si například nastavit typ zvonění, zapnout nebo vypnout vibrování či přesměrovat hovory. Při příchozím hovoru se Visor automaticky zapne a informuje vás o čísle volajícího.


Obr. 9 - příchozí hovor

Kromě tlačítek na displeji můžete k přijmutí hovoru použít hardwarové tlačítko na vrchní straně modulu. Tam také naleznete tlačítko na spouštění SMS aplikace, posuvník na volbu tichého režimu, stavovou led diodu a již výše zmíněné zapínací tlačítko. Na levém boku modulu je zdířka pro handsfree - použijete-li jej, budete moci s Visorem pracovat i při hovoru.


Obr. 10 - Pohled na samotný VisorPhone

Závěr

Přídavný modul VisorPhone si nejspíš koupí ti majitelé Visorů, kteří rádi posílají SMSky (jejichž psaní je díky Visoru mimořádně jednoduché) a jen občas volají nebo přijímají hovory, anebo ti, kteří chtějí využívat služeb mobilního internetu (VisorPhone má integrován modem). Ačkoliv se VisorPhone nevyznačuje příliš převratným designem, plní všechny funkce, které bychom od telefonu čekali; škoda jen, že aplikace na jeho ovládání nejsou trochu víc propracovány. A nakonec jedno upozornění: telefon pracuje na frekvencích 900 a 1900 MHz, takže pokud budete v oblasti pokryté signálem 1800 MHz, můžete s ním tak leda zatloukat hřebíky.

+ Integrace s Visorem
+ Jednoduché ovládání
+ Snadné psaní SMS
+ Vibrační vyzvánění

- Design
- Málo propracované aplikace
- Telefonní seznamy ani SMS nejsou po vyjmutí modulu přístupné
- Cena

Cena: 9 775 Kč bez DPH
Záruka: 12 měsíců
Za zapůjčení springboard modulu VisorPhone k recenzi děkujeme firmě LEVI International