Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zrodila se další hvězda

17.2.2003, Igor Viduna, recenze
Zrodila se další hvězda
Desky Biostar patří spíše do segmentu levnějších desek, a proto od nich nelze čekat nijak bohatou výbavu a nikoho nepřekvapí ani to, že funkčně taktéž nepatří k nejvyspělejším. Přesto nás však testovaný model Biostar M7VIK příjemně překvapil zejména RAIDovým řadičem Serial ATA, kvalitní zvukovou kartou či podporou FireWire.
Kapitoly článku:
Pohled na zadní panel se nikterak neodlišuje od standardu. Mínusem jsou v současnosti jistě pouze dva porty USB 2.0. Za to, ale nebudete ochuzeni o historický game-port.


 Obr.05 – Zadní panel
Pro detail klikněte myší

Chladič North Bridge je velký, a proto by ani nevadilo, že je pasivní. Mnohem horší však bylo naše zjištění, že výrobce nepoužil žádnou vodivou pastu. To už je jistě nedostatek, který si výtku zasluhuje.


 
Obr.06 – Trošku pasty prosím...
Pro detail klikněte myší

South Bridge VT8235 jsme vám již taktéž přiblížili. Proto zopakujeme jenom, že je to právě on, kdo přináší podporu šesti portů USB 2.0 či ATA133. Ten byl pro změnu výrobcem povinován samolepkou...


Obr.07 – Krásná samolepka, nemyslíte?

Na desce však nalezneme ještě jeden diskový řadič je jím Promise 20376. Tento čip je Serial ATA řadičem, který umí dva Serial ATA disky spojit do RAIDového pole – a to v RAID0 či RAID1. Zároveň vám rozšíří možnosti připojení standardních IDE zařízení, protože poskytuje také jeden port Ultra DMA 133, který je navíc taktéž RAIDový. Takže do RAIDu můžete zapojit i své starší IDE disky (bohužel ale budete ochuzeni o čás výkonu, protože jak je známo, dva IDE disky na jednom kabelu, jsou méně výkonné něž, kdyby každý mohl použít vlastní kanál). Celkem máte tedy k dispozici šest konektorů Ultra DMA 133. Součástí balení jsou i dva Serial ATA kabely.


Obr.08 – Čip je mezi dvěma Serial ATA konktory
(vlevo nahoře je IDE RAID konektor)
Pro deatil klikněte myší


Obr.09 - Serial ATA kablíky
Pro deatil klikněte myší

Firewire už v současnosti není takový hit, ale stále patří k novinkám a rozhodně se stává čím dál tím užitečnějším. O provoz se stará čip VIA VT6306. Konektory budete mít k dispozici celkem tři.


Obr.10 - Čip VIA VT6303 včetně tří konektorů
Pro deatil klikněte myší

Pro integrovanou zvukovou kartu zvolili inženýři od Biostaru čip C-Media 8738-LX (Od verze MX se liší absencí podpory SPDIF out). Tento čip taktéž zvládá 6-kanálový Surround (2 přední, 2 zadní, 1 centrální reproduktor a 1 kanál pro Subwoofer).


Obr.11 - čip C-Media 8738-LX

Nezajímavě není řešeno uchycení karty v AGP slotu. Tento mechanismus je specialitou Biostaru.


Obr.12 - Bezpečné a pohodlné uchycení
grafické kraty dle Biostaru

Závěrem vás zase jistě potěšíme fotkou manuálu, s CD disky a kabely atd.


Obr.13 - Klasické foto

Co se týče ladících funkcí desky, tak zde je asi nejhorší nemožnost zvýšit FSB nad 166MHz (333MHz DDR). To naznačuje, že nepůjde o žádný „overclockerský“ skvost. Můžete zde nastavovat frekvenci FSB v rozmezí 100-166MHz po 1MHz,  napětí procesoru v rozmezí  0,1V až + 0,075V (min. 0,025V), napětí pamětí v rozmezí 2,5V – 2,8V (min. 0,1V) a napětí sběrnice AGP v rozmezí 1,5 -1,8V (min. 0,1V). Samozřejmostí je pak možnost podrobného nastavení časování pamětí.



Obr.14 - Pár fotek BIOSu
Pro detail klikněte myší