Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ZYPAD WL 1100: PDA skoro jako ze Star Treku

22.4.2008, Pavel Bureš, recenze
ZYPAD WL 1100: PDA skoro jako ze Star Treku
Tento kapesní počítač je zajímavý hned z několika hledisek. Stojí stejně jako tři dobře vybavené notebooky, nosí se na ruce a je vybavený OS Windows CE .NET 6.0. Kteří uživatelé výhody Zypadu ocení a kdo by se měl naopak poohlédnout po jiném PDA?
Kapitoly článku:
  1. ZYPAD WL 1100: PDA skoro jako ze Star Treku
  2. OS, programy, nastavení
  3. WLAN, závěr

Technické specifikace Zypad WL 1100

KategorieWindows CE
VýrobceEurotech Group
Ikona Odkaz na databázi
OSMicrosoft Windows CE 6.0
Rozměry112 x 59 x 19 mm (š x v x t)
Hmotnost290 g včetně akumulátoru a pásku
OvládáníDotekový displej
Ikona Odkaz na databázi
ProcesorIntel PXA 270 400 MHz
Paměť ROM128 MB
Paměť RAM128 MB
Ikona Odkaz na databázi
DisplejTransreflexivní TFT LCD
Rozlišení320 x 240
Barevnost256 tisíc barev
Úhlopříčka89 mm
Ikona Odkaz na databázi
SlotyMini SD
RozhraníAudio In, Audio Out, Bluetooth, WLAN, GPS, Mini-USB, USB Host
BaterieLi-ion 2 200 mAh
Mikrofonmono
Repromono


Balení


Ve velké kartónové krabici najdete kapesní počítač, síťový zdroj včetně vyjímatelné šňůry, CD s manuály (pro Windows CE 6.0 a Linux) a se synchronizační aplikací Microsoft ActiveSync, USB kabel pro připojení k počítači a USB Host kabel sloužící k zapojení např. paměťových médií a klávesnic. Nesmíme zapomenout na papírový manuál a látkový návlek na ruku.

Krabice je zajímavá nikoli svým vzhledem, ale velikostí. Je totiž opravdu prostorná, takže PDA po vybalení je možno do krabice opět jednoduše vložit, aniž byste museli přemýšlet, jak počítač a jednotlivé doplňky správně natočit, aby se do krabice opět vešly.

Napájení je řešeno stejným způsobem jako u notebooků. V balení tedy nenajdete celistvý kabel, konektor ve zdroji je standardizovaný, takže pokud budete chtít Zypad používat v jiné zemi, stačí koupit za cca 200 Kč odpovídající koncový kabel a vyměnit ho za dodávaný.


Design


Kapesní počítač Zypad WL 1100 je co se vzhledu týče velmi specifické zařízení. Jedná se totiž o přístroj pro práci, se kterým budou moci zaměstnanci pohodlně pracovat a také jej nosit delší dobu na ruce, takže není divu, že se výrobce při návrhu svého již druhého modelu zabíral něčím úplně jiným než posledními trendy v oblasti designu.


pro zvětšení klikněte

PDA na první pohled nezaujme, část kolem displeje a horní plocha s ovládacími tlačítky je šedivá, zadní strana včetně akumulátoru a gumové krytky konektorů je vyvedena v černé barvě. Tělo kapesního počítače je plastové, nejedná se ale o obyčejný plast, který se prohýbá. Zypad jsme podrobili našemu obvyklému zatěžkávacímu testu – mačkali jsme ho s očekáváním, že někde přece něco musí vydávat nechtěné zvuky. Nic. Tělo PDA, dokonce i část okolo akumulátoru, působí jednolitě a co je důležitější, uživatelé nejsou při práci obtěžování nepříjemným vrzáním. Je vidět, že si výrobce dal na zpracování počítače záležet, o čemž svědčí i cena zařízení, která není úplně lidová (cca 60 000 Kč, závisí na prodejci).

Množství tlačítek v horní části se budeme věnovat později, nyní se zaměřme na spodek počítače. Pod gumovou krytkou, která je se zařízením spojena na obou koncích, najdeme audio výstup (jack 2,5 mm), USB Host, slot na paměťové karty standardu Mini SD, USB Client port a otvor pro resetování přístroje.


pro zvětšení klikněte

Gumovou krytku je možno lehce odstranit, otázkou je, zda se jedná o záměr výrobce či konstrukční nedostatek. Pryžová zátka kapesní počítač neochrání před vodou, zamezí však přístupu prachu a jiným nečistotám v pevném skupenství. Pokud si krytku prohlédnete podrobněji, zjistíte, že nejde jen o gumový "pásek", ale že na ní najdete také malé výstupky zapadající do USB portů a zvukového výstupu, čímž se ještě zvýší ochrana Zypadu před nečistotami.


pro zvětšení klikněte

Hned vedle gumové krytky je umístěn akumulátor. Ten, jak jsme zmínili výše, sedí opravdu pevně a nevydává žádné nepříjemné zvuky. Před nechtěným vyjmutím či vypadnutím akumulátoru chrání plastová pojistka. Ve srovnání s bateriemi pro běžné kapesní počítače vypadá zdroj elektrické energie pro Zypad WL 1100 hodně odlišně, vzhledově se jedná o "přerostlou" tužkovou baterii.

Testovaný kapesní počítač se vymyká všem zažitým konvencím o PDA. To, co napadne asi každého, je neobvyklý design, respektive tvarování přístroje. PDA je totiž určeno nikoli pro přenášení v kapsičce u saka či v luxusním koženém pouzdře, ale na ruce majitele. To umožňuje kromě tvaru Zypadu také látkový popruh, který je podobný těm u batohů. Látkový pás je upevněn na docela silných kovových osičkách potažených plastem. Použité uchycení je velmi pevné, osičky je samozřejmě možné vylomit, ale pouze za použití velké síly, takže běžné používání by nemělo počítač nijak poškodit.

Stylus není zasunut v šachtě v přístroji samém, najdete ho v látkovém pouzdře upevněném na popruhu. Abyste tužku neztratili, je stylus s kapesním počítačem spojen pevným provázkem. Ten by mohl být o několik centimetrů delší, neboť při tapání do levé části displeje je šňůrka napnutá, a díky tomu nelze stylus držet kolmo k displeji, což může některým uživatelům vadit.


pro zvětšení klikněte

Dodávaný stylus není nic jiného než výlisek z černého plastu o délce cca 7,7 cm. Uživatelé zvyklí na delší a pevné kovové stylusy nejspíš příliš nadšeni nebudou, pokud by vám dodávaná tužka opravdu nevyhovovalo, je samozřejmě možné si pořídit jiný, tj. delší stylus. Tužky dodávané k běžným kapesním počítačům však nemají očko pro provlečení šňůrky, takže se člověk buď smíří s tím, že stylus může z pouzdérka vypadnout, nebo si stylus ke šňůrce přilepíte vteřinovým lepidlem. Elegantní řešení to není, ale Zypad není PDA pro reprezentaci, takže pár kapek lepidla snad nebude příliš vadit.



Na Zypad upevněný na ruce si člověk musí zvyknout, nám to trvalo cca 2 dny. Vnitřní část kapesního počítače je tvarována tak, aby přibližně odpovídala lidské ruce. Je třeba podtrhnout slovo přibližně, neboť profil PDA není úplně kruhový. Po připnutí na předloktí je třeba najít správný stupeň utažení popruhu. Pokud ho příliš utáhnete, bude Zypad sice sedět jako přibitý, současně vás ale může během chvíle začít bolet ruka. Naopak při nedostatečném utažení popruhu může počítač na předloktí časem sklouznout, takže displej bude směřovat dolů.


pro zvětšení klikněte

Po několika nepříliš úspěšných pokusech upevnit přístroj tak, aby pevně seděl a současně příliš neobtěžoval, jsme se rozhodli použít dodávané "potítko". Jedná se o logem výrobce opatřený kus látky, který je možno si navléct mezi ruku a Zypad. Díky tomu je omezen kontakt tvrdého plastu, ze kterého je vyrobeno tělo kapesního počítače s uživatelovým předloktím. O tom, zda je možné se Zypadem pracovat celou pracovní směnu, se zmíníme v závěru článku.


pro zvětšení klikněte


Ovládání


Kapesní počítač Zypad WL 1100 se ovládá dotekovým displejem a také 11 tlačítky nad displejem. Všechna tlačítka jsou gumová, dostatečně velká a při stisku kladou znatelný odpor.


pro zvětšení klikněte

PDA se zapíná tlačítkem se známým symbolem. Krátký stisk způsobí zapnutí/přepnutí do úsporného režimu, dlouhým stiskem tlačítka spustíte proces vypínání, který lze během 5 vteřin přerušit. Ve srovnání s kapesními počítači s Palm OS a Windows Mobile se Zypad chová jinak, uživatelé by tedy měli myslet na to, že krátký stisk tlačítka přístroj pouze uspí, takže PDA spotřebovává stále velké množství elektrické energie a za několik desítek hodin (cca 30) bude akumulátor vybitý.

K pohybu v menu a např. k posunu ve webovém prohlížeči a dalších aplikacích, které nedokáží zobrazit veškerý obsah na jedné obrazovce, slouží kurzorové šipky. Význam tlačítek s červeným a zeleným symbolem je jasný – nahrazují Enter a Cancel v dialogových oknech a všude tam, kde se má uživatel rozhodnout.



Přímo nad displejem najdete řadu čtyř funkčních kláves. Co stisk F1 – F4 způsobí, závisí na aplikaci, která je právě v popředí. Pokud se díváte na plochu, je aktivní pouze F1, která spustí nápovědu pro Windows CE.

V nastavení přístroje lze funkce jednotlivých kláves změnit, potěšující je, že každému tlačítko je možno přiřadit libovolnou funkci (PageUp, Enter...) a také znak. Většina uživatelů se ale asi spokojí s výchozím nastavením a změní nanejvýš funkce kláves F1 – F4.



Pohodlnost práce s tlačítky je třeba hodnotit v závislosti na umístění PDA. Pokud Zypad leží např. na stole nebo ho držíte v ruce jako běžný kapesní počítač, nejsou gumová tlačítka ani jejich tuhost na závadu. Jakmile však přístroj upnete na paži, ovládání se ztíží, neboť Zypad se na ruce uživatele trochu hýbe, takže je třeba tisknout tlačítka o něco silněji. Pokud bych měl s gumovými tlačítky pracovat několikrát za minutu, pak by mě nejspíš brzo rozbolel palec. Naštěstí probíhá komunikace mezi PDA a uživatelem nejčastěji tapáním na dotekovým displej, který, sic na ruce, je stále pohodlnějším a rychlejším způsobem ovládání než tlačítka v horní části přístroje.

Vedle ovládacích kláves najdete také trojici diod. LED v blízkosti zapínacího tlačítka svítí zeleně při nabíjení. Pokud je Zypad v úsporném režimu, dioda bliká zelenou barvou, po zapnutí PDA dioda nesvítí ani nebliká.

Dvě LED diody umístěné mezi funkčními klávesami indikují zapnuté bezdrátové technologie. Dioda vlevo modrou barvou oznamuje zapnutý Bluetooth, LED vpravo signalizuje oranžovým blikáním aktivní Wi-Fi.


Displej


Zypad WL 1100 je vybaven dotekovým displejem o úhlopříčce 3,5" a rozlišení 240 x 320 bodů. U přístroje s Windows Mobile bychom se neměli čemu divit, Zypad ale používá Windows CE 6.0, který je na prostor poněkud náročnější. Během testování se nám několikrát stalo, že se dialogové okno nevešlo na displej celé a bylo třeba ho posunout, abyste se dostali k ovládacím prvkům. Problém nastává ve chvíli, kdy je kromě horizontálního pohybu posunout okno také vertikálně. Vzhledem k tomu, že k tažení okna je ho třeba uchopit za horní lištu, je občas nemožné vidět spodní část okna. Uživatelé jsou tudíž nuceni tlačítky daný dialog potvrdit nebo odmítnout poslepu, aniž by věděli, co dělají.

K barevnému podání nemáme výhrad, bílá je v reálu opravdu bílá. Jediné, co můžeme displeji vytknout, je nerovnoměrné podsvícení.


Ukázka okna, které se nevejde na displej


Plocha, pro zvětšení klikněte


Ovládací panely, pro zvětšení klikněte