Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ZYPAD WL 1100: PDA skoro jako ze Star Treku

22.4.2008, Pavel Bureš, recenze
ZYPAD WL 1100: PDA skoro jako ze Star Treku
Tento kapesní počítač je zajímavý hned z několika hledisek. Stojí stejně jako tři dobře vybavené notebooky, nosí se na ruce a je vybavený OS Windows CE .NET 6.0. Kteří uživatelé výhody Zypadu ocení a kdo by se měl naopak poohlédnout po jiném PDA?
Kapitoly článku:
Kapesní počítač Zypad WL 1100 používá operační systém Windows CE 6.0. Jedná se o systém se stejným jádrem jako má mezi uživateli známější a používanější Windows Mobile. Rozhraní obou systémů je však výrazně odlišné. Windows Mobile sice vychází ze „stolních“ Windows, vzhled však byl z velké části přizpůsoben pro ovládání stylusem a podobnost s desktopovým systémem Microsoftu je malá. U Windows CE je situace odlišná, rozhraní je velmi podobné starším verzím Windows pro PC. Tlačítko Start najdete v levém spodním rohu a oproti Windows Mobile je možno na Windows CE pracovat s hierarchickou Start nabídkou stejně jako např. na Windows XP. Na Windows CE rovněž najdete hlavní panel, na kterém vidíte, se kterými aplikacemi či okny uživatel pracuje, nechybí ani tray oblast s hodinami a rezidentními programy. Dosti bylo slov, situaci snad dostatečně popíše níže uvedený obrázek s Plochou (ta u Windows Mobile úplně chybí), tlačítkem Start a hlavním panelem.


Plocha


Nastavení hlavního panelu

Nejen uživatelským rozhraním se Windows Mobile a Windows CE liší. Pro Windows Mobile existují tisícovky programů z takřka všech oblastí (IM, grafické editory, správa času, vzdálený přístup atp.), nabídka aplikací pro Windows CE je omezenější. Je tu šance, že váš oblíbený Windows Mobile program poběží i na Zypadu (či na jiném Windows CE zařízení), ale bohužel se tak většinou nestane. Nainstalovali jsme na Zypad několik programů, které se často řadí mezi to nejlepší, co pro Windows Mobile existuje, bohužel korektně fungoval jen přehrávač audio a video souborů TCPMP. Ostatní programy (např. IM+, Agile Messenger, Pocket Informant) se sice v pořádku nainstalovaly, ale nebylo možné je spustit, resp. PDA na pokus o spuštění nijak nereagovalo.



Z uvedených řádků vyplývá jediné – Windows CE není systém vhodný pro každého a pokud o tomto OS uvažujete, doporučujeme důkladně uvážit jeho klady a zápory. V současné době se CE zařízení používají zejména v průmyslu či a v dalších specializovaných odvětvích, na PDA běží často přímo pro potřeby dané společnosti vyvinutý software (informační systém, skladové aplikace atp.), používá se různé, pro běžného uživatele kapesního počítače však nezajímavé příslušenství (např. čtečky čárových kódů). Rovněž pořizovací cena takovýchto zařízení není zrovna lidová.

S rozšiřující se nabídkou připojení k internetu přes Wi-Fi se však objevilo využití Windows CE PDA jako internetových tabletů. Systému Windows CE totiž nedělá problém velké rozlišení displeje, takže si můžete pořídit kapesní „surfovátko“ s např. 6" displejem o rozlišení 800 x 600 pixelů, což je na poměry mobilního čtení webových stránek takřka ideální. V českých obchodech se tyto přístroje příliš neprodávají, pokud se ale podíváte na eBay, určitě na něco narazíte.

Pojďme však od srovnání obou „kapesních“ Windows zpět k Zypadu WL 1100. Po vybalení z krabice v PDA mnoho programů nenajdete. Jedním z nich je textový editor WordPad, který uživatelům nabídne prakticky jen základní možnosti formátování, vkládání symbolů a podporu zoomu v rozsahu 150 – 50 procent.


Textový editor WordPad



V Zypadu je nainstalován také přehrávač multimediálních souborů Windows Media Player 9. Dovoluje načíst soubory uložené v paměti, na kartě, lze i streamovat. Přehrávač podporuje práci s playlisty, na výběr je trojí měřítko zobrazení videa (50, 100 a 200 %).

Vzhledem k tomu, že Windows CE je multitaskingový operační systém, není nic divného na tom, že v Zypadu najdeme i správce úloh. Pravda, jde jen o jednoduchou aplikaci dovolující přepínat běžící programy a ukončovat je, přítomnost programu i tak potěší.



Při srovnání Zypadu s Windows Mobile PDA potěší odlišná práce s programy, které se spouští automaticky po spuštění. Zatímco na Windows Mobile je třeba zástupce či program samotný manuálně vložit do patřičného adresáře, v případě Windows CE je to jinak. Tento operační systém je vybaven programem s názvem StartUp Manager, ve kterém si snadno vyberete, které aplikace si přejete spustit.





Přestože programů v paměti Zypadu není mnoho, přístroj se snaží tento nedostatek kompenzovat detailními možnostmi nastavení. Ovládací panely PDA jsou velmi podobné těm ve „velkých“ Windows. První ikona nese název Backup Manager a jak již název napovídá, program slouží k zálohování. Aplikace funguje jinak než většina zálohovacích aplikací na Windows Mobile. Chybí režim kompletní zálohy paměti přístroje a Backup Manager dokáže pouze vybrat složku, jejíž obsah bude zálohován a v případě potřeby obnoven.


Zálohovací aplikace


Nastavení webového prohlížeče

Dodávaný Internet Explorer je dobrý prohlížeč, poradil si velkou částí běžných webových stránek a zobrazil je korektně. Zásadním nedostatkem však je, že IE nedokáže načtenou stránku přizpůsobit velikosti displeje, resp. jeho šířce. Naprostá většina dnešních webových stránek je stavěna pro rozlišení 800 x 600 pixelů a více. Zypad však disponuje displejem o rozlišení jen 320 x 240 bodů, takže budete muset webové stránky posouvat i do stran.

IE nemá problémy s detekcí kódování, takže české národní znaky jsou zobrazeny korektně. Nastavení aplikace je ve srovnání s Pocket IE z Windows Mobile o něco rozsáhlejší, nastavení trochu připomíná rozhraní webového prohlížeče pro "velký" Internet Explorer pro počítače s Windows.




Internet Explorer

Zypad WL 1100 je vybaven bezdrátovou technologií Bluetooth. Spojení jsme testovali s HTC TyTNem s Windows Mobile 6. Zypad všechna neznámá nalezená zařízení zobrazí v kolonce Untrusted, při pokusu o přesun mezi důvěryhodné přístroje nabídne PDA spárování. Proces je to jednoduchý, probíhá stejně jako na jiných přístrojích, tj. na Zypadu a posléze i na párovaném zařízení je třeba zadat stejný číselný kód. V nastavení Bluetooth si kromě aktuálního stavu (tj. zapnuto nebo vypnuto) můžete vybrat, jak se má po zapnutí kapesního počítače Bluetooth chovat - zda má být zapnutý nebo vypnutý. Tuto funkci bychom ocenili také u Windows Mobile zařízení, u kterých je v současné době možné „modrý zub“ pouze vypínat a zapínat.


Zapnutí/vypnutí Bluetooth


Vyhledávání Bluetooth přístrojů

Co se nastavení displeje týče, tak kromě tapety lze zadat také úroveň podsvícení. Jas je možno manuálně regulovat v 30 krocích, stejně jako v případě tlačítek je však možno využít služeb světlocitlivého senzoru, podsvícení si tak bude Zypad nastavovat sám.



PDA v základní výbavě nabízí pouze jeden způsob zadávání znaků a tím je klávesnička zobrazená na displeji. V nastavení si zvolíte, zda si přejete používat větší nebo menší tlačítka. Nám více vyhovovala větší varianta klávesnice, neboť např. při chůzi není zápěstí s PDA v klidu a je obtížné se do malých polí s písmeny trefit. Není bez zajímavosti, že Zypad nabízí pouze anglické rozložení klávesnice. V přítomnost češtiny jsme nedoufali, ale domnívali jsme se, že budou k dispozici také další jazyky (němčina, francouzština). A nejsou.

Vzhledem k tomu, že Windows CE narozdíl od Windows Mobile podporují kromě single-clicku také double-click, nachází se v Ovládacích panelech také obrazovka pro nastavení a otestování rychlosti dvojkliku.



Kapesní počítač lze ochránit heslem, které může být po uživateli vyžádáno po zapnutí kapesního počítače. Je trochu škoda, že Zypad neumožňuje heslem ochránit také vybranou složku, do které byste si mohli umístit citlivá data.



Všechna mobilní zařízení využívající akumulátor nemají nikdy energie nazbyt, proto je dobré detailně nastavit dostupné šetřící režimy. Zypad WL 1100 disponuje dvěma režimy (běh na baterie, napájení z elektrické sítě), zadat můžete např. dobu, po jejímž uplynutí se nepoužívané PDA uspí. Ještě připomeňme, že v panelu Display je možno nastavit automatické vypínání podsvícení.



Čeští uživatelé, kteří neovládají cizí jazyky, mohou mít s ovládáním Zypadu potíže. Uživatelské rozhraní je totiž k dispozici pouze v angličtině, rovněž Locale, což je soubor měn, jednotek a dalších předvoleb používaných v daném státě, není k dispozici pro Českou republiku, naštěstí je možno všechny položky manuálně upravit.

Testovaný kapesní počítač není sice vybaven editorem registru, v přístroji najdete alespoň jednoduchou aplikaci pro zálohování systémového registru a pro následné obnovení.

Odebírání nainstalovaných programů je řešeno podobně jako na stolních Windows. V Control Panel si spusťte Remove Programs, pak si stačí vybrat, kterou aplikaci si přejete odstranit.



Pokud se stane, že vám z ničeho nic nefunguje zvukový výstup nebo vstup, zkontrolujte si v ovládacích panelech, jestli nemáte některou z položek ztlumenou. Ve výchozím stavu je sice hlasitost nastavena buď na maximální hodnotu, nebo alespoň na více než 50 %, takže pokud nikdo nastavení neměnil, měl by audio vstup i výstup fungovat korektně. V nastavení naleznete také podporu pro Bluetooth audio. Zypad na první pokus našel Bluetooth sluchátko Sony Ericsson PV-705, párování však neproběhlo korektně. PDA sice umožnilo začít s párovacím procesem, po zadání PINu se sluchátko zobrazilo mezi spárovanými zařízeními, Zypad ale nejspíš správně neurčil typ zařízení, neboť vedle názvu sluchátka byla zobrazena ikona s otazníkem.



Z dalších možností nastavení zmiňme ještě detailní nastavení zvukových projevů, které je stejné jako u PDA s Windows Mobile. Lze tedy nezávisle na sobě zapnout/vypnout zvukové projevy programů, notifikace (upozornění na schůzky, budík atp.) a systémové události.



Nesmíme zapomenout ani na Network Connections, kde se nastavují mj. parametry připojení k WI-Fi. Rovněž je možno využít průvodce ne nepodobného tomu ze stolních Windows a vytvořit nové připojení. Zypad je vybaven Bluetooth, takže pokud váš mobil tuto technologii také podporuje, můžete se z kapesního počítače připojit k Internetu.