Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ZYPAD WL 1100: PDA skoro jako ze Star Treku

22.4.2008, Pavel Bureš, recenze
ZYPAD WL 1100: PDA skoro jako ze Star Treku
Tento kapesní počítač je zajímavý hned z několika hledisek. Stojí stejně jako tři dobře vybavené notebooky, nosí se na ruce a je vybavený OS Windows CE .NET 6.0. Kteří uživatelé výhody Zypadu ocení a kdo by se měl naopak poohlédnout po jiném PDA?

WLAN


Zypad WL 1100 je vybaven Wi-Fi, konkrétně technologiemi 802.11b/g, takže je teoreticky možné přenášet data rychlostí až 54 Mbps. Testovaný kapesní počítač se bez problémů připojil do nezabezpečené bezdrátové sítě, potíže mu nedělal ani WEP. Je lhostejné, zda je o ad-hoc nebo infrastructure síť, Zypad WL 1100 s Windows CE .NET zvládl oba druhy připojení.

PDA jsme většinou chválili, ale v případě Wi-Fi tak činit nemůžeme. Citlivost na signál je velmi podprůměrná, při srovnání s HTC TyTNem a Asusem A696 jsme zjistili, že Zypad je schopen najít jen velmi malou část sítí, které vidí ostatní kapesní počítače. Testované PDA nalezlo jen ty sítě, které měly na jiných kapesních počítačích signál 40 % a více. Když už Zypad síť nalezl a bylo možné se do ní připojit, tak se PDA připojilo, k nenadálému odpojování docházelo jen výjimečně.

Další funkcí, kterou jsme ještě příliš neprobrali, je GPS. Jak můžete zjistit pohledem do specifikace, výrobce vsadil na dnes převládající Sirf Star III čipset. Problém však nastává s mapovými aplikacemi, známé programy pro Windows Mobile (iGo, SmartMaps a další) na Zypadu nefungují, takže pro běžné uživatele ztrácí přítomnost GPS na významu. Využít můžete OziExplorer CE, který ale slouží pouze k prohlížení připravených či zakoupených map; s programem se mapové podklady nedistribuují.


Závěr


Oproti jiným kapesním počítačů, jejichž recenzi jsme vám na stránkách Světa hardware přinesli, se Zypad WL 1100 docela těžko hodnotí. Nás PDA zaujalo, ale průměrnému uživateli kapesního počítače toho Zypad příliš nabídnout nemůže. Přístroj sice používá moderní operační systém, existuje pro něj však jen malé množství aplikací, takže by majitelé PDA měli velmi omezený výběr softwaru. Kapesní počítač je určen k nošení na zápěstí. Troufnu si tvrdit, že pokud člověk není nadšenec, tak si jen těžko vyrazí na procházku městem a na ruce bude mít zařízení připomínající přerostlé hodinky. A v neposlední řadě je tu cena, která se v závislosti na prodejci pohybuje kolem 60 000 Kč.

Vezměme to ale po pořádku. Zpracování kapesního počítače je na velmi vysoké úrovni, výrobce zaslouží pochvalu za použitý materiál, ani při silném stisku totiž neuslyšíte vrzání.

Podle našeho názoru vydrží testovaný kapesní počítač i nějaký ten pád. Společnost Eurotech, výrobce Zypadu WL 1100, sice ve specifikaci píše, že je přístroj voděodolný, pod proud tekoucí vody jsme ho ale nedávali. Vedle akumulátoru se totiž nachází čtyři průduchy, které sice zevnitř kryje membrána, ale ta si poradí nanejvýš tak s prachem či několika kapkami vody. Dovedeme si ale představit, že Zypad najde využití např. na stavbách a na jiných místech, kde by ostatní kapesní počítače z důvodu velké prašnosti dlouho nevydržely.



Ovládání zařízení je velmi specifické, na přístroj umístěný na zápěstí je třeba si dlouho zvykat. Ovládací prvky na displeji jsou dostatečně veliké, takže uživatelé mohou PDA ovládat dotekem prstu a používat tak gumová tlačítka jen minimálně. Za velký nedostatek naopak považujeme systém uchycení na ruku uživatele. Docela nás překvapilo, že na ruce upevněný Zypad při psaní na klávesnici počítače nijak zvlášť nepřekáží, po cca hodině práce mě však začala bolet ruka. Vývojáři se sice snažili kopírovat tvar lidské paže co nejvěrněji, to se jim však povedlo jen zčásti. Aby přístroj na ruce pevně seděl, je třeba dostatečně utáhnout řemínek. V tomto případě však budou některé části plastového těla PDA tlačit na ruku tak silně, že se nošení počítače stává nepohodlným. Najít kompromis mezi pohodlným nošením a stabilním uchycením Zypadu na ruce uživatele není jednoduché, ale po několika dnech se nám podařila utáhnout pásek tak, aby bylo možné PDA pohodlně nosit několik hodin.

Mezi klady Zypadu WL 1100 je třeba zařadit podporu technologie USB Host. Díky ní je možné ke kapesnímu počítači připojit obyčejnou USB klávesnici nebo myš, přístroj ji během několika sekund detekuje a vy můžete začít pracovat. K naší úplně spokojenosti však chybí dvě věci. V Zypadu není možné nastavit rychlost kurzoru myši. PDA jsme testovali s Microsoft Laser Mouse 6000 a posun myši o jeden dva centimetry měl za následek přemístění kurzoru z jedné strany displeje na druhý. USB Host je pouze jeden, takže není možné současně připojit myš a klávesnici. Možná vás napadne, že by tento nedostatek bylo možné obejít připojením USB rozbočovače. My jsme tuto cestu vyzkoušeli s dvěma huby (Dicota, D-Link), ale ani jeden s PDA bohužel nekomunikoval.

A teď k nedostatkům. Windows CE .NET je operační systém vhodný pro zařízení s velkým displejem. Zypad však disponuje rozlišením pouze 320 x 240 pixelů, takže se na displej některá dialogová okna nevejdou a bohužel je není možno posunout tak, aby se uživatel dostal ke všem tlačítkům, což ovládání značně ztěžuje.

Nesmíme zapomenout zmínit šňůrku ke stylusu, která by mohla být o něco delší. Ta dodávaná je totiž natolik krátká, že pokud budete chtít stylusem tapnout do levého rohu, bude šňůrka napnutá a manipulace s tužkou nebude nejjednodušší.


Výdrž cca 6 hodin
Cena
USB Host
Nepříliš pohodlné uchycení
Rychlost
Ikona Odkaz na databázi
Kvalita zpracování
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době psaní recenze: cca 60 000 Kč (4 000 USD)


Za zapůjčení kapesního počítače Zypad WL 1100 děkujeme společnosti Eurotech.