Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ředitel společnosti ATi očekává v blízké budoucnosti systémy se čtyřmi GPU

3.9.2005, Milan Šurkala, aktualita
Ředitel společnosti ATi očekává v blízké budoucnosti systémy se čtyřmi GPU
Dave Orton je ředitelem společnosti ATi již jeden rok a v rozhovoru s Muropaketti.com na letošním podzimním IDF připustil, že bychom se mohli dočkat čtyř-GPU systémů. Tedy počítačů, které budou vybaveny dvěmi duálními grafikami (jedna grafika...
Dave Orton je ředitelem společnosti ATi již jeden rok a v rozhovoru s Muropaketti.com na letošním podzimním IDF připustil, že bychom se mohli dočkat čtyř-GPU systémů. Tedy počítačů, které budou vybaveny dvěmi duálními grafikami (jedna grafika obsahující dva grafické čipy na jednom PCB) v zapojení CrossFire. Tím by byla v počítači čtyři grafická jádra.


Dave Orton, ředitel ATi

Neočekává se ale podobný krok, který podniklo AMD a Intel, tedy vytvoření čipu s dvěma jádry, ale spíše se bude prosazovat řešení dvou čipů na jednom PCB. Tedy něco podobného, jako ATi Rage Fury Maxx z roku 1999 nebo v dnešní době duální grafické karty na bázi dvou čipů GeForce 6xxx od Asus, Gigabyte či MSI. Ty ale režimu SLI schopny nebyly (pomocí SLI byly spojeny čipy na PCB). Pouze Gigabyte se pokusil situaci řešit dvěmi northbridge na desce (takže byly dvě a dvě karty v SLI).

Představa čtyř grafických čipů je sice velmi hezká (zvláště pokud by jimi byly připravované R520 či R580), ovšem na druhou stranu to nebude ani nejlevnější a už vůbec ne nejúspornější. Grafický subsystém by si při odhadované spotřebě jednoho grafického jádra kolem 100W mohl vzít i 400W. Takže by byl nutností opravdu hodně výkonný zdroj. Zatím však žádný výrobce o duální grafické kartě s čipy ATi Radeon neuvažuje.

Zdroj: www.soneraplaza.fi, www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.