Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Reklamovanost Intelu a AMD u Mindfactory.de. Jak moc se liší?

14.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Reklamovanost Intelu a AMD u Mindfactory.de. Jak moc se liší?

Už víme, že procesory Intel Raptor Lake mají za sebou kauzu nestability spojené s nesprávně nastavovaným napětím. Zatímco v náročném nasazení u firem je to velký problém, u zákazníků až tak moc ne. Co nám k tomu řeknu statistiky německého prodejce?

V posledních týdnech se hodně probírá problematika nestabilních procesorů Intel Raptor Lake (a Raptor Lake Refresh), které v důsledku chyby mikrokódu nastavovaly špatné napětí, které postupně poškozovalo procesory. Pokud začalo docházet k pádům systému, znamenalo to už nevratné poškození procesoru a nepomůže ani oprava, která vyšla před pár dny, a jejíž vliv na výkon je naštěstí minimální. Mnohé firmy, které tyto procesory používaly v náročném nasazení, tvrdí, že mají nestabilní třeba i polovinu procesorů. Jak se ale zdá, toto se v takovém poměru netýká normálních koncových uživatelů. Zde se rozhodně projevuje i to, že občasný pád není hned důvodem pro reklamaci procesoru, takže skutečné počty reklamací jsou jen částí toho, kolik uživatelů skutečně poznalo problém nestability v praxi.
 
Statistiky z Alzy nebo od Pugetu nám už ukázaly, že Raptor Lake vrací jen jednotky procent zákazníků, tedy sice vyšší počet než normálně, ale řádově stále stejný počet zákazníků. Puget dokonce tvrdí, že mají o trochu více problémů s procesory AMD než s Intelem.
 
Ještě lepší statistiky můžeme vyčíst u německého prodejce Mindfactory.de, který taktéž udává reklamovanost a především přesnější prodejní čísla než Alza. Takže co jsme se tu dozvěděli? Reklamovanost procesorů Intel Core 12. generace byla 0,52 % a v zásadě se tu žádný z modelů nijak zvlášť nevymykal. High-endová řada procesorů Core i9-12900 byla na 0,87 %, což je o něco více, ale stále ne nějak zásadně vyšší číslo.
 
Core 13. generace jsou novější, takže na reklamace měly o něco méně času, přesto tu vidíme navýšení. Pro mnohé může být překvapením, že pro celou řadu je to jen dvojnásobek, konkrétně 1,07 %. Když se podíváme na výkonné řady s vyšším počtem jader, tak série Core i7-12700 byla na 1,13 % a teprve Core i9-12900 se dostává na 1,78 %. Vzhledem k tomu, za jak nestabilní se považují, jde o překvapivě nízké číslo. Běžní uživatelé se s nestabilitou asi tolik nesetkávají, nebo jim tak moc nevadí, případně to pravděpodobně bude kombinace obojího.
 
Core 14. generace jsou na trhu ještě kratší dobu, takže tam se dají očekávat o trochu nižší čísla. Celá řada je na 1,0 %, což je ve srovnání s 12. generací, která je na trhu mnohem déle, prostě více. Že je Core 14. generace více problémovým procesorem, je tu zjevné. Zatímco běžná produkce zde měla jen 0,38 %, Core i7-14700 se dostalo na 0,7 % a nejhorší zde byly jasně Core i9-14900 s 2,17 %.
 
Statistiky ale vidíme i u AMD. Starší Ryzeny 5000, které jsou na trhu už nějakou dobu, mají reklamovanost v průměru 0,87 %. Zatímco však modely s jedním CCD (do 8 jader včetně) mají v průměru 0,73 %, modely se dvěma CCD (12jádra a 16jádra) jsou na tom hůř a vykazují 1,48 %.
 
Ryzeny 7000 díky kratší době na trhu vykazují nižší hodnoty, v průměru na celou řadu jen 0,62 %. Modely s 1 CCD jsou na 0,51 %, modely se dvěma CCD pak mají reklamovanost opět dvojnásobnou, 1,1 %. Srovnáme-li např. high-end obou značek z roku 2022, tedy 13900K vůči Ryzenům 7900-7950, tak to Intel prohrává s 1,78 % proti 1,1 %. Mnohé ale může překvapit, že rozdíly nejsou nějak dramaticky vyšší (tzn. v několikanásobcích).
 
Máme tu ale ještě jednu zajímavost. Co prodeje? Tady jde jasně vidět, jak je AMD u běžných zákazníků mnohem populárnější než Intel. Core 12. generace má 49 tisíc prodejů, Core 13. generace 53 tisíc a Core 14. generace pouhých 13 tisíc. Naproti tomu Ryzeny 5000 zaznamenaly 457 tisíc kusů a novější Ryzeny 7000 pak 152 tisíc. Tedy Ryzenů 7000 se prodalo více než všech Core 12., 13. a 14. generace dohromady.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.