Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Reklamy ve Windows 10: jak se jich zbavit?

7.10.2016, Jan Vítek, návod
Reklamy ve Windows 10: jak se jich zbavit?
Pro Microsoft už nejsou příjmy z prodejů operačních systémů tak důležité jako kdysi. Firma se více orientuje na služby a do toho přímo spadají i příjmy z reklamy a propagace vlastních služeb. Uživatelé ale pochopitelně nechtějí systém prošpikovaný reklamami.
Kapitoly článku:
  1. Reklamy ve Windows 10: jak se jich zbavit?
  2. Start Menu, Office, Skype, atd.
  3. Anniversary Update: jak jej získat a proč vůbec
Už delší dobu máme možnost získat Windows 10 ve verzi Anniversary Update, čili 1607 z 2. srpna letošního roku. Ta byla dříve známá jako Redstone 1, přičemž dnes už si insideři mohou testovat Redstone 2, jež má ve finální verzi přijít někdy v příštím roce. Jenomže vypuštění Anniversary Update se zdaleka neobešlo bez problémů. Právě ty způsobily, že jeho zveřejňování trvá tak dlouho a na konci září existovalo jen necelých 35 % počítačů s Windows 10, které měly verzi 1607. Vzhledem k vynuceným aktualizacím na tomto systému lze předpokládat, že za to může samotný Microsoft, který se rozhodl nejnovější verzi Windows rozšiřovat velice pozvolna. Předpokládá se tak, že verze 1607 bude uvolňována až do listopadu,





Pokud vám služba Windows Update novou verzi dosud nenabídla, bude třeba si pomoci ručně stáhnutím Media Creation Tool. Tato utilita vám umožní vytvořit instalační médium, nebo třeba jen .iso, z nějž budete moci nainstalovat aktuální verzi systému. Je třeba ale říci, že tím moc nezískáme a kdo si počká na to, až mu bude aktualizace oficiálně nabídnuta, také o moc nepřijde. Ale to už jsme pokryli v uvedených aktualitách.

Microsoft sám krátce po vypuštění nové verze na trh začal upozorňovat na chyby. Nejdříve se na jeho stránkách objevilo jen obecné upozornění, že "Windows 10 mohou zamrznout po instalaci Anniversary Update", což se dělo v případě, že cílový počítač byl vybaven SSD, přičemž aplikace a data měl uloženy na vedlejším pevném disku. Microsoft přitom mluvil o malém počtu případů, ovšem dle diskuze na Redditu to vypadalo spíše na rozsáhlý problém, na nějž v té době neexistovalo řešení a zbývalo jen vstoupit do nouzového režimu a z něj se vrátit ke staršímu sestavení systému. Později již byla připravena aktualizace KB3176938, která má problémy se zamrzáním systému řešit a tu už pochopitelně najdeme v aktuálním sestavení, které nám dnes stáhne Media Creation Tool.

Objevily se i jiné problémy spojené s úložnými zařízeními, a to chybějící diskové oddíly. Windows totiž mohou chybně identifikovat NTFS oddíly jako RAW, takže to na první pohled působí, že jsme o ně přišli. Pomocí utilit jako EaseUS Partition Master nebo AOMEI Partition Assistant si můžeme nechat oddíly opravit, což by mělo jít bez problémů. I tak se ale doporučuje mít důležitá data před aktualizací zálohována a zcela nejlepší bude nedůležité disky prozatím odpojit. A stejně tak je třeba zajistit, aby na úložném zařízení se systémovými daty bylo alespoň několik gigabajtů volného prostoru, jinak se aktualizace nemusí povést.

Další problémy měl Anniversary Update s webkamerami, které byly v nové verzi systému nepoužitelné. Šlo přitom i o kvalitní a široce používané webkamery od Logitechu, s nimiž nepracoval ani samotný Skype. Microsoft slíbil brzkou nápravu, ale nakonec to měla vyřešit až aktualizace z 29. září.




výchozí aplikace


Přes ubezpečení Microsoftu, že nebude měnit žádné nastavení systému, se také řadě lidí změnily volby ohledně reklam a soukromí, na což jsme se již podívali. Vedle toho se ale také do hlavního panelu vrátili zástupci třeba pro Microsoft Edge a Windows Store. Snad proto abychom si těchto produktů konečně všimli. A stejně jako se přihodilo ve velké podzimní aktualizaci z minulého roku, Microsoft si bez ptaní změnil nastavení výchozích aplikací na ty, které mu vyhovují. To se už nedá kvalifikovat jinak než jako naprosto vědomé prosazování vlastních produktů navzdory přáním uživatelů. Na jednu stranu si můžeme tato nastavení snadno a rychle změnit, ale na druhou stranu by Microsoft prostě a jednoduše měl respektovat naše přání a nechovat se tak arogantně.

Anniversary Update se také mohou odmítnout nainstalovat, za čímž obvykle stojí nekompatibilita aplikací. Obyčejně je to ale spojeno s antivirovým softwarem třetí strany, který stačilo před aktualizací systému vypnout. Popřípadě za to mohl software Aero Glass, který si instalují lidé, jimž se stýská po uživatelském rozhraní ve stylu Aero. Ten se skutečně vřele doporučuje před aktualizací odinstalovat.





Z aktualizace nebyli šťastní ani ti, kteří zamykací obrazovku považují za zbytečnou věc. Však není žádný důvod k tomu, aby počítač, který nemá nastaveno automatické uzamykání, něco takového zobrazoval. Jde jen o překážku, kterou musíme odstranit. Ve starší verzi existoval osvědčený způsob, jak se se zamykací obrazovkou vypořádat, ale ten v té nové přestal fungovat. Ve Windows se ale vždy dá najít cesta, jak nařízení Microsoftu obejít, takže jaká je ta aktuální?

Spusťte si aplikaci Místní zásady zabezpečení a v nich otevřete záložku "Zásady omezení softwaru". V menu "Akce" vyberte "Nové zásady omezení softwaru", čímž se vytvoří v zásadách nová složka "Další pravidla". Tu otevřete a v pravé části okna klikněte na volnou plochu pravým tlačítkem myši a vyberte "Nové pravidlo cesty". Do políčka "Cesta" zadejte následující řádek:

C:WindowsSystemAppsMicrosoft.LockApp_cw5n1h2txyewy

Ubezpečte se, že úroveň zabezpečení je nastavena na "Nepovoleno" a novou zásadu uložte. Je třeba dodat, že aplikace "Místní zásady zabezpečení" je k dispozici pouze pro majitele Windows 10 Pro, ale uživatelé verze Home si ji mohou doinstalovat.





Nakonec zmíníme problémy s výkonem her, které byly způsobeny funkcí Game Bar DVR. Ta způsobovala značné zpoždění vstupu (inputlag) a pro její vypnutí je třeba otevřít aplikaci Xbox a v jejích nastaveních si najít funkci Game DVR a vypnout ji. Popřípadě se můžete pohrabat v registrech a nastavit následující hodnotu na 0 a restartovat systém.

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftPolicyManagerdefaultApplicationManagementAllowGameDVR

Pokud to nepomůže, vyplatí se podívat na to, co Anniversary Update provedl s ovladači grafické karty a nejlepší bude je rovnou přeinstalovat.

Doporučení tak zní, pokud jste s aktuální verzí Windows 10 spokojeni a aktualizační systém vám Anniversary Update dosud nenabídl, raději to tak nechte. Setkat se můžete s různými problémy, které jsme v článku ani nepokryli (a některé nové se objevují i v těchto dnech). Když si počkáte, je tak nižší pravděpodobnost, že se něco pokazí, však Microsoft dosud řeší některé problémy, které byly nahlášeny krátce po uvolnění aktualizace. Zde tedy více než kde jinde platí pravidlo: Pokud to funguje, nech to být.