Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Report z Invexu 2007

26.10.2007, Pavel Boček, článek
Report z Invexu 2007
Mezinárodní veletrh Invex a Digitex se nám přehoupl do druhé poloviny a proto vám přinášíme krátký report. Mé dojmy z veletrhu jsou takové, že to, co se o něm říká v široké veřejnosti, je pravda. Alespoň pro ni ztrácí svůj význam.
Letos byl po HW stránce opravdu slabý a dokonce i po stránce prezentace nových počítačových her se zde nedělo prakticky nic, mistrovství ČR ve hraní ztratilo svou dávnou atmosféru a ostatní části z mého pohledu také nevypadají nikterak zvláště zajímavě. Z velkých hráčů na poli hardware zde měla přímé zastoupení pouze společnost AMD (nebavme se nyní o prostorách pro resellery, kam veřejnost nemá přístup), Sun a Fujitsu Siemens, ostatní pouze zprostředkovaně, zejména přes své distributory.


- herní sestava AMD -

Přesto u AMD nebylo předvedeno nic nového, nacházela se zde herní sestava (AMD Athlon 6400+ Black Box Edition a dva Radeony HD 2900 XT v režimu CrossFire, na čemž později běžela hra Bioshock), několik notebooků a dvě menší PC. Zarazily mne však informace v letáku, kde osobní počítače a laptopy s procesory AMD údajně hravě poráží sestavy s procesory Intel. Nikde nebylo popsáno jakým způsobem a co se testovalo, pouze AMD popřelo jakoukoliv odpovědnost za zveřejněné údaje a z nich vyvozované závěry.

U Sunu taktéž nebylo nic nového, vystaven byl server Sun Fire T2000 a modulární systém Blade 6000 pro až 10 jednotlivých serverů, vše uschované v plně samostatném racku. Jako zajímavost (a odkládací prostor, alespoň dle mého pohledu) sloužila část serverového kontejneru. Sun také ještě prezentoval UltraSPARC T2, ale neřekl v podstatě nic, co jsme o něm nepsali v aktualitách nebo co nelze najít na webových stránkách společnosti.


- Sun Blade 6000 Modular System -

Zajímavější však je ve stánku 10 v pavilonu F sestava osazená procesorem s jádrem Penryn, která byla později rozšířena i o tři karty GeForce 8800 Ultra a příslušnou základní desku, čímž se ze sestavy stal pravděpodobně nejvýkonnější počítač v ČR. Co mi však osobně scházelo byl důkaz, že je deska opravdu osazena Penrynem, na všech podobných představeních v zahraničí je zvykem předvést alespoň obrázek z CPU-Z či jiného diagnostického programu. Zde pouze běžela animace ukazující vysoký renderovací výkon karet.


- sestava s procesorem Penryn -

Animace také běžely na sestavách u stánku TN TRADE. Osobně se mi zdál stánek této společnosti z HW hlediska nejzajímavější. Byl zde totiž vystaven téměř celý sortiment společnosti Enermax, jehož je TN TRADE výhradním distruboterem, a značná část i od PrimeCooleru. K tomu několik na stole rozložených sestav s dvěma Radeony HD 2900 XT či GeForce 8800 GTX, na kterých běžely již zmíněné animace s maskoty obou řad grafických karet.


- část prezentace sortimentu TN TRADE -

Fujitsu Siemens se zaměřilo na notebooky, sestavy a na servery, svůj stánek vyzdobili prosklenou podlahou, kde bylo vidět několik výše zmíněných rozebraných systémů.


- část prezentace Fujitsu Siemens -

Neviděl jsem sice žádné oficiální informace, ale z mého pohledu návštěvníka a na hlavní nádraží dojíždějícího to vypadá, že se značně zmenšuje počet vystavovatelů i návštěvníků. Samozřejmě jich nejvíce ještě přijde, ale Invex se už nyní přesouvá kamsi mimo hlavní pozornost, což dokazuje i absence velkých hráčů IT průmyslu, kteří zde vždy mívali svůj stánek, například Microsoftu. Můj dojem je takový, že návštěvníci si jdou v pátek či v sobotu levně nakoupit a přitom se podívají na pár zajímavostí, jako je například střídmě vystavený HW, řada fotoaparátů, HD televizorů a zařízení souvisejících s příjmem digitálního televizního a rozhlasového vysílání. Druhou částí je pak ta odborná (doprovodné přednášky, konference a samotné vystavené podnikové systémy, řešení apod.) a několik nově pořádaných akcí, jako Game Life Powered by HP Pavilion. Každopádně již veletrh pomalu ochabuje na pozici jednoho z veletržních center informačních technologií na evropské úrovni, řada novinek se přesouvá na akce, kde bychom to dříve možná ani nečekali (například na Games Convention v Lipsku) a náš tradiční veletrh jde už mimo velké společnosti i zahraniční návštěvníky.