Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Retro Nation a Hardwarový Artefakt: Atari ST

10.2.2023, Karel Polívka, aktualita
Retro Nation a Hardwarový Artefakt: Atari ST
YouTube kanál Retro Nation má dnes 10. 2. na programu od 18:00 vysílat hardwarový artefakt o legendě jménem Atari ST, což je 16bitový osobní počítač, který vyšel v roce 1985. V plánu je samozřejmě výlet do historie stejně jako pohled do útrob tohoto stroje.
Letos v létě to budou už 4 roky od spuštění YouTube kanálu Retro Nation, k čemuž došlo 29. 7. 2019. Ani se mi nechce věřit, jak ten čas letí. O to více je ale třeba smeknout před tím, že i po tak dlouhé době tato dvojice retrofilů pokračuje ve své pravidelné tvorbě, která se navíc postupem času rozrostla o další tematické oblasti. Už se totiž nejedná "pouze" o videa o starých hrách, ale přidali k tomu i další série:

Defrag – o historii významných herních sérií, herních studií a osobnostech z herního průmyslu
Hardwarový artefakt – o starém HW, který byl z nějakého důvodu zajímavý
Retro Noty – o hudbě a obecně zvukových efektech ve starých hrách
 
Ten hlavní obsah tvoří ale samozřejmě nadále kombo artefaktů s datadisky:
Artefakt + Datadisk – o starých hrách s délkou 60 až 90 minut
Mini Artefakt – kratší videa o menších starých hrách s délkou 30 až 60 minut
 
 
Na dnešní vysílání v 18:00 mají v plánu HW artefakt o Atari ST, což nejenže neuniklo mé pozornosti, ale video o této legendě ve světě osobních počítačů by mohlo zaujmout i mnoho z Vás, čtenářů Světa hardware. Takže následuje popis upoutávky na něj už přímo z jejich YT kanálu a budu se těšit na vysílání :-)


 
"ATARI ST, legenda, která v roce 1985 sice byla poněkud zastíněna Amigou, ale svou základnu fanoušku si jistě našla. Považte, těch 2,1 milionů prodaných počítačů nemohlo jen tak zmizet! 16-bitové hodiny tikaly ve stroji rovnou spojeném s klávesnicí, která je na první pohled jinak (a podle mnohých lépe) uspořádaná než standardní klávesnice pro dnešní PC. A co vlastně znamená ta zkratka ST? To se dozvíte v dnešním hardwarovém artefaktu!
 
Podíváme se nejen do útrob a projdeme si technické detaily stroje, který v následujících osmi letech po vydání prošel více jak dvaceti reinkarnacemi, ale nezapomene také na hry. Těch na Atari ST vyšla více než tisícovka a jsou mezi nimi dnes již kultovní pecky. Věděli jste, že Dungeon Master vyšel první právě na Atari ST a na další platformy až v pozdějších letech jen jako port? Že na Atari ST šlo hrát se zapojenými čtyřmi ovladači? A stačí k tomu standardní vstup pro tiskárnu. Atari komunita je navíc stále živá a okolo téhle skoro čtyřicet let staré mašiny se pořád něco děje!"
 

 
Video bude možné sledovat dnes od 18.00:
 
 
Pokud Vás ohledně Atari ST něco zajímá, můžete během živého vysílání psát dotazy přímo k nim do chatu na YouTube (u výše uvedeného videa), jelikož na otázky sledujících v průběhu vysílání průběžně odpovídají.
 
Retro Nation je nezávislý projekt, takže pokud Vás takto zaměřený obsah zaujal, můžete jeho tvorbu finančně podpořit na jejich Patreonu. Všechna videa najdete na YT kanálu Retro Nation. Případně se můžete stát fanoušky na jejich stránce na Facebooku a najít další info na jejich webu retronation.cz, kde uvádí v horní části pravého sloupce harmonogram toho, co plánují vysílat pro několik nadcházejících týdnů.
Zajímají Vás videa o starém HW od této dvojice retrofilů?
V anketě šlo hlasovat od 10.2.2023 do 10.3.2023. Počet hlasujících: 17
Ano88 %
Ne12 %