Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Revoluce na poli PalmOS: SONY PEG-NR70 !

12.3.2002, Zdeněk Michálek, článek
Revoluce na poli PalmOS: SONY PEG-NR70 !
Jsou to Clié, nejsou to Clié... Jsou to Clié ! - v srdci mají Dragonball a pohání je PalmOS. Rozlišení 320 x 480 bodů, vestavěná kamera - to tu ještě nebylo !
Začátkem předesílám: oba modely jsou téměř stejné, liší se jediným "detailem" - NR70V má integrovanou kameru.

Ale hezky postupně. SONY se povedlo v poslední době nevídané - až do poslední chvíle udržet téměř stoprocentně "pod pokličkou" informace o chystaných modelech. Koneckonců - i když se něco přece jen ven dostalo, málokdo věřil tomu, že SONY něco podobného uvede na trh už nyní a na hony se tak vzdálí svým konkurentům.


První informace o přístroji se na veřejnost dostaly až na nedávné PalmSource konferenci, kde jej zástupce SONY na několik vteřin ukázal novinářům (z čehož pocházelo několik ne právě povedených fotografií, které oblétly světem).
  • Rozlišení displeje je 320 x 480 bodů při 16bitových barvách. To je ve třídě PalmOS naprosto nevídané - a až pohled na displej napoví, co SONY zamýšlí: při provozu "běžných" aplikací je k dispozici "virtuální" oblast pro graffiti - tj. ony čtyři známé ikonky, stejně jako oblast, kam se píší Graffiti znaky jsou pouze zobrazeny na spodní části displeje (k tomu je k dispozici "nadbytečných" 320 x 160 bodů). Takto na displej zbývá už oněch - u Clié běžných - 320 x 320 bodů.
    Oblast virtuálního Graffiti je samozřejmě možné programově využít pro aplikace, psané speciálně pro nové modely PDA a zvětšit tak "běžný" displej o 50%.
  • Vestavěný MP3 a ATRAC3 přehrávač má kvality výrazně přesahující dosud jediný MP3 model (Clié 760)
  • Poprvé je použit procesor Dragonball SuperVZ taktovaný 64MHz. Díky tomu jsou nová PDA 2x rychlejší proti ostatním PalmOS přístrojům
  • Vestavěná kamera má CCD čip s 100 000 body a umožňuje pořizovat obrázky s rozlišením 320x240, 160x120, nebo 88x88 bodů, ostří od 0,3m do nekonečna.

Velmi nekonvenční a zajímavý je design. Přes silné "asijské" vyznění a avantgardnost působí elegantně a mohl by se líbit i v Evropě. Všimněte si otočného upevnění displeje - ten může být buď "zavírací" (při sklopeném víku není vidět, PDA se používá rozevřený, vstup znaků z klávesnice) nebo je možné jej vyrotovat o 180 stupňů - displej pak je viditelný při "sklapnutém" přístroji a pro vkládání textu se používá Graffiti.

Zajímavostí je, že při "vyrotování" displeje se obraz automaticky "převrátí" tak aby byl vůči uživateli vždy ve stejné poloze.

V "zavřeném" stavu mají oba přístroje rozměry 13,7 x 7,1 x 1,7 cm (poměrně tlusté), nainstalován je operační systém Palm OS 4.1 a k dispozici je 16MB RAM a 10 MB Flash ROM.




Nechybí samozřejmě ani Memory Stick a Jog Dial, Li-Polymer baterie a vyhražený signálový procesor pro zpracování zvuku (na plné nabití baterií 7 hodin přehrávání). Opět je použit IR port se zvýšeným výkonem (kompatibilita bude zřejmě řešena stejně jako u dosavadních Clií - v zařízení jsou IR porty dva: jeden běžný, druhý se zvýšeným výkonem) a stejně jako u Clié 760 je k dispozici "bondovka" se spřaženým dálkovým ovládáním PDA v režimu audio přehravače.

Ze software je (kromě standardního) dodáván uživatelské aplikace pro obsluhu audio přehrávače a kamery, dále Documents To Go 4.0 Standard Edition (synchronizace s MS Office dokumenty) a Intellisync Lite for the Clié (synchronizace s Outlookem).

A závěrem důležitou věc - ceny: NR70 (bez kamery) má být prodáván od 23. března v Japonsku za cenu odpovídající 385 USD (zhruba 14 250 Kč), model NR70V (včetně kamery) od 13. dubna za 465 USD (zhruba 17 200 Kč). A co je horší - není zatím úplně jisté, zda se SONY rozhodne nová PDA prodávat i mimo Japonsko.

A ještě nabídka přímo od SONY:

■V■[■“‚É‚ć‚Á‚Ä■t■H■‹■€‚đ•Ď‚¦‚é■B‚»‚ĚŹę‚ĹŽĘ■^‚đŽB‚é■AŚ©‚é■B■j■…■[■X■^■C■‹■u■N■Š■G■v’a■¶■B